Bingöl Solhanlılar "Çatlaklardan dolayı evde yatmaktan korkuyoruz"
Bingöl Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyünde, evlerinde çatlaklık ve arazilerinde oluşan yarıklar köy halkını endişelendiriyor.
Bingöl’ün Solhan ilçesine bağlı Asmakaya köyü sakinleri, evlerindeki çatlaklıklar ve tarım arazilerinde oluşan yarıkların köyün alt kısmında geçen yeni demiryolu güzergâhından kaynaklandığını ileri sürüyor.
Asmakaya köyünün alt kısmında geçen yeni demiryolu güzergâhından dolayı tarım arazilerin yarılmasına, çökmesine ve kaymasına neden olduğunu dile getiren köy sakinleri, yetkililerin bir an önce duruma el atmasını istediler
Köyün hemen alt kısmından geçen yeni yapılan demiryolu hattından dolayı evlerinin çatlamaya başladığını, derin kazılan demiryolu güzergâhından dolayı sulak ve yumuşak olan arazilerinin yarılmaya ve kaymaya başladığını belirten köy sakinleri, tedbir alınmaması durumunda, her an istenmeyen durumlarla karşı karşıya kalacaklarını ifade ettiler.
Köylerinden yeni yapılan demiryolu hattından dolayı arazinin kayma riski ile karşı karşıya olduğunu ifade eden köy sakinlerinden Mehmet Çiftçi, arazilerinde yarıklar, çökmeler ve toprak kayması oluştuğunu söyledi.
“Köyümüz zarar görmeden bir önlem alınması lazım”
Köylerindeki çatlaklık ve yarılmalar nedeniyle bir tehlikeyle karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Çiftçi, eski demiryollarını yapan Alman mühendisler, bizim şimdi demiryolunun yapıldığı bölgede kayma riski olduğu için yapmadılar. Hemen karşıda bulunan Murat Nehri'nden geçmesi için iki adet köprü yaptılar. Şimdi burada demiryolu yapılmaya çalışılıyor. Arazimiz sulu, metrelerce yer kazıldığı için kayma ve yarılmalar oldu. Evlere, köye kadar çatlama ve yarılma var. Sizde gördünüz. Devlet buna bir çözüm bulması lazım yoksa kayma ve yarılmalar devam eder. Bu konuda yetkililer hemen acil önlemler alması lazımdır. Yarılamalar demiryolunun yapılmasıyla başladı. Köyün arazisinden geçen bu demiryolu nedeniyle 50 metre kadar derin kazılmış. Köy arazisi sulak olduğu için kayma ve yarılma daha rahat oluyor. Köyümüz bir tehlikeyle karşı karşıyadır.” ifadelerini kullandı.
Burada kimler nasıl zemin etüdünü yaptığını ve demiryolunun geçmesi için uygun bulduğuna bir anlam veremediklerini ifade eden Çiftçi, "İlk olarak buraya gelen mühendislere bu bölgenin demiryoluna tünellere uygun olmadığı konusunda uyarılar yaptım. Temmuz, yaz aylarında bu duruma gelmiş, kış gelirse kar ve yağmur yağarsa zaten daha kötü olur, köyde zarar görür. Yapılan demiryolları da boşuna gider. Buna zaman geçmeden bir önlem alınması gerekiyor.” diye konuştu.
"Bu şekilde devam ederse köy kayacak"
Köy sakinlerinden Vahdettin Tügen de, “Arazilerimizin ön kısmında 30, 40 metre derin kazmışlar. Köyün altı su, köye kadar çatlama ve yarılma var. Bu şekilde devam ederse köy kayacak. Devlet bir çare bulsun. Ankara’dan mühendisle gelip ölçüp baksınlar. Günahımız ne bizim, Cengiz inşaat para kazanıyor, köylüler ise mağdur. Aile olarak 100 nüfusumuz var. Çocuklar, torunlar kardeşler benim 16 kardeşim var. Elimizde birkaç parça tarla kalmış o da gidiyor. Her geçen gün yarılmalar giderek büyüyor. Burada demiryolu olmaz eskiden 1940’lı yıllarda bu bölge müsait olmadığı için karşıdan köprü yapılarak demiryolu Murat Nehri üzerinden yapıldı. Bu yeni demiryolu sağlıklı değil. Ne yaparlarsa yapsınlar bir yılda çöker gider.” dedi.
Evinde çatlaklar oluşan ev hanımı Şadiye Koşan, “Evimizde ilk olarak az küçük çatlaklar oldu. Daha sonra bu çatlaklar gittikçe çoğaldı. Bazı çatlak Ramazan Bayramı'ndan önce bazıları sonra oluştu. Bu çatlaklar büyük ihtimalle yeni yapılan demiryolu ve tünellerden dolayıdır. Daha önceki yıllar böyle bir şey yoktu. Bu köyde 40, 50 yıldır kalıyoruz, ilk defa böyle bir şey görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
"Çatlaklardan dolayı evde yatmaktan korkuyoruz"
“Evimizdeki çatlaklar ve arazilerimizde oluşan yarıklar demiryolu ve tünellerinin yapılmasıyla oldu.” diyen köy sakinlerinden Kazım Koşan, "Ramazan Bayramı'ndan önce arazilerde yarıklar meydana geldi, bayramdan sonra evimizde çatlaklıklar oldu. Bizim burada bir çeşme var, suyu daha çok akarken, şimdi ise suyu az akıyor. Evimizdeki çatlaklardan dolayı evde yatmaktan korkuyoruz. ” şeklinde konuştu.
Cahit Turan da, “Bir süredir arazilerimizde yarıklar ve çatlamalar oluyor. Bu yarıklar demiryolundan dolayı olmuş. Arazilerimizin içinden büyük kanal açtıkları için bu yarık ve çökmeler oluştu. Arazilerimiz sulak olduğu için önü açılınca kaymaya başladı.” diye belirtti.
Köylerinde oluşan yarık ve çökmeler için endişeli olduklarınım ifade eden köylülerden Abdullah Demir, "Köyümüzde bu oruç ayında yollar çöktü, araziler yarıldı ve evlerimizde çatlaklar meydana geldi. Böyle devam ederse köyümüz kayar gider. Günden güne yarıklar, çökmeler ve çatlaklar fark ediyor ve çoğalıyor. Arazilerimizin önünü açtılar ondan dolayı oldu.” ifadelerini kullandı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.