Bizi birbirimize düşürmek isteyenler, kendi karanlıklarında boğulacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hırvatistan İslam Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen, Hırvatistan’da İslam dininin hukuken ve kurumsal olarak diğer dinlerle eşit statüde kabul edilmesinin 100. yıl dönümü etkinliğine katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan İslam Birliği Başkanlığı tarafından düzenlenen, Hırvatistan’da İslam dininin hukuken ve kurumsal olarak diğer dinlerle eşit statüde kabul edilmesinin 100. yıl dönümü etkinliğinde yaptığı konuşmada, “Bugün Hırvatistan’da Müslümanların özgür bir şekilde dinî vazifelerini yerine getirdiklerini, hiçbir ayrımcılığa, ötekileştirilmeye maruz kalmadan huzur içinde yaşadıklarını görüyoruz. Şüphesiz bu hoşgörü ve özgürlük ortamı, sadece Müslümanlara has bir durum değildir; bütün dinler ve kültürler için geçerlidir” dedi.
Hırvatistan İslam Birliği Başkanlığı (Meşihad) tarafından, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar Kitaroviç himayesinde düzenlenen ve Hırvatistan Ulusal Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen programda Cumhurbaşkanı Erdoğan, tören kapsamında sunulan etkinlikleri ve Zagreb Filarmoni Orkestrası’nın sunduğu konseri izledi.
“Müslümanlar bu topraklarda barış, huzur ve güven içinde yaşadı”
Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç ve Bosna Hersek Konsey Başkanı Bakir İzzetbegoviç’in yanı sıra Meşihat’ın ve diğer dinî yetkililerin de iştirak ettiği etkinlikte bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç’in gösterdiği misafirperverlik için teşekkür ederek, Hırvatistan Meclisi, Hırvatistan Hûkümeti ve Meşihad tarafından düzenlenen 100. yıl dönümü etkinliğinin hayırlara vesile olmasını diledi.
Hırvatistan topraklarının İslamiyet’le tanışmasının, 100 yıl öncesine değil, çok daha eskilere dayandığını ve yüzyıllar boyunca Müslümanların bu topraklarda barış, huzur ve güven içinde yaşadıklarını hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “1991 yılında Hırvatistan’ın bağımsızlığını kazanmasından sonra, herkes gibi Müslümanların yaşadığı sıkıntılar da sona erdi. Bugün Hırvatistan’da Müslümanların özgür bir şekilde dinî vazifelerini yerine getirdiklerini, hiçbir ayrımcılığa, ötekileştirilmeye maruz kalmadan huzur içinde yaşadıklarını görüyoruz. Şüphesiz bu hoşgörü ve özgürlük ortamı, sadece Müslümanlara has bir durum değildir; bütün dinler ve kültürler için geçerlidir. 2002 yılında Hırvatistan Hükûmeti ile Meşihad arasında başlatılan iş birliğinin, bu noktada son derece önemli olduğuna inanıyorum” diye konuştu.
“Medeniyetler ittifakı 145 üyesiyle küresel iş birliği platformuna dönüştü”
Hırvatistan ziyareti öncesinde, kuruluşuna dönemin İspanya başbakanı ile birlikte öncülük ettiği Medeniyetler İttifakı’nın, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleşen 7. Küresel Forumu’na katıldığına işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu girişim, çatışma teorilerinin sıkça dillendirildiği, geleceğe dair umutların azaldığı, kıyamet senaryolarının gündemi işgal ettiği, zor bir dönemde attığımız çok değerli bir adımdır” dedi ve şunları ekledi:
“Biz, sorunlara teslim olmak yerine, zor olanı seçtik, elimizi taşın altına koyarak, İspanya’yla bu girişimi başlattık. 2005 yılında attığımız bu küçük adım, bugün Dostlar Grubu’ndaki 145 üyesiyle küresel bir iş birliği platformuna dönüştü. Girişimin kısa sürede elde ettiği bu başarı ve hüsnü kabul, umutlarımızı taze tutmamızı, geleceğe güvenle bakmamızı da sağlıyor.”
“Ayrıştıran değil, kaynaştıran olmalıyız”
Etkinlikte, İslam dünyasının farklı coğrafyalarından, Avrupa ülkelerinden, Amerika’dan ve dünyanın pek çok ülkesinden misafirlerin olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi: “Her biriniz kendi ülkelerinizde ve toplumlarınızda önemli görevler, ağır mesuliyetler üstleniyorsunuz. Bulunduğunuz ülkelerde, ayrıştıran değil kaynaştıran olmanız, birlik ve beraberliği teşvik etmeniz çok önemlidir. Tasavvufta ‘kesrette vahdet’ anlayışı var; yani çoklukta birlik… Bilhassa bu dönemde sizlerin liderliğine, katkısına ve özverili çabalarına çok büyük ihtiyaç var. Şayet siz hoşgörü derseniz, siz diyalog derseniz, samimiyetle bir arada yaşama kültürünü savunursanız, emin olun, bizi birbirimize düşürmek isteyen kesimler, kendi karanlıklarında boğulacaktır.”
“Farklı dinleri ve kültürleri, türkiye’nin kıymetli hazinesi olarak görüyoruz”
Dinler arasındaki münasebetleri, tarihin acı hadiseleri üzerinden okumanın yanıltıcı ve yanlış olacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün artık, acı olayları değil, bir arada yaşamaya dair güzel örneklerin konuşulması gerektiğini söyledi.
Bugün Hırvatistan’ın bu konuda takdir edilmesi ve örnek alınması gereken müstesna bir tablo sunduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz de, ülkemizin toplumsal mozaiğini oluşturan farklı dinleri ve kültürleri, Türkiye’nin kıymetli bir hazinesi olarak görüyoruz. Bunlar fakirlik değil tam aksine zenginliktir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin geçen 13 yılında, tüm toplum kesimlerinde olduğu gibi Hristiyan ve Musevi vatandaşların hak ve özgürlüklerinin genişlediğini kaydetti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bundan sonra da aynı anlayış ve vizyonla yollarına devam edeceklerini dile getirdi.
Konuşmasının sonunda başta Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kitaroviç olmak üzere etkinliği düzenleyen kurum ve kişilere teşekkür eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini; “Daha nice asırlar boyunca İslam’ın ve Müslümanların, Hırvatistan’ın ayrılmaz bir parçası olarak barış, huzur ve güven içinde, diğer dinlerin mensupları ile birlikte hayatlarını devam ettireceklerine inanıyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyor; teşekkür ediyorum” diyerek tamamladı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.