"Bugünün dünyasına yön verecek adımlar atılmalı"
Öğrencilerle bir araya gelerek kitap ve okuma kültürü üzerine söyleşi yapan Batman İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, bugünün dünyasına yön verecek adımlar atılması gerektiğini söyledi.
"Nitelikli Eğitime Kararlı Adımlar" projesi kapsamında yürütülen "Batman Her Yerde Okuyor" kampanyası çerçevesinde kitap ve okuma kültürü üzerine söyleşilere devam eden İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, bu hafta Batman Fen Lisesinde öğrencilerle bir araya geldi.
Okulun konferans salonunda gerçekleşen "Kitap ve Okuma Kültürü" konulu söyleşi programında öğrencilere hitap eden Kurtaran, öğrencilere geleceğe dönük büyük ideallere sahip olmalarını ve bu idealler uğrunda kendilerini her açıdan geliştirmeleri gerektiğini belirtti.
Konuşmasında "Toplumların uygarlık seviyeleri yazılı metinleriyle ölçülür" diyen Kurtaran, "Bir ideale sahip olmanın tek yolu bilgidir. Bilgiyi talep etmeyenin, bilgisi olmayanın ideali de olmaz. Bilgili insanlar ancak hayal kurabilir ve kurdukları hayalleri gerçekleştirebilirler. Kıymetli öğrenciler, ufkunuzu her geçen gün biraz daha genişletin. Tabi ufkunuzun genişlemesi için iyi bir düşünce altyapısına sahip olmanız gerekir. Kendi fikriyatınızı oluşturmalısınız. Fikri yönden gelişip iyi bir düşünce alt yapısına sahip olmanız için de bol bol okumanız lazım. Zamanınızın büyük çoğunluğunu kitaplara ayırmalısınız. Özellikle sizlere bir düşünce sistemi kazandıracak kitaplar okumalısınız. Kitap okumak aynı zamanda insanın kendini tanımasını sağlar. İnsan kitap okuyarak varlığının farkına varır. Kendini tanıyan insan başkalarını da tanır ve hem kendisine hem de karşısındaki insana saygı duyar." ifadelerini kullandı.
Gençlerin her zaman ileriye dönük atılımlar yapması gerektiğine işaret eden Kurtaran, "Eğer biz ufkumuzu geniş tutmazsak başkaları bir marka ya da bir ürün üretir, bizde maalesef onların ürettiği ürünü kullanmak zorunda kalırız. Bizim gibi büyük bir medeniyet perspektifi sahip olan bir toplum, her alanda kendi orijinal ürünlerini üretebilmelidir. Fende, edebiyatta, felsefede, kısacası her alanda durmadan çalışmalıyız ve yeni şeyler ortaya koyabilmeliyiz. Geçmişte dünyaya yön veren medeniyetimizin bilgin ve âlimleri gibi bizlerde çok çalışıp bugünün dünyasına yön verecek adımlar atmalısınız." dedi.
Konuşmasının devamında Kurtaran şunları söyledi: "Bir toplumun uygarlık seviyesini anlayabilmek için o toplumun özellikle yazılı metinlerine bakmak gerekir. Biz geçmişimize bakıp yazılı metinlerimizi incelediğimizde ne kadar derin bir medeniyetin içerisinden geldiğimizi görürüz. Geçmişimizden aldığımız ilham ile bugünde çok okumalı ve kaliteli eserler vücuda getirmeliyiz. Okumayı kendimize bir yaşam biçimi haline getirmeliyiz. Kendimizi en iyi şekilde ifade edebilmek, mesleğimizde başarılı olabilmek, edebi bir üsluba sahip olabilmek için kendimizi çok iyi yetiştirmeliyiz. Bu noktada şunu da ifade etmek istiyorum; okuduğunuz kitaplarda anlamadığınız kelimelerin en sağlıklı bir şekilde anlamını öğrenmek için elinizin altında mutlaka bir sözlük bulundurmalısınız. İlimizi kitapla anılan marka bir şehir haline getirmeliyiz."
Söyleşi Kurtaran’ın konuşmasının ardından öğrencilerin kitap ve okuma kültürü üzerine duygu ve düşüncelerini ifade etmeleriyle son buldu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.