Çiftçi emeğinin karşılığını alması lazım
Tarlada çalışan üreticileri ziyaret ederek, sıkıntılarını dileyen HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, Tarım Bakanlığı’nın, çiftçinin hak ettiği emeğinin karşılığını alabilmesi için iyi bir fiyat politikası izlemesi gerektiğini söyledi.
HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin beraberindeki heyetle, tarlada ziyaret ettiği üreticilerin, yaşadıkları sıkıntılarını dinleyerek, sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tarımın ülke içi ekonominin çok önemli bir kolu olduğunu söyleyen Şahin, tarımı yeterli olmayan ülkelerin zaruri olarak tarımda elde edilen ürünleri ithal etmek zorunda kaldıklarını ve bunun da ülke ekonomisine zarar verdiğini belirtti.
Türkiye’de nüfusun ciddi bir kesiminin hâlâ kırsal alanda yaşadığını ve geçimini tarım ürünleriyle, çiftçilik yaparak sağladığını ifade eden Şahin, “Dolayısıyla 4 mevsime ve geniş tarım arazilerine sahip Türkiye’de çiftçinin emeğinin karşılığını rahatlıkla alabilecek, rahat bir geçim sağlayabilecek fiyat politikasının izlenmesi lazım. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi’nin hububat alımı zamanında bütün imkânlarını seferber edip çiftçinin elindeki ürünü fazla geciktirmeden alması lazım ki çiftçimiz başka yerlere muhtaç olmasın.” dedi.
“Verilen destekler çok yetersiz kalıyor”
Çiftçilere desteklerin istenilen düzeyde verilmesi gerektiğini belirten Şahin, “Çiftçiyi destekleyen primler, mazot, gübre desteği ve çiftçiye teşvik primlerinin olması gereken düzeyde verilmesi gerekiyor. Bu anlamda destekler veriliyor fakat çiftçilerin verdiği bilgilerde bu destek çok yetersiz kalıyor. Bu desteğin fazlalaştırılması ve desteğin çiftçilerin ekim yapmadan önce verilmesi lazım ki, çiftçi ekinini devletten aldığı teşvik parasıyla ekebilsin. Gidip bankadan kredi çekme suretiyle veya başkalarından borç etmek suretiyle buna mecbur kalmasın.” diye konuştu.
“Sulama kanallarından çok kısmi derecede çiftçi faydalanmaktadır”
Tarımsal faaliyetlerin aynı zamanda beraberinde istihdam alanlarını da sağladığını vurgulayan Şahin, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en büyük sorunlarından bir tanesi olan işsizlik sıkıntısı, tarımsal faaliyetlerin iyileştirilmesiyle birlikte bunun ortadan kaldırılması noktasında da ülke ekonomisine ciddi bir katkı sunmaktadır. Batman’da bu anlamda bazı iyileştirmeler olsa da çok büyük eksikler var. Örneğin; Sol Sahil Sulama Kanalı diye bir proje yıllar önce devreye girdi. Yıllardır yüklenici firma teslim ettiği halde bu sulama kanallarından çok kısmi derecede su verilmiş, bundan da belki bir iki köyün bazı çiftçileri faydalanmıştır.”
“Sulama kanalının geçtiği arazilerde kamulaştırma parası hâlâ arazi sahiplerine verilmemiştir”
Batman’da çiftçilerin sulama kanalından yeteri kadar istifade edemediğine işaret eden Şahin, “Oysa 118 kilometre uzunluğundaki sulama kanalı devreye girdiği takdirde Batman çiftçisinin arazisi sulamaya dönüştürülmesiyle birlikte çiftçinin elini büyük ölçüde güçlendirecek, ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır. Çiftçi kazanırsa şehir kazanır, şehir kazanırsa bütün bir ülke kazanır. Bu mantıkla hareket edilmesi gerekir. Ama sulama kanallarında yaptığımız incelemelerde yapımı da çok basit bir şekilde olmuş, birçok noktada çöküntüler yaşanmıştır. Beton kalınlığının 15 santim olması gerekirken, 2-3 santim kalınlığında beton dökülmüş ve birkaç noktada karıncalar dahi betonu delip tahrip etmiştir. Sulama kanalının geçtiği arazilerde kamulaştırma parası hâlâ arazi sahiplerine verilmemiştir.” açıklamasında bulundu.
“TMO depolarını hazır hale getirmelidir”
Sulama kanallarının devreye girmesiyle birlikte çiftçilerin kazanımının katlanacağını aktaran Şahin, son olarak şunları söyledi: “Diyoruz ki, çiftçi kazanırsa ülke kazanır. Toprak Mahsulleri Ofisinin de bunu düşünerek, çiftçinin elindeki ürünü fazla bekletmeden alabilmesi için de depolarını hazır hale getirmesi lazım. Tarım Bakanlığı, çiftçinin hak ettiği emeğinin karşılığını alabilmesi için iyi bir fiyat politikası izlemesi lazım. Destekleri yükseltmesi lazım ve destekleri ekinler ekilmeden önce vermesi lazım ki çiftçi sıkıntılar yaşamasın.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.