Bursalılar referanduma bir gün kala duygu ve düşüncelerini anlattılar
16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi Bursalılar, duygu ve düşüncelerini İLKHA mikrofonlarına anlattılar.
Yarın “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi”nin oylanacağı referandum öncesi görüşlerini paylaşan Bursalılar, değişecek anayasa maddelerinin yetersiz olmakla beraber mevcut darbe anayasasından daha iyi olduğunu söylediler.
'Evet' ve 'hayır' propagandalarının yoğun olarak yapıldığı kent meydanında konuştuğumuz Bursalılar, duygu ve düşüncelerini İLKHA mikrofonlarına paylaştı.
Sinan Çetin, "Bence 'evet' olsun. Çünkü şu ana kadar hep bizim kararımızla oldu. Ülkede bir şey de değişmedi. Neden gavur ülkelerine inat 'evet' demeyelim. Ben 'evet' diyorum. Okumayı sevmediğim için değişecek maddelerin hepsini de okumadım." dedi.
"Yetersiz ama mevcut darbe anayasasından daha güzel"
Murat Kaya, "Kararımızı verdik artık. Ben tercihimi 'evet' yönünde kullanacağım. Çünkü 28 Şubat sürecine, 15 Temmuz'a bizzat şahit oldum. Türkiye'de darbeler, vesayet, statüko dönemleri bitsin diye 'evet' diyorum. Başka bir Türkiye yok. Gelecek güzel günler adına 'evet' diyorum. Maddeleri de 2-3 defa okudum. Yetersiz ama mevcut darbe anayasasından daha güzel."
Hâlâ kararını vermediğini, Türkiye için hayırlısı neyse onun olması temennisinde bulunan Remziye Ateş, değişecek anayasa maddelerini ise okumadığını söyledi.
Harun Koçak, "Daha önce bu ülke sefilleri oynuyordu. IMF'ye borcumuz vardı. İnsanlar geçim sıkıntısı çekiyordu, maaşlarını çekemiyorlardı. Şu an yaşanan güzellikleri görmeyen bu ülkeden değildir. Ben maddelere bakmadım. Cumhurbaşkanımız ne demişse ben ona bakarım. Maddeleri okusam ne olacak, okumama gerek yok. Biz Müslüman bir ülkeyiz. Cumhurbaşkanımız çıkıp televizyonlarda Kur'an okuyabiliyor. Biz Kur’an okuyanın peşinden mi gitmeliyiz yoksa şarap içenin peşinden mi gitmeliyiz? Bunun için kararımız 'evet' hiç tereddüt yok." ifadelerini kullandı.
"Değişecek maddeler hakkında bilgisi olmayanlar kimin 'evet' ve 'hayır' dediğine baksın"
Cüneyt Akkaş, “Vatandaşlara söylemek istiyorum 'evet' diyen belli, 'hayır' diyen belidir. Ben 15 Temmuz darbe girişimine tiyatro diyen bir kişinin arkasından gitmem, sözüne de bakmam. 'Hayır' oyu veren CHP, HDP'dir. CHP ve HDP tarafında olmak istemem. AK Parti'liyim fakat MHP'ye daha çok güveniyorum. AK Parti ve MHP'nin birlikte söylediği benim için doğrudur. Vatandaşlar kimin arkasından gittiklerine dikkat etsinler. 18 Madde hakkında bilgim var ama bilgisi olmayanlar kim 'evet' diyor kim 'hayır' diyor, ona baksın" dedi.
Referandumun çok önemli olduğunu söyleyen Yalçın Kaya, "Türkiye'nin geleceğiyle ilgili olan bu referandum çok önemli. 'Evet' çıkacağına inanıyoruz. Değişecek olan maddelerin hepsini okudum. İnşallah bundan sonra ülkemizde kriz olmaz. Bundan sonra Türkiye yoluna devam edecektir." şeklinde konuştu.
Reşat Tayyar, "Referanduma bir gün kaldı ama kendimi üniversite öğrencileri gibi hissediyorum. Daha henüz dersimi çalışmadım. Bu nedenle kararımı da veremedim. Son gece düşüneceğim artık." derken, Osman Yıldız ise "74 yaşındayım daha neler söyleyeyim. Bir şeyler düşünüyoruz artık. Maddeleri okumadık ama sağdan soldan duyuyoruz yani. Kararımız tabiki 'hayır' olacak." ifadelerini kullandı.
Ali Kılıç, "Yargı bağımsız olmayacak. 18 madde var, onlar da Cumhurbaşkanını koruyan maddeler. Bundan sonra yargıya gitmeyeceğiz, başkana telefon açacağız. Maddeleri okumadım, çok fazla da bilgim yok. Televizyonlarda falan gördük." dedi.
Tezgâhtarlık yapan İlyas ise değişecek maddeleri okumadığını, tek kişinin devleti yöneteceğini düşündüğü belirterek kararının 'hayır' olacağını söyledi.
Maddeleri okuduğunu referanduma sunulacak paketteki anayasa maddelerini okuduğunu söyleyen Metin Güven de 'hayır' diyeceğini belirtirken, Mustafa İrtek ise "Referandumda 'evet' çıkacak. Biz de kararımızı verdik, kararım 'evet' olacak. 54 yaşındayım. Biz zamanında bunları gördük. Kenan Evren zamanında mesela çok şeyler değişti. Bir işyerine girince istikrar yoktu. Bir yıl sonra başka parti gelince oradan kovuyorlardı. İstikrar olmadığı için düzen de yoktu." dedi.
Referandum için eline 'evet' dövmesi yaptıran Engin Yılmaz, gelecek için 'evet' diyeceğini vurgularken, Ömer Düzsoy, "Sistem 1950 yılında bir mağdur yarattı. 1960, 1970 yıllarında daha fazlasını yaşattı. 1980 yılında mağduriyeti bende yaşadım. 1996, 2007 ve son olarak 15 Temmuz’da sistem mağduriyetler yarattı. Bunu sistem yapıyorsa bu sisteme 'hayır' demek hainlik değil midir? 'Evet deyince ilerde pek bir şey görmüyorum ama yine de 'evet' diyeceğim." ifadelerini kullandı.
Eksikleriyle birlikte referandumda 'evet' oyu vereceğini belirten Osman Dinç, "Referandum ile ilgili maddeleri inceledim. Maddeler genelde olumlu yönde. Tabi bazı kabul edilmeyecek maddeler de var. Örneğin milletvekili sayısı 550'den 600'e çıkması bütçeye ekstra yük olarak gelecek. Bunun maliyeti yine vatandaşa yansıyacak. Kabul etmediğim diğer bir madde ise Cumhurbaşkanına fazla yetkinin verilmesidir. Aslında açık olarak söylenmiyor, kapalı olarak bir Başkanlık sistemine geçiliyor. Eksikleriyle birlikte 'evet' diyeceğim." dedi.
Ülkücü olduğunu, ülke ve vatan için ‘evet’ oyu vereceğini söyleyen Seda Akman, "Bir ülkücü olarak 'hayır' diyecektim ama 'evet' diyorum. Sebebi ise ülkem ve vatanım için. Maddeleri okumadım ama yine de 'evet' diyorum. Tayip Erdoğan'ı dinledim ve 'evet' diyorum." ifadelerini kullandı.
Suna ve Yaşar Ahmet Yavuz çifti ise "Referandum çalışmaları gayet güzel geçiyor. Biz de tabi ki 'evet' diyoruz. Almanya, Hollanda, PKK 'hayır' diyor, neden 'hayır' diyeyim ki? Tabi ki 'evet'" diye belirtti. (Mustafa Bikeç-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.