Batman'da Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı

Batman'da Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 'Niteliğin Geliştirilmesi, İstihdamın Arttırılması' konulu 2 gün sürecek'Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı'başladı.

Batman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile 26 kurumun desteği ve katılımıyla 'Niteliğin Geliştirilmesi, İstihdamın Arttırılması' konulu Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı başladı.

2 gün sürecek olan ve bir otelde düzenlenen Çalıştay saat 10.00'da; Batman Valisi Ahmet Deniz, Milli Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü yetkilileri, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, 26 kurum amiri ve öğretmenlerin katılımıyla başladı.

Çalıştayın açılışında Batman Valisi Ahmet Deniz ile İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran tarafından birer konuşma yapıldıktan sonra mevcut durum analizi yapıldı.

Eğitim sisteminin kaliteye dayalı olması gerektiğini belirten İl Milli Eğitim Müdürü Kurtaran, "Ülkemizin sürdürülebilir ekonomik ve sosyal gelişimini sağlayabilmesi, küresel rekabette yerini alabilmesi, eğitime ayrılan kaynakları daha verimli ve etkin kullanabilmesi için temel dayanak noktası, eğitim sisteminin tüm süreçlerinin kaliteye dayalı hale getirilmesidir. Türkiye'nin nitelikli insan ihtiyacı düşünüldüğünde mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılmasına yönelik yapılacak çalışmalar büyük önem kazanmaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmelerin etkisi bütün sektörlerde ve hayatın her alanında hissedilebilmekle birlikte, değişimin en çok etkilediği alanların başında eğitim gelmektedir. Hızla değişen bilgi ve teknoloji üretim yöntemleri ile iş hayatındaki gelişmelere paralel olarak dinamik bir yapı sergileyen mesleki ve teknik eğitimin önemi, tüm dünyada giderek artmaktadır. Bu dinamik yapı, sürekli kendini yenileyen bir eğitim sistemini, teknolojik altyapıların güçlendirilmesini, dünyadaki gelişmelerin yakından takip edilmesini ve elzem sektörle yakın bir işbirliğini gerekli kılmaktadır." dedi.

Milli Eğitim Bakanlığının mesleki ve teknik etiğimi yerel, ulusal ve uluslararası iş piyasalarına kazandırmaya çalıştığını belirten Kurtaran, "Bakanlığımızın temel önceliği, mesleki ve teknik etiğimi yerel, ulusal ve uluslararası iş piyasalarının beklentilerine uygun yapılandırarak, genç nüfusumuza gerekli bilgiyi, beceriyi ve yetkinliği kazandırmaktır. İnsanı insan yapan vasıflardan en önemlisi, insanın üretim kapasitesidir. İnsanın üretme vasfı kendisinin üretim alanındaki tecrübesidir. Ticaretin ayakta kalmasının yegane şartı, nitelikli insandır. Nitelikli insanı ve nitelikli ticareti geliştirmenin en önemli faktörü eğitimdir. Bu sebeple mesleki eğitime daha çok görev verilmelidir." ifadelerini kullandı.

"Batman'da 21 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bulunmakta"

Batman'daki mesleki ve teknik eğitim yatırımları hakkında bilgi veren Kurtaran şunları kaydetti:

"İlimizde Mesleki Ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlı 16'sı resmi 5'şi özel olmak üzere toplam 21 mesleki ve teknik anadolu lisemiz bulunmaktadır. Bu okullarımızda 27 alan ve 38 dalda toplam 12 bin 166 öğrencimiz öğrenim görmektedir. Bunun yanı sıra ilimizde yapımı devam eden ve toplam 108 dersliğe tekabül eden 5 mesleki ve teknik lise, bu okullara ait toplam 400 öğrenci kapasiteli pansiyon, 2 spor salonu ve 7 atölyenin yapımı da devam etmektedir. Bu verilere baktığımızda mesleki teknik eğitimin yaygınlaşmasından ziyade bugün bizim temel önceliğimiz, mesleki eğitimin niteliğini artırmak olmuştur."

Türkiye'nin başarabilmesi için yetişmiş insan gücüne ihtiyaç olduğuna değinen Vali Ahmet Deniz, "Eğitimde başarılı olan ülkelerin niteli eğitime sahip olan ülkelerin çok daha başarılı olduklarını görüyoruz. Çünkü eğitimde başarı demek bilgiye hakim olmak demektir. Bilgiye hakim olmak demek, teknolojiye hakim olmaktır. Bilgi ve teknolojiyi elinde bulunduran ülkelerde diğer ülkelere kıyaslanmayacak derecede mesafeyi acıyor. Çünkü çağımız çok hızlı bir değişim ve dönüşüm çağındayız. Nitelikli eğitim, nitelikli insan gücü demek, nitelikli işgücü demek ve nitelikli üretim demek. Bu da yetişmiş insan gücüyle yapılır." şeklinde konuştu.

"155 milyar dolar ihracat yapan ülkeyiz”

Daha sonra konuşan Batman Valisi Deniz, "Acımasız rekabet çok sağlıklı bir şey değil, ama dünya öyle bir dünya işte. Kendi açımızdan baktığımız zaman, bir çok saldırılar var. FETÖ, PKK ve DEAŞ hepsi birleşmişler arkasındaki güçler de belli. Onları tek tek saymaya gerek yok. Bir taraftan da ekonomik olarak saldırıyorlar. Bu saldırılar 20-30 yıl önce olsa bizi perişan ederlerdi ama bugün bir şey olmadı. Demek ki üretiyoruz artık. 155 milyar dolar ihracat yapan ülkeyiz. Bizim ülkemiz için yeterli değil. Çünkü bir hedefimiz, hayalimiz var. Bu coğrafyada eğer huzurlu yaşayacaksak, güçlü olacaksak üretmek zorundayız. Hem de kaliteli üretmek zorundayız. Katma değeri yüksek üretim yapmak zorundayız." diye konuştu.

Çalıştayda, konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitimden Sorumlu Daire Başkanı tarafından mevcut durum analizi yapıldı.

Çalıştay verilen yemek arasından sonra Mesleki ve Teknik Liselerin eğitim niteliğinin geliştirilebilmesi için yerel düzeyde yapılabilecekler görüşüldü.

Çalıştay, 2'nci gün oturumu ile yarın saat 10.00'da devam edecek. (M. Sait Çelik - İLKHA)














 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.