Cami cemaatinden elektrik ve imam tepkisi

Cami cemaatinden elektrik ve imam tepkisi

​Diyarbakır’da Çarıklı Yeşil Vadi Merkez Camii'nin kadrolu imamının görevini layıkıyla yerine getirmediğini savunan vatandaşlar, borç nedeniyle kesilen elektrik yüzünden de ibadetlerini yapamadıklarını ifade etti.

Diyarbakır’da Çarıklı Yeşil Vadi Merkez Camisine müftülük tarafından vazifelendirilmiş imamın görevini yapmaması nedeniyle, vakit namazlarında kendi aralarında imam tayin ederek ibadetlerini eda eden cami cemaati, ödenmeyen elektrik borcundan dolayı oluşan enerji kesintisi problemini de seyyar kablo ile komşudan tedarik ederek ezan sesinin duyulmasını sağlıyor.

Merkez Sur ilçesine bağlı Çarıklı Yeşil Vadi Merkez Camii, hayırseverlerin katkılarıyla geçen yıl tamamlanarak hizmete açıldı. İddialara göre Sur ilçe Müftülüğü tarafından görevlendirilen imam vazifesini yapmayınca, caminin eksiklikleri ile ilgilenecek kimse olmadığından sıkıntılar baş göstermeye başladı.

Söz konusu camiyi iş adamlarının katkıları, cami dernek başkanı ve ihtiyar heyetinin desteğiyle bu konuma getirdiklerini belirten Yeşil Vadi Mahalle Muhtarı Faysal Güngör, elektrik kesintisine ilişkin sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek, "Her şeyimiz tamam dediğimizde elektrik sorununun çıkacağını hiç düşünmemiştik. DEDAŞ elektriğimizi kesti. Vakit namazlarında ezan sesini duyamıyoruz. Nedeni ise, ödenmeyen elektrik faturasından dolayı elektriğin kesilmesidir." dedi.

Kiliselere yapılan hizmetin camilere yapılmadığını söyleyen Güngör, konuyla ilgili daha önce Sur Müftülüğüyle görüştüğünü onların da "camiler için ödenek istediklerini ve ne zaman geleceğinin belli olmadığını" söylediklerini aktardı.

"İmam uyuyor, onu uyandıramıyoruz"

İmamın görevini yapmadığını, konu ile alakalı şikâyette bulunduklarını belirten Güngör, "Ramazan ayında bu camiye geldiğimde imam yoktu. Cami cemaatine sorduğumda ‘imam uyuyor, onu uyandıramıyoruz’ dediler. Cami cemaati, imamın görevini yapmadığı konusunda defalarca şikâyette bulunmuş. İmamı müftülüğe şikâyet ettiğimizde bize, imamın sıkıntılı olduğu, kendine yer arayışı içerisinde olduğu, imza toplanması halinde buradaki görevden alınacağı söylendi." şeklinde konuştu.

Elektrik sıkıntısı ile ilgili olarak ise yetkililerle görüştüklerini belirten Merkez Cami Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Diner, "Şu an elektrik problemimiz var. Yetkililerle görüştük, tüm kapıları çaldık, bir yanıt alamadık. 10-15 gündür bu cami elektriksizdir. Buraya 1,5 trilyonluk (milyon) yatırım yaptık. Eğer müftülük 500 lira ödemiyorsa istifa etsin. Sur ilçesinde yaklaşık 500 cami var ve müftülük bu camilerin faturalarını ödemiyorsa bizim caminin faturasını da ödemesin." diye konuştu.

Elektrik ihtiyacını komşudan seyyar olarak tedarik ettiklerini söyleyen Diner, "Enerji Bakanlığı ile görüştüm. Enerji Bakanlığını aramamdan sonra elektrik verildi ve iki gün sonra tekrar kesildi. İki bin haneli bir köyde 200 liralık bir fatura üzerinde DEDAŞ ve müftülük anlaşamıyorsa bu köyün suçu nedir?" ifadelerini kullandı.

"Kiliselerin parasını yatıranlar camilerin de parasını yatırsın"

Diner, "DEDAŞ, fatura borcumuz olduğundan dolayı elektriğimizi kesiyor. Kiliselerin parasını ödeyenler, camilerin de parasını ödesinler. Camiler ikinci planda kalmamalı. Kendi kurum elektriğini yatıran müftülük neden caminin elektrik faturasını yatırmıyor? Sur ilçe müftülüğü camimizi kontrole gelmiyor, müfettişlerini göndermiyor, ihtiyacımızı sormuyor." dedi.

Çektikleri sıkıntılardan dolayı yetkililerden yardım talep eden cami cemaatinden Veysi Renkligün, " Borcundan dolayı elektriğimiz kesiktir. Bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz. Elektrik olmadığından dolayı klimalar çalışmıyor, gelen insanlar da camiden kaçıyor. Çocuklarınız ile camiye gelin diyenler bu şekilde kapıyı kapatıyorlar. Sıcağa dayanamadığından dolayı çoğu insanımız camiye gelemiyor." Diye belirtti.

"Camimiz sahipsizdir"

Hacı İsmet Ermiş ise, "İmamımızın ve elektriğimizin olmaması gibi sıkıntılarımız var. Cami sahipsizdir. Kapı kilitlenmiyor. Elektrik borcu için vatandaşlardan para toplamamız söyleniyor, nasıl toplayacağız? Caminin yapımı için 2 milyon lira para topladık yetmez mi?" dedi.

İmam olmadığından dolayı kendi aralarında imam tayin ettiklerini dile getiren Ermiş, "İmam helal-haramı bizden iyi biliyor. Görevine gelmeyeni biz zorla getiremeyiz. İlçe müftüsünden imam istedik, imamın olmadığını belirttik. Buradaki mahalle sakinleri imamlık yapıyor, onlar da olmasa ben imamlık yapıyorum." İfadelerini kullandı.

Müftülükten iddialara yanıt

Yaşananlar üzerine İLKHA'nın görüştüğü Sur İlçe Müftülüğü yetkilileri, camilerin aydınlatma giderlerinin Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından karşılandığını belirterek, "Şu an itibariyle ödenek sağlanmadığından dolayı faturayı ödeyemiyoruz. Ödenek sağlandığı takdirde camimizin elektrik faturası ödenerek bu sıkıntı giderilecektir." dedi.

Yetkililer, söz konusu cami imamının görevini yerine getirmediği iddialarına ilişkin ise "Şu ana kadar tarafımıza yazılı olarak herhangi bir şikâyet yapılmamıştır." ifadesini kullandı.

DEDAŞ: Borç ödenirse enerji tekrar verilecek

Elektrik kesintisi iddialarına yönelik Dicle EDAŞ yetkilileri ise, oluşan elektrik faturası borcundan dolayı enerjinin kesildiğini, faturanın ödenmesi durumunda enerjinin tekrar verileceğini belirtti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.