Batman’da "İslam’da Kadın Eğitimi" konferansı verildi
Batman’ın Kozluk ilçesinde düzenlenen “İslam’da Kadın Eğitimi” konferansında yapılan konuşmalarda İslam’ın kadına verdiği değere dikkat çekildi.
Batman’ın Kozluk İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen “İslam’da Kadın Eğitimi” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Şakir Gözütok, İslam’ın kadınlara verdiği değere dikkat çekerek, cahiliye döneminde çadırın önündeki deve ile kadının arasında bir farkın olmadığını söyledi.
Sunuculuğunu Murat Işık’ın yaptığı konferans Mahmut Abracı’nın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Toprak açılış ve selamlama konuşması yaptı.
Açılış konuşmasından sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Şakir Gözütok, kadının İslam’daki önemini anlattı.
Cahiliye döneminde kadınlara yapılan muameleleri anımsatan Gözütok, kadının hayattan dışlanıp akılsız muamelesi gördüğünü ifade ederek, İslam ile birlikte kadınların hayat bulduğunu belirtti.
Kadınların ilim dışına atılmasıyla insanların çoğunun cehalete mahkûm edileceğini ifade eden Gözütok, “Kadınları ilmin dışına attığınız zaman insanlardan yarısını cehalete mahkûm etmiş olursunuz. Efendimiz’e (sav) bir gün bir sahabe gelir der ki, ‘Ya Resulallah, benim kız kardeşim dışarıda size bir şeyler soracak fakat utanıyor, gelmiyor.’ Efendimiz buyuruyor ki, ‘gelsin utanmasın. İlmi talep etmek, aramak kadın, erkek her Müslüman’a farzdır.’ Bunu bir kadından dolayı söylüyor.” dedi.
“Cahiliye döneminde çadırın önündeki deve ile kadının arasında bir fark yoktu”
Cahiliye döneminde Hıristiyan ve Yahudilerin tesirinde kalınarak kadınların devre dışı bırakıldığını aktaran Gözütok konuşmasına şöyle devam etti: “Cahiliye döneminde çadırın önündeki deve ile kadının arasında hiçbir fark yoktu. Bir fark vardı; kadın ara sıra çadıra girip çıkabiliyordu, deve girmiyordu, o kadar. Parayla deveyi de satın alıyordu, kadını da satın alıyordu. Parası çok olan istediği kadar kadın alıyordu ve öldüğü zaman kadınlarda diğer mallar gibi çocuklarına miras kalırdı. Onlar üvey anneleriyle evlenebiliyorlardı. Ne zaman vahiy geldi, anladılar ki kadınlar da bizim gibi insan ve bizim gibi haklara sahiptirler. Şaşırmıştılar, Araplar çünkü hiç alışık olmadıkları lafları duyuyorlardı. İslam ve kadın…”
İslam'ın kadına verdiği hürriyetin gasp edildiğini söyleyen Gözütok, “Peygamberimiz kadına nisbe teşkilatını diyelim ki bugünkü zabıta müdürlüğü, o dönemde nisbe teşkilatı polisin de zabıta memurlarının da yaptığı işleri yapıyor. Şifa Binti Abdullah’ı orada görevlendiriyor. Çarşı pazarı denetliyor. Efendimiz ölüm döşeğindeyken sanki kendisinden sonra olacakları tahmin etmiş veya görmüş olmalı ki şöyle buyuruyor, ‘Sizi iki şey hakkında ısrarla uyarıyorum; yetim ve kadın… Gerçekten İslam’ın kadınlara tanıdığı hürriyet alanı bir müddet sonra tekrar geri gasp edilmiştir.’’ifadelerini kullandı.
Konferans, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ömer Toprak’ın Gözütok’a takdim ettiği plaketin ardından son buldu. (Muhammed Said Aksoy-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.