Bölgedeki pamuk üreticileri ve işçiler dertli
Mardin’in Kızıltepe Ovası’nda pamuk eken çiftçiler, devletin desteği az verdiği ve fiyatın düşük olduğundan şikayet ederken işçiler de yevmiyelerinin azlığından yakındı.
Mardin’in Kızıltepe Ovası’nda pamuk eken çiftçiler, ürünü toplamaya başladı. Zahmetli ve uzun süreli verilen uğraşlar sonucu ürünü toplamaya başlayan üreticiler, artan maliyetlere karşın iyi fiyat bekliyor.
Bağrıbütün Mahallesi’nde (Demira) pamuk eken çitçiler, devletin pamuk desteğinin az verdiği ve pamuğun hak ettiği fiyata satılmamasından yakınırken, tarım işçileri de pamuk toplamanın zahmetli bir iş olduğunu ve buna karşılık yevmilerinin az olduğundan şikayet ediyor.
İLKHA'ya konuşan pamuk üreticileri ile işçiler, pamuğun çok masraflı ve uğraş isteyen bir iş olduğunu, devletin desteğinin artırmaması halinde gelecek yıl pamuk ekmeyeceklerini ifade ettiler.
“Sabahtan akşama kadar 35 TL’ye çalışıyoruz”
Sabah 07.00’den akşam 18.00’e kadar pamuk topladığını belirten işçilerden Bahar Karaca, günde ortalama yüz 100 kilo pamuk topladığını ve yevmisinin 35 TL’ye geldiğini söyledi. Yaklaşık bir aydır pamuk topladığını belirten başka bir işçi ise pamuk toplamada zorlanmadığını, rahatlıkla toplayabildiğini ve aldığı ücret ile aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirtti.
“Gün boyu belimizi bükerek çalışıyoruz ancak 30 TL alıyoruz”
Yevmiyelerinin az olduğundan yakınan ve ismini vermek istemeyen başka bir işçi ise şunları söyledi: “Sabah 07.00’de kalkıyoruz ve akşam 18.00’e kadar pamuk tarlasında çalışıyoruz. İşimizden memnun değiliz çünkü işimiz hem çok zahmetli hem de yevmiyemiz çok az. Akşama kadar belimizi bükerek pamuk topluyoruz ancak elimize 30 TL geçiyor. Bu da çok azdır. Ama başka çaremiz yok çünkü bölgemizde başka iş imkânı yok. Az da olsa ailemizin bütçesine katkı sunmak için çalışıyoruz.”
“Okul harçlığımı çıkarmak için pamuk topluyorum”
Okul harçlığını çıkarmak için pamuk topladığını dile getiren 7’nci sınıf öğrencisi Kadir Şahin de “Hem okula gidiyorum hem de okul harçlığımı çıkarmak için pamuk topluyorum. Sabah 06.00’da kalkıp pamuk toplamaya geliyorum ve öğleden sonrada okula gidiyorum.” dedi.
“Pamuğun fiyatı çok düşük, böyle olursa biz de ekmeyeceğiz”
Devletin yeteri desteği vermediği takdirde pamuk ekemez hale geleceklerine dikkat çeken pamuk üreticisi Mehmet Ali Şahin, “Bu yıl 30 dönüm pamuk ektim. Fiyatı çok düşük, kilosu 3 TL olacağına bir buçuk TL’den satılıyor. İşçiliği 350 lira, ilaçlaması ve gübresi var. Bunları da hesapladığınızda masrafını karşılamıyor. Bize kâr kalmıyor. Bu yüzden millet artık pamuk ekmiyor. Böyle devam ederse seneye bizde ekmeyeceğiz. Devlet desteği az veriyor. Devletten destek istiyoruz pamuk fiyatı çok düşük 3’ TL olsa herkes eker. Şu an 25 işçi çalışıyor azda olsa eve katkıları oluyor.” diye konuştu.
“Bölgemizde pamuk üretimi yok denecek kadar azaldı”
Devletin mısır ile pamuk desteğini kesmesi halinde bölgede işsizliğin baş göstereceği, çiftçilerin hiç bir şey ekemez duruma geleceğine dikkat çeken çiftçilerden İbrahim Aydın ise “Biz bölge çiftçisi olarak bulunduğumuz bu Mezopotamya bölgesinde bunu rahatlıkla söyleyebilirim ki pamuk bölgede ölmüş vaziyette. Hâlbuki topraklarımız çok verimlidir. Pamuğun bölgede ölmesinin sebebi düşük fiyata satılması ve devletin daha az destek vermesinden kaynaklanıyor. Pamuğun Kilosu 4 TL’ye gideceğine bir buçuğa gidiyor. Bundan işçiliği çıkardığınızda çiftçiye bir şey kalmıyor. Pamuğun çok büyük zorlukları var, masrafı çok. Bağrıbütün köyü yaklaşık 30 bin dönüm araziye sahip sadece bir çiftçimiz 30 dönümlük pamuk ekmiş. Bu çiftçimiz de çok zarar edecek. Devletten pamukla ilgili destek bekliyoruz ve fiyatların yükselmesini istiyoruz. Güneydoğu’da turizm öldü. Habur Sınır Kapısı durma noktasında, bölgede bir tarım kalmış bunu da devlet hem mısır hem de pamuk desteğini keserse burada tamamen işsizlik çoğalır ve ekonomi felç olur.” dedi.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.