"Bayramda ümmet bilinciyle hareket etmeliyiz"
Ramazan bayramı ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Kızıltepe ilçe Müftüsü, Müslümanların Ramazan bayramında dargınlıkları terk edip ümmet bilinciyle hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Mardin'in Kızıltepe (Qoser) ilçe Müftüsü Masum Taşçı, Ramazan bayramı nedeniyle önemli tavsiyelerde bulunarak Müslümanların özellikle Ramazan Bayramı'nda aralarındaki dargınlıkları terk edip ümmet bilinciyle hareket etmeleri gerektiğine vurgu yaptı. Taşçı, Suriye, Nusaybin Cizre ve İdil’den gelip ilçede bulunan kardeşlerin bayramda yalnız bırakılmaması gerektiğine dikkat çekti.
İşe Kızıltepe Müftüsü Taşçı ile Ramazan Bayramı ile ilgili yaptığımız röportajın tamamı:
Ramazan bayramı nedir, Ne zaman teşri kılınmıştır?
Ramazan orucu Hz Muhammed'in (s.a.v) Medine’ye hicretinden bir buçuk yıl sonra farz kılınmıştır. Ramazan ayının sonunda ise Ramazan Bayramı meşru kılınmıştır. Peygamber Efendimiz (s.a.v) Medine’ye hicret ettiğinde Yahudilerin bayram günlerini öğrendiğinde 'Yüce Allah bunlardan daha hayırlı iki günü bayram olarak bu ümmete bahşetti' diye buyurmuştur. Bir tanesi Ramazan diğeri de Kurban Bayramıdır. Ramazan ayı bazen 29 bazen ise 30 gün çekiyor bu seneki mübarek Ramazan ayı 29 gündür. İnşallah bugün Ramazan ayı bitmiş olacak. İslam’a göre bayram tatili bir gündür o günde oruç tutulmaz çünkü bayramlaşma günüdür.
Ramazan bayramında teşrik tekbirleri var mı, varsa hangi namazlardan sonra tekbir verilir?
Ramazan'da tekbir getirmek Kurban Bayramı gibi değildir. Malumunuz Kurban Bayramı'nda teşrik tekbirleri Arefe gününden başlar bayramın dördüncü günü ikindi vaktine kadar devam eder. Ramazan Bayramı'nda ise sabah namazından sonra bayram namazı kılınacağı ana kadar teşrik tekbirleri getirilir. Bayram namazı kılındıktan sonra teşrik tekbirleri getirilmez.
Ramazan Bayramı'na has dua ve zikirler var mıdır, has olan sünnetler nelerdir?
Ramazan ya da Kurban Bayramı'na has dua veya özel namazlar yoktur. Her ne kadar bazı zayıf rivayetler de zikrediliyorsa da sahih kaynaklarda bugünlere has bir dua zikredilmemekte. Ama Müslümanlar özellikle dua yaparken Peygamber efendimizden nakledilen meşhur duaları okumaları tavsiye edilmekte birde bir insanın en çok ihtiyaç duyduğu yüce Allahtan talepte bulunmak istediği hususlar neyse onu dile getirip dua etmesi en uygun olanıdır.
Müslümanlar bayramı nasıl kutlamalı, neler yapmalıdırlar?
Ramazan Bayramı'nda Müslümanlar kendilerine en yakın camide mahalledeki cemaatle birlikte sabah namazını kıldıktan sonra bayram namazını kılmalıdır. Bayram namazının ardından bölgemizde genellikle mezarlıklar ziyaret edilir, vefat eden ölülerimize Kur’an-ı Kerim okuyarak onlara dua edilir. Daha sonra komşular, akrabalar ziyaret edilir ve bayramlaşma yapılır. Anne, baba büyükler ziyaret edilir, çocuklar sevindirilir bunlar bayram gününde dikkat edilmesi gereken hususlardır. Müslümanlar arasında istenmeyen dargınlıklar kırgınlıklar gibi şeyler varsa bunlar bu günlerde terk edilmesi lazım. Yüce Allah Müslümanları kardeş ilan etmiş ümmet bilinciyle hareket etmemiz lazım. Müslümanların birbirlerinin hatalarını affetmesi birbirlerini bağışlanması gerekir bayramı bu şekilde geçirmek lazım. Özellikle ilçemizde misafirlerimiz var Suriye’den Nusaybin’den Cizre’den İdil’den gelen misafirlerimiz var özellikle onlara daha fazla ilgi gösterip onların buradaki bayram günlerinde sahipsiz olmadıklarını onları yalnız bırakmaması gerektiğini hatırlatmış olayım.
Son olarak bayram tatili nedeniyle uzun yola çıkacaklara tavsiyede bulunan müftü Taşçı, trafik kurallarına uyup aşırı hızdan sakınmaları gerektiğini vurguladı.
Taşçı, “Özellikle bayram dolayısıyla yol çıkacak olanlara hatırlatmak isterim her bayramda yoğun trafikten dolayı trafik kazalarında çok can kaybı yaşanmaktadır. Özellikle yola çıkan kardeşlerimizin hız limitine dikkat etmeleri gerekir gidecekleri yere selametle ulaşması için aşırı hızdan sakınması lazım.(Mehmet Aslan-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.