Cami avlusuna kendi için kabir kazdı
Bitlis'in Tatvan ilçesinde Saadet Camii imamı, cami avlusunda kendisi için kabir kazdı. Kabri kendine niyet ettiğini söyleyen imam, "Caminin bahçesine bir kabir kazdık, kime niyet kime kısmet onu hakkıyla Allah bilir."dedi.
BİTLİS – Tatvan ilçesinde Saadet Camii imamı Mesut Dağdağan, cami avlusunda kendisi için kabir kazdı. Kabri kendine niyet ettiğini söyleyen imam Dağdağan, “Caminin bahçesine bir kabir kazdık kime niyet kime kısmet onu hakkıyla Allah bilir. Efendim bu yeni bir şey değil, bizim icat ettiğimiz bir şey de değil. Hz. Peygamberin kabri de mescidinin yanındadır. Ecdadımızın, atalarımızın yaptığı camilerin tamamının yanında kabristan var. Zira kabristan dirilere ölümü, ölümden sonraki cezayı ve mükâfatı hatırlatır. Hz. Peygamber ölümü tefekkür etmenin, nefisleri terbiye ettiğini dünyaya karşı bağlılığı, dünyaya yoğunlaşmayı durdurduğunu ifade ediyor.”şeklinde konuştu.
“Ölümü hatırlatsın diye camimizin bahçesine kabir kazdık”
Cami avlusunda kabri görerek merakla soranların olduğunu söyleyen imam Dağdağan, “Dünyanın bu kadar zevki, sefası, lüksü, saltanatı içinde dünyevileştik. Maalesef ahireti de ölümü de çoğu kez unutur olduk. Ölümü bizlere hatırlatsın diye camimizin bahçesine bir kabir kazdık. Daha doğrusu alt yapısını hazırladık. Üstünü de resmi makamlar müsaade ederse bir kabir yapmayı düşünüyoruz. İleride kabir bize nasip oldu oldu, yoksa biz böyle büyüklerden evliyalardan seyitlerden biri değiliz kendimize türbe de yaptığımız yok. Kabir, ölümü hatırlatsın diye burada yaptık.”dedi.
“Camilerin yanında hep kabristan vardı”
Dağdağan sözlerini şöyle sürdürdü: “Camilerin yanında hep kabristan vardı. Camilere ruh katardı. O kabirleri görenler, camilere girdiklerinde kalpleri latifleşmiş huşu ile ihlas ile dünyadan kalpleri kopmuş olduğu halde ibadet ederlerdi. Dışarı çıktıklarında ise işlerine gittiklerinde, alış veriş yaptıklarında, hayata döndüklerinde ‘Kabir var, oradan öte bir hesap var, yanlışın karşılığı var.’ onu hatırlatırdı. ‘İyiliğin, hayrın, ibadetin, kulluğun, dürüstlüğün, doğruluğun, adaletinde bir karşılığı var. ‘onu hatırlatırdı. Öyle olunca ibadetleri de ticaretleri de hayatları da doğru ve düzgün geçerdi. Fakat yaşadığımız zaman dilimi içerisinde camilerin çevresinde kabir olmadığı için bu yönüyle camilerimiz esas yönüyle noksandır bu yönüyle eksiktir.” İfadelerini kullandı.
Önemli olanın kabri hazırlamak değil kabre hazırlanmak olduğunun altını çizen imam Dağdağan, “Yani kafasında, kalbinde, inancında, yaşam tarzında ve düşüncesinde kabre hazırlanmak gerek. Bizden önceki Allah dostlarının biz sadece taklitçileriyiz, onu da beceremiyoruz. Onlar da kabirlerini hazırlamışlar, hata yıllarca kabirlerinde ibadet etmişlerdir.” şeklinde konuştu.
Öte yandan; Saadet Camii imamı Mesut Dağdağan’ın söz konusu camiyi kendisinin yaptırdığı, ardından da camide imamlık yaptığı öğrenildi. (Menderes Beysülen-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.