"Bilimsel tekniğin bu seviyelere ulaştırmasında İslam kültürünün katkısı var"
Kızıltepe İMKB Ortaokulu Müdürü Müslüm Koçhan, günümüzde bilimsel tekniğin bu seviyelere ulaşmasında, İslam kültür ve medeniyetinin muazzam bir katkısının olduğunu söyledi.
Mardin’in Kızıltepe ilçesi İMKB ortaokul öğrencileri, TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında projelerini sergiledi.
Kızıltepe Mezopotamya Mahallesi’nde bulunan ve yeni yapılan İMKB Ortaokulun konferans salonunda düzenlenen TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında öğrencilerin hazırladığı 20 projenin açılışı ve konferans salonunun açılışı aynı anda gerçekleştirildi.
Açılışa Kızıltepe İlçe Milli Müdürü Mehmet Ali Az, Şube Müdürleri, STK Başkanları, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, velileri ve davetliler katıldı.
9 branşta 14 danışman öğretmenin nezaretinde 55 öğrencinin özverili çalışmaları sonucu fen bilgisi Türkçe, müzik, sosyal bilimler, matematik, İngilizce ve resim gibi alanlarda toplam 20 proje hazırlandı.
Açılışın ardından bir konuşa yapan İMKB Ortaokulu Müdürü Müslüm Koçhan, TÜBİTAK’ın desteğiyle bu yıl ilkini düzenledikleri TÜBİTAK 4006 Bilim fuarının gerçekleştirmenin mutluluğu içerisinde olduklarını söyledi.
Koçhan, "Hepimizin bildiği gibi üzere bilim fuarları öğrenmeye istekli, merak eden, araştırmacı, bilinçli bireylerin yetişmesine katkı sağlayan, öğrenme metotlarından birisidir. TÜBİTAK Bilim Fuarları amacı, öğrencilerin ürettikleri bilimsel bilgileri, arkadaşları ve danışman öğretmenleri ile beraber, ilme bilime değer veren, siz bilim dostlarıyla paylaşarak mümkün olacaktır. Paylaşılan bilgiler ziyadeleşerek, böyle güzel ortamda çocuklarımız üretebilmenin heyecanını, mutluluğunu yaşamaktadırlar." dedi.
TÜBİTAK’ın başka bir amacının ilmin, bilimin çıktığı bu kadim İslam coğrafyasının hakkının teslim edilmesi gerektiğine vurgu yapan Koçhan, son olarak şunları söyledi:
"Günümüzde bilimsel tekniğin bu seviyelere ulaştırmasında, geçmişteki İslam kültür ve medeniyetinin muazzam bir katkısı olmuştur. Örneğin Avrupa’da Radyoloji biliminin kurucusu olan Madam Curie’nin tespiti bilimsel geleceğimize ışık tutması açısından son derece önemlidir. Madam Curie, 'Müslüman Endülüs’ten bize 30 kitap kaldı, Atomu parçalayabildik. Şayet İspanyollar tarafından yakılan 1 milyon kitabın yarısı kalsaydı çoktan uzayda galaksiler arasında geziyor olacaktık.' demiştir. İşte bu tespit önümüzde var olan ilmin, bilimin ve teknolojinin gelecek nesillere aktarılması noktasında kayıtsız kalamayacağımızı, dünyadaki ve konjonktürel şartlar bilgiyi tüketen toplum halinden, bilgi teknoloji üreten toplum haline dönüşmemiz aciliyet arz etmektedir. Bu minvalde TÜBİTAK bilim fuarları bizim için önemli basamak olacaktır."
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.