"Bir toplumda hayâ, edep kalkarsa o toplum çöker"
Siirt Üniversitesi Aktif Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikten konuşan Yazar Sabiha Ateş Alpat, toplum için haya ve edebin önemine değinerek, bir toplumda hayâ ve edebin kalkması durumunda o toplumun çökeceğini söyledi.
Siirt Üniversitesi Aktif Gençlik Topluluğu tarafından düzenlenen “Toplumsal Dönüşümde Edebin İffetin Hayânın Önemi etkinliği” yoğun katılımıyla gerçekleştirildi.
Siirt Üniversitesi Aktif gençlik Topluluğunun, Siirt üniversitesi merkez kampus konferans salonunda düzenledikleri etkinlik Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.
Yazar Sabiha Ateş Alpat’ın konuşmacı olarak katıldığı programda, selamla konuşması yapan Aktif Gençlik Topluluğu danışmanı Doç. Dr. Abdullah Önlan,“Aktif Gençlik Topluluğu yaptığı konferanslarla gençliğimize hakkı hakikati doğru yolu ve geleceğimizin kuruluş ilkeleri anlatmaya çalışıyorlar bu çalışmalarından dolayı tebrik ediyorum.” dedi.
Ardında kürsüye gelen yazar Sabiha Ateş Alpat toplumsal dönüşümde iffet, edep ve hayâ ile ilgili konulara değindi. İnsanın yaratılış amacının Allah'a kulluk olduğunu belirten Alpat, hayatta Allah için yapılan her şeyin kulluk olduğunu ifade etti.
Allah'ın insanlara bazı görevler yüklediğini dile getiren Alpat, bu görevlerden birinin de yeryüzünde herhangi bir fitne ve hayâsızlığın kalmaması için mücadele olduğunu söyledi.
Toplumun sağlıklı olması ve ayakta kalabilmesi için bazı hususlar olduğunu belirten Alpat, “Bu hususlardan biri de hayâdır, iffettir. Aynı şekilde toplumların çöküş sebebi de yine hayânın yitirilmesiyle alakalıdır. Çünkü insan yeryüzünde hayâsızlık etmeye başladığında önce Allah'a karşı hayâsızlık yaparak haddini aşıyor, tuğyan ediyor ve arkası da zaten o zaman çorap söküğü gibi geliyor.” dedi.
'Bir toplumda eğer hayâ edep kalkarsa o toplum çöker' diyen Alpat, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar için olmaza olmaz 5 emniyet vardır ki, İslam sisteminde de bu 5 şey garantiye altına alınmıştır. Bunlar, can emniyeti, mal emniyeti, din emniyeti, akıl emniyeti ve nesil emniyetidir. Hayâsızlık yeryüzünü sardığında neslin emniyeti kaybolur gider.”
Tarih boyunca peygamberleri kabul edenlerin, hayatı peygamberlik mesajı ile inanç, amel, duygu ve düşünce bakımından kendilerini değiştirdiklerini dile getiren Alpat, “Zevklerini, hayatlarını, düşüncelerini ve inançlarını değiştirmeyenler peygamberlerin karşısında yer almışlardır. Geçmiş toplumların helak sebebinin altında hayâsızlık yatmaktadır. Kimisi Allah'a karşı hayâsızca şirk koşmuş başka ilahlar edinmiş Hz Nuh kavminde olduğu gibi. Allah'a karşı hayâsızlıklarının bedelini helak olarak ödemişlerdir.
Hayâ ve iffet namuslu olma hali olarak tarif ediliyor. İffet ve hayâ insan ve insanlığın can damarıdır. Can damarı kesilirse insan ölür. Hayâ insanlığın can damarıdır. Hayâyı kestiğimiz an insanlık adına bir şey kalmaz. Allah'u Teâlâ diyor ki, siz insanlar içersinde çıkarılmış hayırlı ümmetsiniz, çünkü siz hayâsızlıkla mücadele edersiniz, iyiliği emredersiniz kötülükleri kalkması için caba harcarsınız.” şeklinde konuştu.
Mümin erkek ve kadınların İslami edebe çok dikkat etmeleri gerektiğini belirten Alpat, hem mümin erkek hem de mümin kadınların karşı cinsle konuşurken hayâ duygusunu zedeleyecek ve fitneyi aralayacak bir şekilde konuşmaması gerektiğini vurguladı.
Ses Sanatçılardan Bilal Güler'in seslendirdiği ilahi ve ezgilerin ardından Aktif Gençlik Topluluğun Danışmanı Doç. Dr. Abdullah Önlan'ın, yazar Sabiha Ateş Alpat’a isminin yazılı olduğu dokumayı hediye etmesiyle program sona erdi. (Muhammed Dayan - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.