Basel'de İmam Humeyni'yi anma programı düzenlendi

Basel'de İmam Humeyni'yi anma programı düzenlendi

İsviçre'nin Basel şehrinde faaliyet yürüten Said-i Nursi Vakfı, İran İslam inkılâbı rehberi İmam Humeyni'yi, vefatının 26. yıldönümünde andı.

İsviçre'nin Basel şehrinde İslami eğitim, kültür ve yardımlaşma alanında faaliyet yürüten Said-i Nursi Vakfı, İran İslam inkılâbı rehberi İmam Humeyni'yi, vefatının 26. yıldönümünde andı.

Vakıf müdavimlerinden Halil Evsen'in okuduğu Cevşen ile başlayan program, Avrupa İslam Âlimleri Birliği üyesi Yahya Yılmaz'ın konuşmasıyla devam etti.

Konuşmasına Grup Ümmetin seslendirdiği bir şiir ile başlayan Yılmaz, “Hani deniliyordu ya; ‘Dağlar taşlar uyandı göklerde kuşlar uyandı, Kâbe kana boyandı, ah ümmet uyanmadı’ Pek çok hadise ve vaka o büyük insanın haklılığına işaret etmesine rağmen, her dönemde olduğu gibi ümmet kendi değerinin kıymetini bilmedi.” ifadelerini kullandı.

“Meselelere Ümmet çerçevesinde bakarız”

Camia olarak meselelere mezhepçi, ırkçı, dar çerçevede bakmadıklarının altını çizen Yılmaz, “Biz meselelere ümmet mantığı çerçevesinde bakarız. Biz özellikle insanlığa hizmet verip, hizmet sunan bütün İslam büyüklerini minnet ve hürmetle yad ettiğimiz gibi, İmam Humeyni'yi hürmetle ve minnetle yad ediyoruz. Ayrıca İmam Humeyni'nin bizim camia üzerinde hakkının olduğuna inanıyorum.” dedi.

“İmam Muhammedi İslam ile insanlığı tanıştırdı”

Dünya müstekbirlerinin İmam’ın Şii kimliği ve Şii bir devrim yaptığı yönündeki kara propaganda yaptıklarını ifade eden Yılmaz, “İmamın geldiği dönemde Lübnan’ın yarısından fazlası Şii idi, şimdi olduğu gibi. Şiilerin bir kısmı Hıristiyanlara meyletmişti, bir kısmı Dürzîlere meyletmişti, bir kısmı ise sosyalistlere meyletmişti. Hatta bugünkü Husilerin kahir ekseriyeti, o dönemde Yemen’deki sosyalizmin etkisinde kalmıştı. İmam bunların Şii kimliği üzerinde oynamadı. İmam İslam'ın temsil makamında olduğu için, Muhammedi İslam ile insanlığı tanıştırdı. Dünyada birçok yerli Sünni hareketler, -biz kendimizden örnek verelim- kahir ekseriyetimiz ya Şafii’dir, ya Hanefi’dir. İçimizde hiç Şii yok, Caferi yok. Biz bu orijinal halimizle o insanı sevmişiz. Biz ona bakarken mezhebine bakmadık. onun mezhebi anlayışına da bakmadık. Biz dedik ki; Bu insan Allah’u Teâlâ'nın bize bir lütfüdür, insanlığa bir lütfüdür ve bu değerden istifade edelim. Ama insanlığın kamil anlamda bu insandan istifade etmesine izin vermediler. İslam coğrafyasının bugünkü haline bakın, kargaşa halindedir. Öyle bir ifrat ve tefrit çizgisindedir ki, insanlar katlediliyor, mabetler yıkılıyor, insanlar tekfir ediliyor ve dindışı gösteriliyor. İşte İmam ve benzeri insanların gösterdiği hikmet ve irfan davasında, bütün insanlığı ve Müslümanları kucaklayacağımızı düşünüyoruz. Çünkü ifrat ve tefrit çizgisinden uzak olan bir İslam’ı insanlığa anlattı bu güzel insan. Bu insana, akıl da, şeriat da dost olmamızı emreder. Akıl ve şeriat düşmanlık beslememizi emretmiyor.” diye konuştu.

İmam Humeyni’yi anma programı, Molla Yahya Yılmaz'ın konuşmasının sonunda yaptığı dua ile sona erdi. (Ahmet Bayram - İLKHA)









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.