Çanakkale’deki ruh kardeşlik ruhu idi
Hak ve Kardeşlik Derneği, ‘Sosyal Kültürel Kazanım Projesi’ kapsamında 'Çanakkale ruhu ve İslam' kardeşliği konulu seminere katılan Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, Çanakkale'deki ruhun kardeşlik ruhu olduğunu söyledi.
HAKK-DER tarafından Merkez İmam Hatip Konferans salonunda verilen seminere Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, konuşmacı olarak katıldı.
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılış konuşmasını yapan HAKK-DER Genel Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Naki Erdemir açılış konuşması yaparak katılımcıları selamladı.
Programa konuşmacı olarak katılan Yrd. Doç. Dr. Ferzende İdiz, Ayet ve Hadis-i Şeriflerden örnekler vererek kardeşlik konusu üzerine bir konuşma yaptı.
Çanakkale ruhunun İslam kardeşliği olduğunu belirten İdiz, "Çanakkale ruhu nedir? Hepimiz biliyoruz ki Çanakkale ruhu, İslam kardeşliğiydi. Peki, Çanakkale savaşına Doğu ve Güneydoğu'da kaç kişi katılmış? Bu savaşa gidip gazi olanlar dışında, Güneydoğu'da 992, Doğu Anadolu da 832 toplamda ise bin 824 kişi sadece şehit olmuştur. Şam ve Halep’te ‘Çanakkale’de namusumuz çiğneniyor’ diyen Arap ve Acem kardeşlerimiz, oraya ırkları için gitmediler. Allah’u Teâla’nın ayeti kerimede buyurduğu ‘Müminler ancak kardeştirler’ diye, oraya gittiler ve yahut Peygamber Efendimiz (sav)’in ‘müminler yekvücut gibidirler’ hadisi üzerine oraya gittiler." dedi.
Günümüzde Müslümanların arasında tefrika olduğuna dikkat çeken İdiz, “ Çanakkale’deki toplayıcı ruh Kur’an-ı Kerimdir. Kur’an ile sünnet olunca başka bir şey konuşmaya gerek yoktur. Bugün öyle tehlikeli bir durumdayız ki Filistin’de, Halep’te, Şam’da ve ya başka bir Müslüman coğrafyada Müslümanların namusu çiğneniyor diyorsunuz. Karşınızdaki şahıs ‘niye Kobani ve ya Türkmen Dağı demiyorsunuz’ diyor. Oysa Müslüman denince tüm coğrafyadaki Müslümanı kapsıyor. Bu Kobani’deki Müslüman ise onu da kapsar, değilse kapsamaz. Durum böyleyken kelimelerle oynamanın bir manası yoktur. Müslüman arasına tefrika sokmanın hiçbir anlamı yoktur. Bunun için Çanakkale ruhu; kardeşlik ruhuydu, İslam ruhuydu, Allah’ın ipine sımsıkı sarılma ruhuydu. Fakat maalesef bugün bu ruhu kaybettik.” diye konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.