Bingöl'de çiftçiler tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirildi

Bingöl'de çiftçiler tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirildi

Bingöl'de köylerde hayvancılık ve tarım yapan köylülere yönelik bilgilendirilme toplantıları düzenlendi.

Bingöl'de İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü öncülüğünde, Ziraat Odası, Koyun Keçi damızlık birliği, Arıcılar birliği ile Damızlık Sığır Yetiştiricileri birliği tarafından başlatılan çiftçileri bilgilendirmeleri toplantıları başladı.

Köylerde bulunan çiftçilerin tarım ve hayvancılık kapsamında yapılan bilgiler toplantıları kapsamında Merkez Dik köyünde, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan, Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Yener'in katılımıyla yapıldı.

Tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirmede bulunan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yıldırım, ekip olarak köy köy gezip çiftçileri tarım ve hayvancılık konusunda bilgilendirip, sorunlarını dinlediklerini söyledi.

"Çiftçilerimizin sorunlarını rapor haline getirip gerekenleri yapacağız"

Yıldırım, "Çiftçilerimizin sorunlarını rapor haline getirdiğimiz talepleri yapılması gerekenleri biz yapacağız. Ulaştırılması gereken yerlere taşıyacağız. Vatandaşlarımızın karşılaştığı sorunlar neyse tarım ve hayvancılıkla ilgili sorularınız varsa karşılaştığınız, çözemediğiniz bizim yapmamız gereken, Sizlerin yapması gereken neyse birebir karşılıklı dinleyerek, bunu rapor haline getirerek yetkili makamlara ileteceğiz. Sizin karşılaştığınız sıkıntılar, sorunlar olabilir. Bunları bizzat kendim yerinde vatandaşlarımızdan dinleyerek şahit olmak istedim. Bu sorunların bundan sonra daha fazla büyümeden çözüm noktasında neler yapabileceğimizi hep birlikte idari kadromuzla birlikte çözmek için buradayız." dedi.

Köyde ne kadar tarım arazisi ile hayvan ve köyde neler yapıldığıyla ilgili bilgilerin ellerinde olduğunu söyleyen Yıldırım, "Önemli olan burada iyi niyet çerçevesinde hizmete dönüştürülmesi karşısında yani köyde bizim ne yapmamız gerektiğini, ya da sizin bizden ne istediğinizi bunu birebir bu ortamda iyi niyet çerçevesinde oturup konuşup sorunları inşallah beraber çözeceğiz. Birliklerimizle birlikte elimizden ne gelirse yanınızda olacağız. Sizin de sıkıntı ve sorunlarınızı burada dile getirmenizi isteriz." ifadelerini kullandı.

"300 koyun projesi önümüzdeki yıllarda devam edecek"

300 koyun projesine değinen Yıldırım, şunları belirtti: "Tarım Bakanlığına bağlı olarak TİGEM Genel Müdürlüğü bu konuda müracaatlar aldı, geçen hafta bitti. İnternet üzerinden müracaatlar yapılıyordu. Yapılan başvurular, dosya evrakları ile birlikte muhtemelen bize teslim edilecek. Biz de TİGEM'e göndereceğiz. TİGEM de ona göre değerlendirme yapıp durumu bildirecek. Bu işin sahibi TİGEM Genel Müdürlüğü olduğu için biz sadece dosyayı alıp göndereceğiz. Bu daha yeni bir proje önümüzdeki yıllarda devam edecek."

"Genç çiftçi proje kapsamında 30 bin TL hibe olarak veriliyor"

Yıldırım, Genç Çiftçi projesi hakkında bilgilendirmede bulunarak, "Genç Çiftçi projesi büyükbaşta 2 yıldır devam ediyor, 6 adet büyükbaş hayvan veriyoruz. Küçükbaşta ise geçen sene 37 tane iki tane koç ve 35 küçükbaş hayvan veriliyordu. Bir önceki yıl 40 küçükbaş hayvan verildi. İşte arıcılık desteği var aynı projede bahçe kurmak isteyenlere bahçe kuruluyor. 30 bin TL değerinde. Genç Çiftçi projesi bu sene de devam edecek. Bu sene bu köyden de talep edilirse biz üzerimize düşeni yapacağız, yardım edeceğiz. Bu proje yüzde 100 hibe olarak veriliyor." diye konuştu. 

