Bölge turizmi kalbinden vuruldu
Bölgenin gözde turizm merkezi Mardin'de şuana kadar 7 otel kapandı, 600’ü aşkın kişi işsiz kaldı. Bu sayının artmasından endişe ediliyor.
Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı büyük sıkıntılar yaşayan esnaf bir bir kepenk kapatıyor. Mardin'in ilçelerinde son dönemlerde yaşanan çukur kazma, barikat kurma, kimlik kontrolü gibi PKK eylemleri sonrasında yaşanan olaylar nedeniyle geçen yıl bu dönemlerde dolup taşan tarihi mekânlar boş, turizm işletmecileri ise adeta sinek avlıyor.
Son bir yılda Mardin'de yaklaşık bin esnaf işyerini kapattı. Mardin'e gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerleri arasında yer alan Birinci Cadde, Bakırcılar Çarşısı ve Tarihi Çarşı esnafı, sıkıntılı günler yaşıyor.
“7 otel kapandı, 600’ü aşkın kişi işten çıkartıldı”
Çatışmalardan en çok etkilenen sektörlerden birisi de turizm sektörüdür. Bölgede yaşanan şiddet olaylarını ve turizme olan etkisini İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendiren Mardin Turizm ve Otelciler Derneği (MARTOD) Başkanı Özgür Azad Güngör, yaşanan şiddet olaylarının kendilerini ekonomik açıdan olumsuz etkilediğini, şuana kadar 7 otelin kapandığını ve 600’ü aşkın kişinin de işsiz kaldığını söyledi.
“Bu sayıların artmasından endişe ediyoruz”
Mardin turizminin 6-7 Ekim Kobani bahaneli eylemlerinden beri sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çeken Güngör, yaklaşık 14 aydır büyük sıkıntılar yaşadıklarını söyledi. Güngör, “Şuan kadar 7 otelimiz kapandı, geriye kalan otellerimiz ise küçülmek zorunda kaldılar ve şuan kapanma noktasına gelmişler. Turizm sektöründen çalışan 600’ü aşkın kişi işten çıkartıldı. 2016 yılında her hangi bir rezervasyon yok, herhangi bir kımıldama görmüyoruz. Bu yüzden bu sayının daha da artmasından endişe ediyoruz.” dedi.
“İlgili kurumlara rapor gönderdik”
Mardin turizminin geldiği nokta ile ilgili çalışma yaparak bir rapor hazırladıklarını kaydeden MARTOD Başkanı Güngör, hazırladıkları raporu hem Mardin Valiliği’ne hem de ilgili bakanlıklara gönderdiklerini söyledi. Raporda, turizm sektöründe çalışan işletmelerin ayakta tutulması için bazı önlemlerin alınmasını talep ettiklerini dile getiren Güngör, sadece turizm sektörü değil esnafın da ciddi sıkıtılar yaşadığını aktardı.
İşte turizmcilerin talepleri
Mardin’in en büyük gelirlerinden bir tanesinin turizm olduğunu ve hükümetin turizme ciddi bir destek vermesi gerektiğini belirten Güngör, son olarak şunları söyledi; “Bu işletmelerin ayakta durması için personellerimiz İŞKUR tarafından desteklenmesi gerekir. Ölü sezonunda Antalya’da yapılan bakanlıkların seminerlerinin Mardin’de yapılmasını ve devam eden kredilerin ötelenmesini talep ediyoruz.” (M. Salih Keskin – İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.