Çakeri Camii, tarihi ve mimarisiyle ilgi odağı
Şanlıurfa'da hicri 1420 tarihinde tamiratı yapılarak hizmete açılan Çakeri Camii, tarihi ve mimarisiyle yerli ve yabancıların ilgi odağı oluyor.
ŞANLIURFA - Eyyübiye ilçesine bağlı Türk Meydanı’nda (Arap Meydanı) bulunan Çakeri Camii, tarihi ve mimari yapısıyla dikkat çekiyor. Yapılış tarihi tam olarak bilinmeyen caminin, hicri 1420 yılında Seyyid Muhammed Çakeri isminde bir zat tarafından tamiratının yapıldığı ve hizmete açıldığı biliniyor. Yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan cami, ziyaretçi akınına uğruyor.
Caminin tarihi geçmişi hakkında bilgi veren Çakeri Camii imamı Ahmet Sabuncu, caminin bulunduğu mahallenin geçmişte Yahudilerin yerleşim yeri olduğunu belirtrek, “Osmanlıcada Çaker, köle manasına geliyor. Caminin geçmişte Bizans’a ait tiyatro salonu olduğu rivayetleri var. Tabi bize ulaşan caminin Seyyid Muhammed Çakeri’nin tamirat olayıdır. 4. Murat zamanından bu yana çeşitli bakımlar geçirmiş en son bakımı Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 2001- 2002 Mayıs ayları arasında yapılmış ve bir yıl süren bir restorasyonla cami tekrar hizmete kazandırılmıştır.” dedi.
Caminin fiziki ve mimarı yapısından da bahseden Sabuncu, “Caminin bir büyük kubbesi 2 tane de küçük kubbesi var. Bir abdest alma yeri var. Kuzey ve güneyde birer tane olmak üzere 2 tane kapısı var. 10 tane penceresi, kubbede de 5 tane penceresi var. Ahşap bir asma kapısı var. Caminin minberi sonradan yapıldı. Daha öncesi betondan bir minber yapılmıştı. 2001 yılında yapılan bir tamiratta betonların hepsi kaldırıldı aslına uygun olarak ahşaptan minber yapıldı. Camimiz Urfa’nın meşhur nahit dediğimiz has taşlarından yapılmış. Yalnız nahitlerin üzeri sıva ile kaplandığından kubbenin orjinal taşları kapatılmıştır. Caminin duvarları sadedir herhangi bir işleme yoktur. Bize göre insanı cezp edecek bir ortamı var. Bunun yanında camide manevi bir atmosfer var.”ifadelerini kullandı.
Cami cemaatinin tüm vakit namazlarını camide kılmaya özen gösterdiklerini belirten Sabuncu, her sabah Kur’an’dan cüz okuduklarını ve caminin çarşı mahallesi olmasından dolayı sürekli dolduğunu söyledi. (Sedat Kuşulay - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.