Batman’da tekstil atölyeleri durdu
Tekstil sektörünün Batman’da adeta tükenme noktasına geldiğini söyleyen tekstilciler, haftalardır iş olmadığından dolayı atölyelerini durdurduklarını belirttiler.
Piyasadaki belirsizlik, döviz kurunun değişkenliği ve bölgede cereyan eden olaylardan olumsuz yönde etkilendiklerini söyleyen Batmanlı tekstilciler, haftalardır iş olmadığından dolayı atölyelerini durdurduklarını, sektörün durma noktasına geldiğini belirttiler.
Son zamanlarda ülkede yaşanan olaylar ve ekonomideki belirsizlikler piyasayı olumsuz yönde etkilerken, tekstil sektörünü de adeta bitirme noktasına getirdi.
Türkiye’de ve özellikle bölgede son yıllarda yaşanan olayların, ekonomik sıkıntıların kendilerini büyük oranda etkilediğini söyleyen Batmanlı tekstilciler, mal alışverişinin olmaması nedeniyle atölyelerini durdurmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler. Çalışan atölyelerin de günü kurtarma adına çalıştığını vurgulayan tekstilciler yetkililere seslenerek, destek çağrısında bulundu.
"Yatırımcı geleceğe güvenle bakamıyor"
İşletmelerinin yaklaşık 15 gündür çalışmadığını dile getiren Velit Budak, "Ülkedeki gidişatla ilgili etkenler var. Doların ciddi derecede yükselmesi, sektördeki belirsizlik ve güvensizlik bizi olumsuz yönde etkiliyor. Buna istinaden üretici hammaddeyi almakta güçlük çekiyor. Biz insan gücüne dayalı bir sektörüz ve o yüzden hammaddeyle olan sıkıntılar otomatik olarak bize gelen işin akışına yansıyor ve bu bizi ciddi derece etkiliyor." dedi.
İlk defa atölyelerini durdurma noktasına geldiklerini aktaran Budak, "Mevcut 120 işçimiz çalışıyor, yalnız şu anda tamamen durmuş. Geçmiş yıllarda olan bir belirsizlik durumunda belli bir kapasite düşümüne gidiyorduk ama bu sene bu derinlikte ilk defa böyle bir şey oldu. Bunda genel olarak bölgesel durumların büyük bir etkeni var. Siyasi ve ekonomik istikrarsızlıklar yüzünden insanların geleceğe belirgin bir bakış açısı yok. Yatırımcı bir öngörüyle herhangi bir yatırım veya güvenle geleceğe şu an bakamıyor. Yetkililerden özellikle bu konuya eğilip durumu yerinde görmelerini istiyoruz. Bu kadar istihdam alanı olan bir sektörün bölgeye çok ciddi katkısı var. Böyle giderse insanlar ciddi bir ümitsizliğe kapılacak, onun için somut bir adım atılmasını bekliyoruz." diye konuştu.
Batman'da tekstilde yaklaşık 20 bin insan istihdam ediyor
Zararına da olsa işçi kaybetmeme adına çalıştıklarını dile getiren tekstil sahiplerinden Yavuz Tarhan, yaşadıkları sıkıntının devam etmesi halinde tekstil fabrikaların kapanacağını ve çalışan yaklaşık 20 bin gencin işsiz kalacağına dikkat çekti.
Yatırım için Batman’a 2010 yılında İstanbul’dan geldiklerini belirten Tarhan, "Gayemiz kendi memleketimizde hem üretim yapmak, hem de istihdam sağlamaktı. Batman Türkiye genelinde işsizlik oranında birinci sırada olduğu için belirli firmadaki arkadaşlarla beraber karar aldık ve 5-6 firmayla beraber ilk tekstili Batman’a bizler taşıdık. Çok büyük umutlarla geldik. 3-4 yılda iyi bir istihdam sağladık. Bizden sonra Batman’a büyük firmaları getirdik. Bugün Batman’da yaklaşık 160’a yakın tekstil üzerinde firmalar kurulmuş. Çalışan eleman sayısı yüzde 60’ı bayan, yüzde 40’ı da erkek olmak üzere yaklaşık 20 bin insanı istihdam ettik." ifadelerini kullandı.
Yaptıkları tüm bu yatırımlara rağmen umduklarını bulamadıklarını sözlerine ekleyen Tarhan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son zamanlarda ekonomik krizler, olaylardan çok firma kapandı. Kendi firmamda yüzde 25’in üzerinde işçi çıkarmak mecburiyetinde kaldım. Şu an bile günlük çalışıyoruz. Böyle devam ediyoruz ama nereye kadar böyle gider bilmiyoruz. Büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bizim daha önce günlük üretimimiz 2 bin ile 2 bin 300 arasıydı ve yaklaşık 160 eleman çalıştırıyorduk. Bugün 110 kişi çalıştırıyoruz."
"Doğu ve Güneydoğu acı yaşıyor"
Yatırımcıların geleceğe olumlu bakamadığını kaydeden Tarhan, "Bölgedeki olaylar, ekonomik krizden dolayı kısıtlamaya gittik. Önümüzü göremiyoruz, ne yapacağımız belli değil. İplik ve kumaş fiyatı çok yüksek olduğu için üretim durdu. Bazı arkadaşlarımız 20, bazıları ise bir aydır çalışmıyor. Umutsuz bir bekleyiş var. Bazı projeler çıkıyor ama uygulama yok. Üretemedikten, mal gelmedikten ve büyük firmalar buraya taşınmadıktan sonra istediği kadar projeler olsun bir faydası olmaz. Bizim burada istihdama yönelik projeler gerekiyor. Devletin bir an evvel buna el atması lazım. İller arası farklılığı ortadan kaldırması lazım. Doğu ve Güneydoğu bunun acısını yaşıyor." şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül, M. Sait Çelik-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.