“Başkanlık sistemi Türkiye’nin en önemli reformlarından olacak”

“Başkanlık sistemi Türkiye’nin en önemli reformlarından olacak”

Bazı temaslarda bulunmak üzere Batman’a gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, başkanlık sistemi ve dolardaki hareketlilik ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, bir dizi temaslarda bulunmak üzere bugün sabah saatlerinde Batman’a geldi.

Özel uçakla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin ile birlikte Batman’a gelen Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ilk olarak AK Parti Batman İl Başkanlığını ziyaret etti. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Şimşek, başkanlık sistemi ve dolardaki hareketlilik ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkanlık sisteminin Türkiye’ye gelmesiyle yönetimde istikrarın olacağını belirten Şimşek, geçmişteki koalisyon dönemlerinin zararlarını hatırlatarak, bu sistem sayesinde Türkiye’nin bir daha asla o dönemlere dönmeyeceğini söyledi.

Başkanlık sisteminin Türkiye için çok büyük bir kazanç olduğunu vurgulayan Şimşek, “Türkiye’nin yapabileceği en önemli reformlardan birisi olacak. Bir de temsilde adalet çok önemli; yıllarca meclise girişte yüzde 10 barajı tartışıldı. Bunun çok yüksek olduğu, haksızlıklara sebep olduğuna dair birçok tartışma yapıldı. Şimdi başkanlık sistemiyle birlikte temsilde adalet de sağlanacak. Nasıl, bu kadar yüksek bir baraja ihtiyaç olamayacak. Parlamentoda bir miktar fragmantasyon yani birçok partinin parlamentoda olması sorun olmaktan çıkacak. Neden; çünkü yönetimde istikrarı başkanlık sistemiyle sağlayacaksınız, meclis de kendi görevini yapacak, yönetim görevini yapacak.” diye konuştu.

“Başkanlık sisteminde dünyanın en iyi uygulamalarından farklı bir şey önermiyoruz” diyen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Check-Balance dediğimiz yani, meclisin kendi görevini yapacağı, yargının bağımsız olacağı, yürütmenin de yine işine odaklanacağı bir sistemden bahsediyoruz. Onun için aslında Türkiye bu reformla gerçekten çok önemli bir adım atmış olacak. Bizim ümidimiz şu; çok hızlı bir şekilde bu düzenleme mecliste kabul edilir, hemen akabinde de referandum yapılır ve Türkiye ondan sonra da çok hızlı bir şekilde yapısal reform gündemine döner. Yani Türkiye’de iş-aşı nasıl büyütürüz, ekonomimizi bu küresel şoklardan nasıl daha korunaklı hale getirebiliriz, Türkiye’yi nasıl daha büyütürüz… Onunla uğraşacağız.”

Gündemdeki bir diğer konu olan dolardaki hareketlilik ile ilgili de konuşan Şimşek, günü birlik kur hareketlerine ilişkin hiçbir zaman açıklama yapmadığını belirtti.

“Hain darbe girişimi, artan terör eylemleri, yakın coğrafyamızdaki sorunlar Türkiye’yi negatif yönde ayrıştırdı”

Şimşek, “Amerikan başkanlık seçiminden sonra Amerikan Merkez Bankası’nın daha hızlı faiz yükseltme ihtimaline binaen bütün gelişmekte olan ülkelerde para birimleri tabi ki dolara karşı değer kaybetti. Türkiye belki bir miktar daha fazla etkileniyor, doğru ama Türkiye çok büyük badireler atlattı. Türkiye hain bir darbe girişimine sahne oldu, onu bertaraf etti ama onun etkileri oldu. Türkiye terörle mücadelede hiçbir zaman olmadığı kadar güçlü bir şekilde yoluna devam ediyor ama terör tehdidi Türkiye’yi etkiledi. En basiti, turizmde 30-32 milyar dolar bir turizmin geliri elde ederken belki bu sene 18-19 milyar dolar düşmüş olduk ve bu terör tehdidi, terör eylemleri nedeniyle olacak. Bu da cari açığımızı olması gerekenden çok daha yüksek bir düzeyde tutuyor. Şu anda dışarıda olup bitenler ister istemez yansıyor, petrol fiyatları üretim kısılması kararı üzerine hızla yükseldi. Bu da Türkiye’nin cari açığının yükselmesine neden oluyor. Yani içeride yaşadığımız sorunlar var; hain darbe girişimi, artan terör eylemleri, yakın coğrafyamızdaki sorunlar bu Türkiye’yi negatif yönde ayrıştırdı. Ama bir de küresel bir risk iştahında bir azalma var onu da görelim.” ifadelerini kullandı. 

Sadece Türkiye’nin değil, dünyanın birçok gelişmekte olan ülkesinde para birimlerinin dolar karşısında değer kaybettiğini kaydeden Şimşek, ”Bundan ancak Türkiye’nin temellerini sağlamlaştıracak yapısal reformlarla çıkarız. Dünya ile ilişkilerimizi, Avrupa’yla ilişkilerimizi daha da güçlendirerek çıkarız. Dolayısıyla biz bir taraftan yapısal reformlarımızı hızlı bir şekilde yapacağız, bir taraftan sağlıklı rasyonel makro ekonomik politikaları güçlendireceğiz, bir taraftan da tabi ki etrafımızdaki sorunların çözümüne katkıda bulunacağız. Nitekim bugün Suriye sınırına duvar inşa edilmesi terör tehdidini tamamen ortadan kaldırmaz ama azaltıyor. Türkiye’nin mesela DEAŞ ile mücadele etmek için Suriye’ye girmiş olması terör tehdidini azaltmıştır. Dolayısıyla bütün bunlar önümüzdeki dönemde reformlar, sağlıklı makro ekonomik politikalar ve terörle mücadelede sağladığımız etkinlik kat ettiğimiz mesafe inanıyorum ki, risk algısını zamanla azaltır ve tekrar Türkiye, şu anda negatif ayrışan Türkiye, bu defa pozitif ayrışmaya başlar.” dedi. 

Şimşek, daha sonra Valiliği ziyaret etti. Şimşek’i Vali Ahmet Deniz ve vali yardımcıları karşıladı. Valiliğin toplantı salonunda Batman ve ilçelere kayyum olarak atanan belediye başkan vekilleriyle bir araya gelen Şimşek, kentin genel sorun ve çözüm önerilerine ilişkin görüş alışverişinde bulundu.  (M. Fatih Akgül- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.