Birleşmiş Milletler: Coronavirus kadın ve çocukların sağlığını bozdu
Birleşmiş Milletler (BM), DÖS'nün hazırladığı raporuna dikkat çekerek Coronavirus salgını, iklim değişikliği ve çatışmalar nedeniyle kadın ve çocukların sağlığında bozulmalara yol açtığını belirtti.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) ve BM Nüfus Fonu (UNFPA) gibi alt kuruluşlarla 2 yılda bir hazırladığı "Her Kadın, Her Çocuk Gelişim Raporu"nu kamuoyu ile paylaştı.
Dünya genelinde kadın ve çocukların sağlık durumunun ele alındığı raporda, 2020 yılına kıyasla dünya genelinde gıda güvensizliği, açlık, çocuk evlilikleri ve bunalım gibi vakaların arttığına vurgu yapıldı.
Ayrıca raporda, "2019'daki rakamdan 6 milyon fazla olmak üzere 2021'de 25 milyon civarında çocuk aşısız veya aşıları eksik durumda. Milyonlarca çocuk, Covid-19 salgını döneminde bir yıldan fazla okuluna gidemedi ve 104 ülkede çocukların yüzde 80'i, okulların kapatılmasından ötürü eğitim kaybı yaşadı." bilgisi paylaşıldı.
Salgın nedeniyle yaklaşık 10 milyon çocuğun ebeveynini kaybettiği ve ruh sağlığının bozulduğu tespit edildiği kaydedildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dünya ülkelerinin salgını, çatışmalar ve iklim olayları gibi konularla karşı karşıya kaldığını söyledi. Guterres, "Rapor, söz konusu krizlerin anne ölümlerinden eğitim kayıpları ve şiddetli yetersiz beslenmeye kadar kadın, çocuk ve ergenler üzerindeki etkilerini açıklıyor." Dedi.
Ghebreyesus, "Küresel toparlanmayı sağlamak ve sürdürmek için kadın, çocuk ve genç insanların sağlığını korumak esastır." dedi. (İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.