​Batman'da Akkuyu Nükleer Güç Santrali tanıtıldı

​Batman'da Akkuyu Nükleer Güç Santrali tanıtıldı

​Batman Üniversitesi öğrencilerine yönelik Akkuyu Nükleer Güç Santralinin tanıtımı yapıldı.

Batman Üniversitesi öğrencilerine yönelik olarak Akkuyu AŞ. tarafından organize edilen Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Konferansı, Akkuyu Nükleer AŞ. Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı tarafından Batı Raman Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlendi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Bilgilendirme Konferansı’na Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, üniversitenin öğrenci ve personeli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Rektör Durmuş, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin Ülkemize hayırlı olmasını temenni ederek, Akkuyu’nun asıl öneminin teknoloji transferi yöntemini içerecek olması yönü ile genç mühendislerin atom enerjisini öğreneceğini vurguladı.

“Asıl mesele Türkiye’nin ucuz enerji elde etmesini engellemektir”

Türkiye’de Nükleer Enerji santralinin kurulmasını istemeyen ABD, Almanya, Fransa gibi ülkelerin çoğunda nükleer enerji santrallerini işlettiklerini ifade eden Durmuş, “Asıl mesele Türkiye’nin ucuz enerji elde etmesini engellemektir. Dünyada piyasasında rekabetçi bir Türkiye’nin oluşmasını engellemektir. Mühendislerimizin nükleer enerji öğrenmelerini engellemektir. Biliyorlar ki Türkiye bu teknolojiyi öğrenirse kendi santrallerini yapmakla kalmayacak birde bu santralleri ihraç etmeye de başlayacaktır. Bu ülkelerin temel korkusu budur. Bizim nükleer enerji tarihimize baktığımızda ne zaman bir atılım yapılmışsa ya darbe olmuş ya da muhtıra verilmiş. Türkiye, Güney Kore ile aynı tarihlerde nükleer enerji işine başladı. Şu an Güney Kore Nükleer Enerji Santrali ihraç ediyor. Bizim büyümemiz ve gelişmemiz sürekli engelleniyor. Bunun farkına varalım.” dedi.

Bilgilendirme konferansını veren Akkuyu Nükleer AŞ. Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Eyyup Lütfi Sarıcı, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin 3 nesil nükleer santral olarak kurulacağını ve Türkiye ile Rusya arasında teknoloji transferi yöntemi ile kurulacağını aktardı. Sarıcı, her biri 1200 MW kapasiteli 4 reaktörden enerji üretileceğini ve toplamda 4800 MW enerji kapasitesi ile 24 saat aynı frekansta yıllık 35 Milyar KWh kesintisiz enerji üretileceğini söyledi.

“15 yıl boyunca sabit fiyat üzerinden elektrik satın alınacak”

Sarıcı konuşmasında şunları kaydetti:

“Projenin toplam maliyeti 20 milyar dolardır. İnşaat süresi birinci ünite için 48 ay, takip eden üniteler ise 44 ayda tamamlanacaktır. Akkuyu NGS 60 yıl ömürlüdür. Santral inşaatı ve işletimine Türkiye şirketlerinin maksimum katılımı sağlanacaktır. Akkuyu NGS’nin inşaatı sırasında 10 bine yakın ve işletme ve bakım döneminde 4 bin kişiye işgücü için yeni istihdam yaratma potansiyeli vardır. Yabancı yatırımcıların Akkuyu NGS Şirketi’ndeki toplam payları yüzde 49’la sınırlıdır ve Akkuyu NGS’den elektrik satın alma anlaşmasına göre 15 yıl boyunca sabit fiyat üzerinden elektrik satın alınacaktır.”

Akkuyu NGS’nin 3’üncü nesil, yüksek güvenlikli bir santral olarak inşa edildiğini vurgulayan Sarıcı, “Akkuyu NGS’nin tasarımı; Akkuyu sahasının jeolojik - meteorolojik özelliklerine göre yapıldı. Akkuyu Nükleer Projesinde ‘Önce Nükleer Güvenlik’ birinci derecede öne alındığından ‘Çevre ve Güvenlik Yönetimi’ tasarımda önde gelen bir politika olmuştur. Santralin güvenliğinde yenilikçi aktif ve pasif güvenlik sistemleri uygulanmıştır. Akkuyu NGS tasarım özelliklerinde, Fukushima’dan alınan derslere büyük ölçüde önem verilmiş olup 9 ve üstü şiddetindeki depremlere dayanıklılık test analizleri yapılmıştır. Akkuyu NGS tasarım sınırları geliştirilirken, dayanıklılık test analizleri yapılırken, belirtilen önemli olaylar göz önüne alındı. Bunlar deprem, su baskını ve beklenmeyen hava koşulları olarak belirlenmiştir.” açıklamasında bulundu. (Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.