BM temsilcisi Myanmar'a ilişkin endişelerini aktardı

BM temsilcisi Myanmar'a ilişkin endişelerini aktardı

BM İnsan Hakları Özel Temsilcisi Yanghee Lee, Myanmar'a yaptığı resmi ziyarette görüştüğü kişilere karşı misilleme yapılacağından "derin endişe" duyduğunu aktardı.

Birleşmiş Milletler (BM) Myanmar İnsan Hakları Durumunun Özel Temsilcisi Yanghee Lee, 9-21 Ocak tarihleri arasında Myanmar'a yaptığı ziyaretten sonra izlenimlerini düzenlediği basın açıklamasıyla aktardı.

Lee, ülkeye yaptığı son ziyaretinde görüştüğü kişilere karşı muhtemel misilleme konusunda uyarıda bulundu ve konuştuğu bazı kişilerin kendisiyle konuştuktan sonra başlarına geleceklerden dolayı korktuklarını ve bu fikirleri karşısında dehşete düştüğünü söyledi.

Lee, "Ziyaretim boyunca aklımda takılı kalan tek kelime: misilleme" dedi.

Görüştüğü kişiler hakkında derin endişe içinde olduğunu söyleyen Lee, "Onlar ki hükümeti eleştiren, başkalarının haklarını savunan ve gücü elinde bulunduranlarla aynı görüşte olmayanlar." ifadesini kullandı.

Lee, "Rakhine eyaletindeki Maungdaw şehrine bağlı köylerdeki güvenlik güçlerinin operasyonlarının, ziyaret ettiğim köyler de dâhil olmak üzere birçok köyde baskınların kısa bir aradan sonra tekrardan başlaması endişe verici.” dedi.

"Baskınlarla ilgili son bildirilenlere göre keyfi tutuklamalar ve gözaltı iddiaları var." diyen Lee, ziyaret sırasında, ülke çapında yapılan son genel seçimlerden bir yıl sonra, iyimserlik ve umut duygusunun ülkedeki sıradan insanlar arasında solgunlaştığını belirtmekten çok üzüldüğünü bildirdi.

Özel Raportör Lee, güvenlik nedenlerinden ötürü yalnızca "Myitkyina" ya gitmelerine izin verildiğini, Kachin'deki Laiza ve Hpakant'a gidememekten dolayı üzgün olduklarını ve kuzey sınırındaki durumun kötüye gittiğini belirtti.

"Myitkyina'da ikamet edenler karanlık çöktükten sonra evlerinden çıkmaktan korkuyor"

BM uzmanı Lee, açıklamasında, "Kachin eyaletinde olanlar, durumun son birkaç yıldan daha kötü olduğunu söylüyor. En ciddi şekilde etkilenen bölgelere seyahat edemediğimizden dolayı, örneğin 300 bin nüfuslu eyalet başkenti olan Myitkyina'da ikamet edenler karanlık çöktükten sonra evlerinden çıkmaktan korkuyor." ifadelerini kullandı.

Mon eyaletindeki zorlu bir çalışma kampını ziyaret ettiğin aktaran Lee, mahkûmların yaşam koşullarından endişe ettiklerini, prangaların ek bir ceza olarak kullanıldığını, zorlu çalışma kampının transferlerinde şeffaflığın olmadığına dikkat çekti.

"Derin endişe içerisindeyim"

Cezaevlerinde bireysel bir şikâyet sistemi olmadığını belirten Lee, "Benimle konuştuktan sonra onların başına gelebileceklerden dolayı derin endişe içerisindeyim.” dedi.

Ziyaretten sonra oluşturulacak bir rapor, Mart ayında BM İnsan Hakları sistemindeki en büyük bağımsız uzmanlardan oluşan BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulacak. (Ahmet Salim Çakar- İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.