Belirsizlik ortamı inşaatçıları vurdu
Van’da Yapı ve İnşaat Malzemesi satan esnaf, yaşanan siyasi olaylar ve çatışmalardan dolayı zor günler yaşıyor.
Bölgede 6-8 Ekim saldırılarıyla başlayan belirsizlik ve endişe ortamının seçim sonrası yaşanan çatışmalarla büyümesi inşaat sektörüne büyük bir darbe vurdu.
İşlerinin durma noktasına getirdiğini belirten inşaat malzemesi satan esnaf, bölgenin tekrar huzur ve güven ortamına kavuşması gerektiğini vurguladı.
Konuyla ilgili olarak İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) konuşan inşaatçılar, 2011 yılında yaşanan depremde bile işlerinin bu şekilde kötü etkimediğini belirterek, en kısa sürede siyasi belirsizliğin ve çatışma ortamının sonlandırılmasını ve kalıcı bir çözüm sunulmasını istedi.
“Van piyasası en kötü günlerini yaşıyor”
Yaşanan olaylarla beraber Van piyasasının düştüğünü ifade eden Recep Yağız, İnşaat malzemeleri sattıklarını ifade ederek, “Yaşanan olaylar işlerimizi çok kötü etkiledi. Şuan ticari anlamda, Van piyasası en kötü durumunu yaşıyor. Fiyatlarda bir artış olmamasına rağmen, son birkaç yıldır en kötü süreci yaşamaktayız. Tek inşaat sektörü için demiyorum, bu olaylardan dolayı tüm sektörler etkilenmiş durumdadır. Geçen yıldan bu yıla göre değerlendirirsek her geçen gün daha kötüye gidiyor.” dedi.
“Ekonomik anlamda memleket düzelirse her şey düzelecektir”
İnşaat sektörünün, Van’ın lokomotifi olduğunu belirten Yağız, sektörün ekonomik anlamda çalışıp kazanması ile diğer sektörlere de olumlu bir şekilde yansıyacağını ifade ederek, “Biz bu memleketin çocuğuyuz. Burada doğduk, burada büyüdük. İşsizlikten dolayı birçok meslektaşımız kepenk indirmek zorunda kaldı. Bu iş yerinde çalışan personel sayımız 22’den 2 kişiye kadar düştü. Burada hem çevremdeki insanlar faydalanabiliyordu hem biz faydalanıyorduk. Şahsım adına artık inşaat sektörüne hiç sıcak bakmıyorum. Yıllardır ticaretin içinde olan bir insanım, ekonomik anlamda memleket düzelirse her şeyin düzeleceğine inanıyorum. Şuan için insanlar tek bir çivi çakmaktan huzursuz oluyor. Esnaf olarak piyasayı daha iyi görmekteyiz, vatandaş ev yapmaktansa kiraya gitmeyi daha mantıklı buluyor. Bizim sektör lokomotif bir sektördür. Eğer inşaat sektörü iyi ise genel anlamda durumlar iyi demektir.” şeklinde konuştu.
“İşlerimiz depremde bile bu kadar kötü değildi”
Çatışma ortamından yakınan Yusuf Terim de işlerin kötü olmasının bölgeyi bu hale getirenlerden kaynaklandığını belirterek, “Şu an işlerimiz hiç yok desek daha doğru olur. Büyük bir deprem yaşadık, deprem yılında bile bu kadar kötü değildi. İşlerimizin bu derece kötü olması, bu bölgeyi bu hale getiren siyasilerden kaynaklanıyor. Yürütülen süreç çok iyi olmamasına rağmen işlerimiz daha iyiydi. Şimdi ise çok büyük düşüş yaşıyoruz. İnsanlar bir defa ev yapar. Ev yapınca da ilk etapta güvenliğini düşünür. Bu şartlarda insanlar güven ortamı istemektedirler. İlla her şey para kazanmak değildir. İnsanların hayatı, canı önemelidir. Huzur ve barış olduktan sonra para kazanmak inanın çokta önemli değildir.” diye konuştu. (Murat Dalgın-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.