Batman’da akılcı antibiyotik kullanımı toplantısı yapıldı
Batman’da kamu ve özel hastanelerde görev yapan hekimler ile aile hekimlerine yönelik akılcı antibiyotik kullanımı konulu değerlendirme toplantısı yapıldı.
Batman İl Sağlık Müdürlüğü, kamu ve özel hastanelerde görev yapan çocuk hastalıkları uzmanı hekimler ile aile hekimlerine yönelik akılcı antibiyotik kullanımı konulu değerlendirme toplantıları düzenledi.
Sağlık Bakanlığı Akılcı İlaç Kullanımı Daire Başkanı Ecz. Mesil Aksoy, Hacettepe Üniversitesinden Çocuk Enfeksiyon Uzmanı Prof. Dr. Ateş Kara, İstanbul Üniversitesinden Çocuk Enfeksiyon Uzmanları Prof. Dr. Ayper Somer ve Prof. Dr. Zeynep Ülker Tamay’ın konuşmacı olarak katıldığı program İl Kültür Turizm Müdürlüğü Konferans Salonunda yapıldı.
“En fazla antibiyotik reçete eden iller arasından çıktık”
Konferansta bir konuşma yapan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Osman Sünger, antibiyotik direncinin tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini söyledi.
Antibiyotiklerin yanlış nedenlerle veya doğru olmayan biçimde kullanılmasının bakterilerin sonraki tedavilere karşı direnç göstermesine neden olabildiğini ifade eden Sünger, bakteriyel enfeksiyonlara karşı en önemli silah olan antibiyotiklere direnç gelişimini önlemek için antibiyotikleri doğru kullanma konusunda toplum olarak farkındalığı artırmak gerektiğini belirtti.
Sünger, “Akılcı ilaç kullanımında sorumlu taraflar olan hekim, eczacı, sağlık personeli ve halkımıza yönelik farkındalık faaliyetlerini başlattık. Eğitim ekiplerimizle toplumun tüm kesimlerine ulaşıp, gruplar halinde vatandaşlarımıza eğitimler düzenledik. Halkımızın hekim reçetesi olmadan antibiyotik kullanmaması gerektiği konusunda farkındalık çalışmalarını yürüttük ve bu çalışmaların neticesinde en fazla antibiyotik reçete eden iller arasından çıktık. Antibiyotik yazılma oranını yüzde 49 gibi çok yüksek bir seviyeden yüzde 27 düzeylerine kısa süre içerisinde getirebildik.” dedi.
Ardından Daire Başkanı Ecz. Mesil Aksoy ise antibiyotik reçeteleme oranlarında Batman’ın bulunduğu seviye ile ilgili sunum yaparak bilgilendirmede bulundu.
Katılımcıların; bilinçsiz antibiyotik kullanımı, ateşli çocuğa yaklaşım, burucelloz ve tifoda antibiyotik kullanımı, besin allerjileri ile penisilin allerjileri gibi önemli konulara dikkat çektikleri değerlendirme toplantısında hekimler antibiyotik reçeteleme konusunda görüş alış verişinde bulundu.
Değerlendirme toplantısının yanı sıra anne ve babalara yönelik yapılan toplantı da ise ailelerin zihnini meşgul eden aşılar ve gereksiz antibiyotik tüketimi ilgili sorularına cevaplar verildi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.