Bitlis'te otizm farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi

Bitlis'te otizm farkındalık yürüyüşü gerçekleştirildi

Bitlis'te Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yürüyüşü düzenlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü dolayısıyla yürüyüşü düzenlendi. Kazım Direk Caddesi üzerinden Merkez Ulu Camii önüne kadar gerçekleştirilen yürüyüşe, Bitlis Vali Yardımcısı Tekin Erdemir, İl Müdürü, İsmetullah Altun, İŞKUR, SGK il müdürleri, personeller, otizmli bireyler ve ailelerin yanı sıra vatandaşlarda eşlik etti.

Yürüyüşte "Otizmi Fark et, Kabul Et, Bizimle Yürü", "Otizmin Farkındayız, Çözümde Bir Aradayız" sloganlarının yer aldığı pankartlar taşındı.

Merkez Ulu Camii önünde son bulan yürüyüşün ardından konuşma yapan Bitlis Vali Yardımcısı Tekin Erdemir, otizm hakkında farkındalık oluşturmak için bir araya geldiklerini belirterek, devletin ve Bitlis Valiliğinin en büyük hedeflerinden birisinin de engelliliği, insanların hayatından kaldırmak olduğunu söyledi.

Bugünün 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık günü olduğunu hatırlatan Bitlis Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü İsmetullah Altun ise "Bugün istedik ki otizme dikkat çekelim, insanlarımız farkına varsınlar. Çünkü otizmli bireylerimizin fark edilmesi, onların rehabilitasyon ve tedavi süreçlerine erken katılmaları, bu bireylerin sosyal hayat içerisinde daha rahat yaşam sürmelerini sağlıyor. Onun için Bitlis'te bir yürüyüş gerçekleştirdik. Bu yağmurda gelen vatandaşlarımıza, engellilerimize, basınımıza teşekkür ediyoruz. Diliyoruz ki toplumda bütün engellilerde olduğu gibi otizmli bireylerimizde sağlıklı bir şekilde sosyal çevrelerinde yaşasınlar." dedi.

Otizm nedir?

Otizm genellikle 3 yaşlarında başlayan ve hayat boyu devam eden, kişinin yaşıtlarına nazaran etrafıyla sözel ve sözel olmayan şekilde sağlıklı ilişki kuramaması şeklinde ifade edilen gelişimsel bir bozukluktur. Günümüzde basit testler ile tanısı erken konulabilmektedir. Erken tanı ve uygun rehabilitasyon programı bu vakaların hayata kazandırılmasında büyük rol oynamaktadır. Otizmin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Genetik olduğu düşünülmektedir. Erkeklerde kızlara oranla daha sık görülür. Otizmlilerin yüzde 70'inde zeka geriliği vardır. Yüzde 10'unda ise üstün zeka görülebilir. Otizm ile birlikte dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, duygu durum bozuklukları ve epilepsi görülebilir.

Otizm belirtileri nelerdir?

Sosyal etkileşimde yetersizlik, göz teması kuramama, yaşıtlarıyla ilgilenmeme ve oyun oynamama, normal mimik ve duygusal ifadeleri gösterememe, etkileşim başlatma ve sürdürmede zorluğu. İletişim bozukluğu, konuşamama, aynı kelimenin sürekli tekrarı, konuşan çocuklarla iletişim kurmaya çalışmama. Hayali veya sembolik oyunlar oynamama. Hayali oyunlar kurmama, tekrarlayan basit aktiviteler, sürekli aynı rutin hareketleri tekrar etmek, bir nesnenin bir parçasına aşırı takıntılı olmak, duygusal olarak uyarılamama veya aşırı tepki gibi belirtileri vardır.

Otizmin tedavisi nasıl yapılır?

Otizm tedavisinde erken teşhis ve tedavi büyük önem taşır. Tedavinin amacı otizmli bireyin sosyal ve bireysel yeteneklerini geliştirmektir. Bu amaçla davranışsal eğitim ve özel terapiler uygulanır. Uygulanacak tedavinin aileye uygun olması da önemlidir. Konuşma terapisi, motor yetenekleri artırmaya yönelik terapiler, sosyal iletişim becerisini kazandırmaya yönelik terapiler uygulanan tedaviler arasındadır. 

İlaçlar, depresyon, dikkat eksikliği-hiperaktivite, obsesif kompulsif bozukluk gibi otizme eşlik eden durumlarda kullanılabilir. Otizm tedavisinde ebeveyn eğitimi de son derece önemlidir.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.