Benzinde İndirim Bayramdan Sonraya Kaldı
EPDK indirime yanaşmayan firmalar için bayramdan sonra tavan fiyat uygulamasını devreye sokacak
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`nun (EPDK) `fiyatları en yakın uluslararası erişilebilir piyasa fiyatlarına uyumlu hale getirilmemesi` halinde taban fiyat uygulamasına geçileceği yazısı akaryakıt şirketlerine ulaşmaya başladı.
Kuruma gelen bazı firma temsilcileri, fiyatların söz konusu bölge ile uyumlu olduğunu ifade ederek, indirime karşı görüş beyan etti. Firmalar 1 kuruşluk indirimin dahi maliyetlerine etkisinin büyük olacağını kaydetti.
Akaryakıt ve LPG şirketlerinin görüşlerinin alınmasının ardından tavan fiyat uygulamasında son kararı EPDK verecek. Üst kurulun konuyu bayram sonrası ilk kurul toplantısında gündeme alıp karara bağlaması bekleniyor. Mevzuata göre kurulun iki aya kadar tavan fiyat belirleme yetkisi bulunuyor. Zaman`ın haberine göre kurul, yazısında şirketlere indirim için 7 Ağustos`a kadar süre verdi.
Akaryakıt şirketlerinin üst kurulun isteğini yerine getirmemesi halinde tavan fiyat uygulaması gündeme gelecek. Daha önce akaryakıtta tavan uygulamasına gidilirken LPG (otogaz) için bu konu ilk kez gündeme geldi. Sektör temsilcilerine göre pahalı akaryakıtın en önemli nedeni yüksek vergiler. Türkiye`de akaryakıt fiyatlarının yarıdan fazlasını ÖTV ve KDV oluşturuyor. İstasyonda 4,94 liraya satılan bir litre benzin bedelinin 2,93 lirası vergiye (ÖTV+KDV) gidiyor. Rafineri şirketi 1,57 lira ve dağıtım şirketi de (bayiler dahil) 0,44 lira pay alıyor. EPDK dört yıl önce de tavan fiyat uygulamasına giderek benzinde 20 kuruşluk bir indirim sağlamıştı. 2011 yılında da 95 oktan benzinin satış fiyatının 4 lirayı bulmasının ardından ekonomi yönetimi dağıtım şirketleri ve bayilerin kar marjlarını aşağı çekmemesi halinde tavan fiyat uygulamasına gitme uyarısında bulunmuştu. Türkiye`de istasyonlarda 1 litre benzin fiyatı 1,94 Euro, motorin 1,72 Euro, LPG (Otogaz) ise 1 Euro`dan satılıyor. EPDK akaryakıt ve LPG fiyatlarının Akdeniz çanağı seviyesine çekilmesini istemeye hazırlanırken sektör temsilcilerine göre fiyatın düşmesi için Maliye Bakanlığı`nın devreye girmesi gerekiyor. Petrol piyasası mevzuatı gereği, akaryakıt fiyatlarının en yakın uluslararası piyasaya (Akdeniz Çanağı) uyumlu olması gerekiyor. Bu kapsamda iç pazarda fiyat oluşumu için Yunanistan, İtalya, Fransa ve İspanya baz alınıyor. Sektör verilerine göre Türkiye, benzin fiyatında Avrupa ortalamasının 50 cent üzerine çıkmış durumda. Avrupa`da en pahalı benzini litresine 1,797 Euro ödeyen Hollandalılar kullanırken Türkiye`de 2 Euro`ya yaklaşıyor. Son zamların ardından EPDK fiyatları incelemeye aldı. Bu kapsamda akaryakıt ve LPG şirketlerine yazı göndererek fiyatların Akdeniz fiyatları ile uyumlu hale getirilmesini talep etti.
EPDK`nın `fiyatları aşağı çekin` talebini içeren yazısı şirketlere ulaşırken, dün LPG`ye (otogaz) zam geldi. TÜPRAŞ`ın yeni fiyat artışıyla otogazın litresi 9 kuruş yükseldi. Yeni fiyat sonrası LPG pompa fiyatları illere göre değişmekle birlikte litresi 2,80 lira civarına yükseldi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.