Bingöllü öğrenciler sınav sisteminde değişiklik istemiyor
YKS ile ilgili konuşan Bingöllü öğrenciler, sürekli değişen sınav sisteminden memnun olmadıklarını dile getirdi.
Yarın ve ertesi gün YKS sınavına girecek Bingöllü öğrenciler, YGS-LYS sınav sisteminden yeni sınav sistemine geçiş ile ilgili görüşlerini paylaşarak, sürekli değişen eğitim sisteminden memnun olmadıklarını ifade ettiler.
YGS-LYS sınav sistemine göre, YKS sınav sisteminin daha olumlu olduğunu ifade eden öğrenciler, her seferinde değişen sınav sisteminin artısı ve eksisi olduğu gibi genel anlamda eğitim sisteminin sorunlu olduğunu söylediler.
Yunus Emre İnak, eğitim sisteminde eksikliğin olduğunu belirterek Bingöl'ün eğitim potansiyelinin de öğrenciler için yeterli olmadığını savundu.
İnak, "YKS teoride güzel temeller üzerine kurulmuş. Tek eksik bana göre sene başında bu sistem keşke açıklansaydı. Biz ona göre kendimizi hazırlayabilirdik. Daha sonra puan türü geçen sistemimizde 15 -16 civarındayken, şimdi 4 puan türüne inmesi bizim açımızdan daha iyi oldu. Çünkü derslerin getirdiği puanlar eşitlendi." dedi.
"Eğitim sistemi mantık üzerine kurulması gerekiyor"
Eğitim sisteminin mantık üzerine kurulması gerektiğini ifade İnak, "Daha çok Matematik temelleri üzerine kurulmuş bir eğitim sistemimiz var. Avrupa da hangi bölümü okursanız okuyun, gelecekte bir meslek sahibi olabiliyorsunuz. İşinizin başına geçer biliyorsunuz. Ama bizim ülkemizde ne yazık ki KPSS sorunu var. Bu bizi çok kararsızlık arasında bırakıyor. Daha iyi bölümlerin tercih edilmesi fikrindeyiz. Dolayısıyla, bizim ülkemizde ne yazık ki KPSS soru var." diye konuştu.
Türk iyede maalesef en büyük sorunların başında eğitim sorunu geldiğini vurgulayan İnak, "21 Yüzyıl'da dünyadaki yerimizi beğeniyorum. Tek eksiğimiz dediğim gibi eğitim sorunudur. Bu sonunuda hallettiniz zaman dünya arenasında daha güzel bir yere sahip olacağımızdan eminim." dedi.
Mehmet Kaymaztürkmen de eski sınav sistemine göre yeni sınav sisteminin daha iyi olduğunu belirtti.
Kaymaztürkmen, "Birinci oturumda süre olarak epey bir sıkıntımız oluyor. İkinci oturumda da süre epey bir fazla. İkinci oturumda süre sıkıntısı olmadığı için sayısalcıların önümüze geçme ihtimali daha yüksek. Sayısalcılar bizim yerimize eşit ağırlıktan da doldurduğu için daha sıkıntı yaşıyoruz. Hukuk, eşit ağırlıktaki en yüksek yerlerden biri ama bir sayısalcının zamanı çok olduğu için eşit ağırlık kapsamına giren soruları da doldurduğu için yerleşme ihtimali daha fazla. Bu da bizim canımızı sıkıyor. Zaman açısından sayısalcılar, sözelcilerden daha avantajlı durumda." ifadelerini kullandı.
"Sınavın ertelenmesi iyi oldu"
YKS'nin ertelenmesinin kendileri için iyi olduğunu değerlendiren adaylardan Ahmetcan Küçüktorun, "Bu bir hafta daha fazla derslerimize yoğunlaştık. Sınav sisteminin değişmesi eşit ağırlıkçılar için iyi gelmediğini düşünüyorum. Eşit ağırlıkçılar, sayısal ve sözele göre biraz daha geri planda kalıyorlar." diye konuştu.
Aday öğrencilerden Serap Kırkan ise "YKS’ye geçilmesi bizim için biraz kötü oldu. Hem soru sayısının düşürülmesi hem de konuların hâlâ aynı olması yani sadece bir bölümünü çıkarılması bizim için bir dezavantaj. İlk oturumun zamanı ile ikinci oturumun zamanı arasında bir fark var. İkinci oturumun zamanı daha fazla ve bizde de olsaydı daha iyi olurdu." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.