Bitlis'te vatandaşlar yerli bitki toplamak için atlarıyla yaylaya çıkıyor
Bitlis'in yüksek rakımlı yaylarına atlarıyla çıkan vatandaşlar, çiriş, yayla muzu olarak bilinen uçkun başta olmak üzere birçok yerli bitki çeşidini topluyorlar.
Bahar mevsimiyle birlikte Bitlis'in yaylaları insanlarla dolup taşmaya başladı. Çetin ve uzun geçen kış mevsiminin ardından karların erimesiyle birlikte yerli bitki toplamak için vatandaşlar yaylalara akın etmeye başladı.
Halk arasında şifa deposu olarak bilinen çiriş otu, kenger, jağ, mantar, yayla muzu olarak bilinen uçkun başta olmak üzere, birçok yerli bitkiyi toplamak için vatandaşlar yaylaların yolunu tutuyor.
Yerli bitkileri toplamak için kilometrelerce yol kateden vatandaşlar yaylalara ancak ulaşabiliyor. Bitlis'in yüksek rakımlarında yer alan ve halk arasında Duav olarak bilinen yayla, hem yerli bitkilerin bol olduğu hem de vatandaşların en çok tercih ettiği yaylaların başında geliyor.
Her türlü yerli bikinin bulunduğu Duav Yaylası'na atlarıyla giden vatandaşlar, yaylaya adeta renk katıyor. Atlarıyla gidenler, hem ata sporunu yapıyor hem de tüketmek için yerli bitkileri topluyorlar. Bitlis Rahvan Atlı Kulübü'nün üyeleri ise hem atlarını yarışlara hazırlamak hem de şifa deposu olan yerli bitkileri toplamak için yaylanın yolunu tutuyorlar.
Kimi vatandaşlar topladıkları yerli bitkileri taze taze kullanırken, kimisi de derin dondurucularda muhafaza ederek kış mevsimine kaldırıyor. Yaylalarda çıkan yerli bitkiler, yüzlerce kişinin de geçim kaynağı aynı zamanda.
Hafta sonunu değerlendirmek ve yerli bitkileri toplamak için atlarıyla birlikte yaylaya çıktıklarını belirten Emin Haznedar, böylelikle hem spor yaptıklarını hem de şifa deposu olan yerli bitkileri topladıklarını söyledi.
Haznedar, "Hafta sonu çocuklarla, arkadaşlarla birlikte yaylaya çıkıyoruz. Yayla muzu değimiz uçkun, çiriş ve benzeri yerli bitkileri, hem kendimiz için hem de eş dostlarımıza vermek için topluyoruz. Bunu yapmak, aynı zamanda bir spor ve sosyal faaliyettir bizim için. Ara sıra diğer illere yarışlara gidiyoruz. Bu vesileyle atlarımız da antrenman yapmış oluyor. Pist olmadığı için bu şekilde atları eğitiyoruz." şeklinde konuştu.
Topladıkları yayla muzunun birçok faydasının olduğunu belirten Haznedar, manzarasıyla Duav Yaylası'nın harika olduğunu sözlerine ekledi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.