"Rastgele ceviz fidanı dağıtımı yerine 5 dönümlük bahçeler kurulacak"

Bingöl'de devam eden ceviz projesi kapsamında yapılan proje değişikliğine değinen Yıldırım, şunları söyledi: "Yıllardır devam eden ceviz fidanı projemiz var. Bu sene yine var ama sistemi değiştirdik. Ceviz fidanı sistemini niye değiştirdik. 2011 yılında başlamış bir ceviz eylem planı vardı. 2011 yılından bu yana bir çalışma yaptık ki 100 bin tane ceviz fidanı dağıtımı yapıldı. Bunun analizini yaptık, arkadaşlarla sahaya çıkıp daha önce dikilen ceviz fidanları bahçeleri de bahçeleri kontrol edildi neler yapılmış diye. Ama maalesef bahçe dışında piyasada çok fazla bir ceviz fidanı yok. Ondan dolayı bu sene sistemi değiştiriyoruz. 2'şer 3'er ve 7'şer ceviz fidanı vermeyeceğiz. Nasıl yapacağız? Vatandaşın 5 dönüm ve üzeri tapusu varsa bize müracaat edilecek, teknik personel yerinde gidip görecek bu yer cevizi uygun bir yer ise onun müracaatını değerlendirecekler, bahçe kuracaklar. Beş dönümlük bir yeriniz var ceviz fidanı verilecek, etrafını örmek için direk ve tel verilecek. Su damlama sistemi kuracak. Bu şekil bir bahçe görmüş olacağız, kontrolümüz altında olacak. Yılda birkaç kez kontrol edilecek. Hastalıklı ise, kurumuşsa, sıkıntısı varsa, vatandaşa bilgi verecek. Bu sene tek tek ceviz fidanı dağıtımı yapmayacağız. Bu şekil bahçe kurulacak. Daha verimli, daha elverişli, en azından kontrol altında olacak, vatandaş bu şekilde emeğinin karşılığını alacak."

"Geçen yıl zarar eden çiftçilerimize bu yıl şartlara uygun yüzde 50 hibeli tohum dağıtılacak"

Yıldırım, "Bu Yıl Ziraat Odası Başkanımız buğday tohumu ile ilgili çok çaba sarf etti. Bu yıl 134 ton bölge şartlarına uygun bir çalışma yaptık. Ziraat Odası ile birlikte sahada çalıştık, buraya uygun 134 ton buğday tohumu getireceğiz, bütün talebi karşılamaz. Tüm talebi karşılanması için 2 bin 10 ton tohuma ihtiyaç var. Bu sene bütçe imkanları dahilinde 134 ton buğday tohumu getireceğiz, bunu üreticilerimize dağıtacağız ve neticesini alacağız inşallah. Daha önce bölge şartlarına uymayan buğday tohumu getiren oldu, verim alınamadı sıkıntı yaşadı çiftçilerimiz. Bunun üzerine bir çalışma yaptık Ziraat Odası ile birlikte bölge şartlarına uygun tohumu seçtik yüzde 50 hibeli olacak. Vatandaş yüzde 50'nin parasını ödeyecek, bu tohumu alacak. Yonca, mısır tohumları da getireceğiz, ihtiyacı olan başvuruda bulunsun. O da yüzde 50 hibe ile verilecek. Bizim arzumuz, tohumlar bir çalışma sonucunda bölge şartlarına uygun olmalı rasgele alınmamalı."

"Bilgilendirme toplantıları verimli olacak"

Toplantıda konuşan Bingöl Ziraat Odası Başkanı Mustafa Karaaslan da çiftçilerimizin tarım konusunda sorun ve sıkıntılarını dinlemek için burada olduklarını belirterek, şöyle konuştu: "Çiftçilerimizi bilgilendirmek için toplantılarımızı devam ediyoruz. Bu toplantıların çiftçilerimiz açısından verimli geçmesini diliyorum. Tarım İl müdürlüğümüzün teknik ekibi, Bingöl Ziraat Odası olarak çiftçimizin emrindeyiz. Ne gerekiyorsa yapacağız. Çiftçimizin sorunlarını zaman zaman Ankara'ya götürüyoruz, ilgili yerlere iletiyoruz. Devamlı köy muhtarları ve çiftçilerimizle irtibat halindeyiz. Sizin sorunlarınız bizim sorunlarımızdır. Sorunlarınızı çözmek için ilgili yerlere götüreceğiz. Onlar da sorunları çözmezse size gelip söyleyeceğiz 'Onlara söyledik çözmediler.' diye. Artık gereği neyse siz yaparsınız."

"Bingöl'de arıcılığın gelişmesi için köy köy anlatacağız"

Arıcılık hakkında köy halkını bilgilendiren Arıcılar Birliği Başkanı M. Can Üzer, il genelinde bin 200 üyelerinin olduğunu belirtti. Üzer, "Ama maalesef şu anda bulunduğumuz Dik köyünde büyük bir köy arıcılık yapan arkadaşımız yok. Burada herhangi bir üyemiz yok. Arıcılık yapmak isteyenler varsa öncelikle gençlerimizden isteyen kim olursa olsun, bize uğrasın elimizden gelen destekleri vereceğiz. Bu köyde tarım ve çiftçilik yapılıyor, ama aracılık yapılmıyor en azından bundan sonra burada arıcılık yapmak isteyen varsa yardımcı olabiliriz. Bu tür toplantılarımızın devamlı yapılacak olmasının çiftçilerimiz için verimli olacağını düşünüyorum. Bu toplantılar devam edecek. Bütün köyleri gezeceğiz inşallah." şeklinde konuştu. (İLKHA)










 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.