Bitlis'te çiriş otu fiyatıyla cep yakıyor
Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında yetişen ve halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen "çiriş otu" tezgâhlardaki yerini alırken, fiyatı cep yakıyor.
Bitlis'in yüksek rakımlı dağlarında yetişen ve halk arasında baharın müjdecisi olarak bilinen "çiriş otu", tezgâhlardaki yerini aldı, fiyatıyla cep yakıyor.
Zorlu bir yolculuğun ardından tezgâhlara giren çiriş otu, şimdilik sadece zengin mutfaklarda pişiriliyor. Yüksek dağlarda, karın erimesiyle birlikte çıkan çiriş otu, birçok vatandaşın da ekmek kapısı oldu. Çiriş otunu toplamak için vatandaşlar gece yolculuğuna çıkıyor. Onlarca kilometre yol yürüyen vatandaşlar, bin bir zahmetle topladıkları çiriş otunu, sırtlarıyla kilometrelerce taşıyorlar.
Uzun ve zahmetli bir yolculuğun ardından tezgâhlara giren çiriş otu, ilk çıkışından dolayı fiyatıyla da dikkat çekiyor.
Yüksek rakımlı dağlarda zorlu bir yolculuğun ardında çiriş topladıklarını belirten vatandaşlardan Cahit Özkan, çiriş otunun kendileri için geçim kaynağı olduğunu dile getirdi.
Getirilen çirişi, tezgâhında açarak satışa sunduğunu ifade eden manavcılardan Tehsin Baştuhan ise ilk çıkışından dolayı fiyatının yüksek olduğunu söyledi.
Baştuhan, "Çiriş otu baharın gelişiyle dağların yüksek kesimlerinde kendiliğinden yetişen bir ottur. Halk arasında baharın müjdecisi olarak biliniyor. Mutfaklarda farklı çeşitte yapılan yemeği çok lezzetlidir. Bunu toplamak zor olsa da birçok köylünün ve vatandaşın geçim kaynağıdır. Bazı köylerimizin yüksek kesimlerinde karlar eridiği için az da olsa vatandaşlar çiriş otunu getirmeye başladı. İlk çıkması nedeniyle çiriş otunun kilogramını 6 TL'den satıyoruz." dedi.
Ayrıca, çiriş otunun halk arasında birçok derde deva olduğuna inanılıyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.