Çatışmalar batıdaki sanayi esnafını da olumsuz etkiliyor

Çatışmalar batıdaki sanayi esnafını da olumsuz etkiliyor

Seçim sürecinin uzaması ve bölgede artan şiddet olaylarının kendilerini olumsuz etkilediğini belirten Adana’daki sanayi esnafı, bölgeye iş yapamamaktan dolayı iflasın eşiğine geldiklerini söylediler.

Ülke siyasetindeki istikrarsızlıkla birlikte Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde şantiye ve araçların yakılması, işçilerin kaçırılması, kepenk kapattırma gibi olaylar yüzünden bölge esnafının çok zor durumda olduğunu bildiklerini ifade eden Adana Metal İşleri Sanayi Sitesi esnafı, bu durumun kendilerini de olumsuz etkilediğini dile getirdiler.

İçinde bulundukları sıkıntıları İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) anlatan sanayi esnafından Cumali Çimen, “Biz, genelde Doğu ve Güneydoğu bölgeleri ile iş yapan sanayi esnafıyız. İnşaat şantiyeleri,  taşocakları, kum ocakları ve tüm inşaat sektörünün kullandıkları makinelerin imalatını yapıyoruz.  Seçim süreci ve sonrasında hükümetin kurulamaması işlerimizi olumsuz etkiledi. Özellikle bölgede yaşanan son şiddet olayları ve şantiyelerin yakılması ile oradaki inşaat sektörü tamamen durdu, bu yüzden de yaklaşık 6 aydır iş yapamaz olduk.” dedi.

“Tehdit alınca bölgedeki şubemizi kapattık”

Bölgede bulunan şubelerini aldıkları tehdit yüzünden kapattıklarını ifade eden Çimen, “Buradaki şantiye, inşaat ve kum ocaklarına makine kurmayacaksınız, diye tehditler aldık. Biz de can ve mal güvenliğimiz olmadığından dolayı oradaki şubemizi kapatmak zorunda kaldık.” şeklinde konuştu.

Artan kamyon yakma olaylarından dolayı Adana’da imal ettikleri inşaat makineleri ve ekipmanlarını bölgeye göndermek için nakliyeci bulamadıklarını belirten Çimen, sözlerine şöyle devam etti: “Yaptığımız makineleri doğuya gönderemiyoruz. Kamyonlarının yakılmasından korktuklarını belirten nakliyeciler bölgeye gitmiyor. Ayrıca kendi yaptığımız şantiye makinelerinin montajını da yapamıyoruz, bu makinelerimizi yolda yakalayınca yakıp kullanılmaz hale getiriyorlar.”

İş yapamayınca borçlarını ödeyemez hale geldiklerini, bu yüzden işçi çıkartmak zorunda kaldıklarını belirten Çimen, yetkililerden esnafa destek vermelerini istedi.

PKK’nin baraj, kamu binası ve konut inşaatlarını engelleyip şantiyelere zarar vermesinden dolayı bölgede inşaat sektörünün durduğunu, bunun da kendilerini iflasın eşiğine getirdiğini belirten sanayi esnafı F.C. de duruma tepki gösterdi.

“Kurduğumuz milyon dolarlık şantiyeler, PKK tarafından yakılıyor”

Kendisinin aslen Diyarbakırlı ve Kürt olduğunu belirten F.C. de “Biz Diyarbakır’daki şantiyelere taş kırma, kum eleme-yıkama ve çeşitli inşaat makine ve ekipmanı imal eden bir şirketiz. Şantiyelere kurduğumuz milyon dolarlık makineler, PKK tarafından yakılıyor. Şantiyeler art arda yakılınca, bölgede inşaat sektörü durdu. Bu yüzden alacaklarımızı da temin edemiyoruz. Bölgede haraç vermeyi kabul eden şirketler ile PKK’ye yakın kişilerin şantiyelerine hiç dokunulmuyor. Haraç vermeyen kişiler ise korku ile sindirilerek haraç vermeye mecbur ediliyor.” diyerek içinde bulundukları sıkıntıları dile getirdi.    

“Devletin yol ve can güvenliğini bir an önce sağlamasını istiyoruz”

Fabrikalardaki makineler için torna parçaları imal eden sanayi esnafından Y.K. ise önceden bölgeye servisi olduğunu ancak yolunu durduran PKK’liler tarafından aracı yakılmakla tehdit edildikten sonra bölgeye gitmediğini söyledi. Yaptığı makine parçalarını doğuya götürüp monte edecek servis elemanı bulamadığını belirten Y.K, “Elemanlarım, can korkusu ile bölgeye gitmiyor. Aracımız yakılır, biz de canımızdan oluruz diyorlar.  Servis elemanı bulamayınca hem bölgedeki müşterilerim, hem de biz mağdur oluyoruz. Devletin yol ve can güvenliğini bir an önce sağlamasını istiyoruz. Aksi takdirde bundan en büyük zararı vatandaş ve esnaf görmeye devam eder.” dedi. (Ayhan Kaya –İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.