Bölgesel Hayvancılık Çalıştayı Bingöl'de başladı video

Bölgesel Hayvancılık Çalıştayı Bingöl'de başladı video

Kalkınma Bakanlığı Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nca Bingöl Üniversitesinde Bölge hayvancılığının sorun ile çözüm önerilerinin konuşulduğu "Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık Çalıştayı" Bingöl'de başladı.

BİNGÖL-Bölge hayvancılığın sorunlarının konuşulduğu  "Doğu Anadolu Bölgesi Hayvancılık Çalıştayı" Bingöl'de başladı. Bingöl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi'nde düzenlenen çalıştayın açılışında  Bingöl Vali Yardımcısı Mehmet Alper Çığ, Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gıyasettin Baydaş, DAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Adnan Demir birer konuşma yaptı.

 

Bingöl Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız hayvancılığın ülke ekonomisini geliştiren, birim yatırıma yüksek katma değer sağlayan sektörlerin başında geldiğini belirterek, "Bölgede hayvancılık sektörünün mevcut durumunun ele alınması, bölgenin ihtiyaçları ve potansiyelinin belirlenmesi, bölgede en fazla istihdam sağlayan sektörün sürdürülebilirliği açısından çalıştayın önemli olduğunu'' belirtti.

 

"Bingöl bölgedeki hayvancılık için önemli bir il"

Ildız, Doğu Anadolu Bölgesi'nin, Türkiye'nin tarım ve hayvancılık sektörü içerisinde hayvancılık açısından önemli bir potansiyel barındırdığını ifade ederek,"İlimizde geçen yılın verilerine göre 105 bin büyükbaş, 437 bin küçükbaş hayvan, 94 bin de arı kolonisi varlığı, 4 milyon 320 bin dekar da çayır ve mera arazisi mevcut. Bu mera büyüklüğünün Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu göz önüne alınacak olursa ilin bölgedeki hayvancılık için ne denli önemli olduğu anlaşılacaktır''dedi.

 

"En önemli sorunlarının başında yem maliyetlerinin yüksekliği geliyor"

Ildız, daha sonra bölgenin hayvan yetiştiriciliğindeki en önemli sorunlarının başında yem maliyetlerinin yüksekliği geldiğini belirterek, ''Bölge ikliminin yem bitkisi üretimine uygun olması, hayvancılığın bölgede gelişmesine katkıda bulunurken, kışların uzun ve sert geçmesi, çayır ve meraların uzun süre karla kaplı olması hayvanların ahırda kalma süresini artırmaktadır. Bölgede hayvanların beslemesi ile ilgili sorunların çözümüne yönelik çayır ve meraların ıslahı ve yönetim sistemlerinin geliştirilmesine ilişkin destek programları ile yem bitkileri ve silaj üretimi için yerel kaynakları harekete geçirecek projelere destek verilmesi elzemdir" Şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.