Batman'da cazibe merkezleri toplantısı yapıldı

Batman'da cazibe merkezleri toplantısı yapıldı

Batman'da DİKA tarafından birinci başvuru süreci sona eren "Cazibe Merkezileri Toplantısı" hakkındaki yatırımların değerlendirilmesinin bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Kalkınma Bakanlığı tarafından yatırım hamlesi kapsamında Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri için geliştirilen "Cazibe Merkezileri Toplantısı" hakkında bir kafede Dicle Kalkınma Ajansı'nca (DİKA) bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Birinci başvuru süreci sona eren "Cazibe Merkezileri Toplantısı" kapsamında Batman ve TRC3 Bölgesi'nden yapılan yatırım başvurularının değerlendirilmesinin yapıldığı toplantıya, DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, Batman Yatırım Destek Ofisi Koordinatör Vekili Hasan Burak Yavaş, Uzman İbrahim Erin ile kentteki ulusal ve yerel basın temsilcileri katıldı.

DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, cazibe merkezleri konusunda yapılan çalışmaları ve yatırımları anlattı.

Batman'da yatırım yapmak amacıyla 164 proje başvurusunun yapıldığını söyleyen Altındağ, 23 il toplamında 3 bin 215 başvurunun yapıldığını belirtti. Batman'da projelerle öngörülen yatırım tutarının bir milyar 224 milyon lira olduğunu, 23 il genelinde 75 milyar liralı yatırım öngörüldüğünü vurgulayan Altındağ, Batman'da yatırımların hayata geçirilmesi halinde 20 bin 608 kişinin istihdam edileceğini, 23 il için 330 bin kişilik istihdam taahhüt edildiğini dile getirdi.

Batman'da en fazla başvuru yapan 49 dosyayla tekstil, 18 dosyayla gıda ve 16 dosyayla yapı malzemeleri olduğu bilgisini veren Altındağ, en fazla yatırım öngörülen sektörlerin 308 milyon lirayla tekstil, 179 milyon lirayla enerji ve 135 milyon lirayla gıda olduğunu kaydetti.

Beşiri sınırları içerisinde yer alan Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) 117 firma tarafından toplam bir milyon 400 bin metrekare arsa talep edildiğini aktaran Altındağ, OSB dışında merkezde 5 firma 92 bin, Gercüş'te bir firma 10 bin, Hasankeyf 'te bir firma 10 bin, Kozluk'ta 2 firma 25 bin ve Sason'da 2 firma 17 bin olmak üzere toplamda bir milyon 620 bin metrekarelik arsa talep edildiğini söyledi.

TRC3 bölgesindeki DİKA'nın çalışmalarıyla rekor derecede bir müracaat olduğunun altını çizen Altındağ, "800'e yakın bir proje talebinde bulunuldu. Bu, çok memnuniyet verici sevindirici bir olay. Umut ediyorum ki değerlendirme sonucunda da 4 ilimiz yine en fazla proje alıp, yatırım yapıldığı bölge olsun. Bunların içerisinde Batman çok girişimci ruhu olan, bir şeyler yapmak isteyen ve farklı kültürlerin iç içe olduğu ve bunları ekonomiye yansıttığı çok kıymetli bir ilimizdir. Yatırımı seven bir ilimiz. Burada da yaklaşık 200'ün üzerinde bir müracaat var. Bunlar gerek OSB ve gerekse de OSB dışında ilçelerimizde de mevcut. Buralarda yeni yatırımlar bölge için çok önemlidir. Bundan sonraki süreçte 2 aylık bir değerlendirme süreci var. Öngörülen tarih mayıs ayı gibi görülüyor. Dosyalar tek tek Kalkınma Bankası tarafından fizibilite çalışması yapılıp, alana inilerek, bunların üzerinde de değerlendirme yapılacak." dedi.  

"Madde bağımlılığına yönelik çalışmalarımızı artıracağız"

Yaptıkları çalışmalarda son zamanlarda toplumda madde bağımlılığının giderek arttığını ve bununla ilgili de DİKA olarak bir dizi çalışma yapacaklarını söyleyen Altındağ, madde kullanımının 11 yaşa kadar düştüğüne dikkat çekti.

Altındağ, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bölgemizde terör çok fakat inanın bu terörden daha tehlikeli. Sizin geleceğinizin karanlık olması çok tehlikeli. Terörle devletimiz mücadele ediyor ama burada bir genç tabakamız var ve hızla arkadan gelen bir nüfus var. Bizim yaptığımız tespitlerde madde bağımlıların yaş ortalaması maalesef üzülerek 11 yaşına kadar düştüğünü söyleyebilirim. Biz en azından mevcut durumu karantina altına almak, aileleri bilgilendirmek, arkadaş ilişkilerini biraz daha rehabilite edebilmek ve bu gençlerin belli bir şeyden sıyrılıp hem aile yaşantısına hem ortama hem de eğitimine tekrar entegre olabilmesi için var gücümüzle çalışacağız."

Çağın en büyük sorununun madde bağımlılığı olduğunu vurgulayan Altındağ, "Okullarımıza, din hocalarımıza ve herkese ciddi görevler düşüyor. Herkes defalarca ama defalarca bunun ne kadar kötü olduğunu gerek görsel yayında gerek sözlü olarak mutlaka anlatmalıdır. Türkiye'deki genç nüfus hızla büyüyor ama bu genç nüfusun zarar gördüğünü görebiliyoruz. Buna tedbir alabilmek için çalışmalarımızı artıracağız." ifadelerini kullandı. (M. Fatih Akgül- İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.