Çiftçiler sahipsiz bırakılmasın!

Çiftçiler sahipsiz bırakılmasın!

Borcu olan çiftçilerin destek primlerine el konulmasına ilişkin çıkarılan kanuna tepki gösteren Ticaret Sanayi Odası Sulamalar Komisyonu yaptığı bir açıklamayla, sorunun çözülmesi için yetkilileri daha duyarlı davranmaya çağırdı.

ŞANLIURFA - DEDAŞ’a elektrik borcu olan çiftçilere devlet tarafından verilen destek primlerine el konulmasına ilişkin geçen Mart Ayında Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan yeni kanuna tepkiler artarak devam ediyor.

 

Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyesi Vedat Polat, yaptığı basın açıklamayla, sorunun çözülmesi için yetkilileri daha duyarlı olmaya çağırarak, Ticaret Sanayi Odası Sulamalar Komisyonu olarak çiftçileri mağdur etmeyecek bir yol bulunmasını talep ettiklerini söyledi.

 

Tarlasında elektrik şebekesi geçmeyen çiftçiye borç çıkarıldı

DEDAŞ'ın çiftçilerin elektrik borcunu çıkarırken haksız bir tutum sergilediğini ifade eden Polat, "Elektrik borcu olanların destek primlerine el koymak bir yana, borcu olmayanlara borç çıkarılıyor. Kendilerine göre yaptıkları bir takım hesaplamalara göre her çiftçiye borç çıkarılıyor. Hatta tarlasından elektrik şebekesi, elektrik teli dahi geçmeyen, elektrik enerjisi kullanmayan çiftçilere bile elektrik borcu çıkarılarak destek primlerine el koyuluyor. Merak ediyoruz acaba Yetkililer tüm Türkiye’nin kayıp kaçak parasını Güneydoğu’daki ve Şanlıurfa’daki çiftçilerden mi çıkarmaya çalışıyor?" diye konuştu.

 

Bu kanun neden özelleştirmeden önce çıkarılmadı?

Borcu olan çiftçinin destekleme priminin ödenmeyeceğine ilişkin, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan kanunun zamanlamasını da eleştiren Polat, "2014 Mart ayında çıkarılan bir kanunla çiftçilerin destekleme ödemelerine neredeyse cebren ve zorla denilecek bir yöntemle el koyuluyor. Devlet, bu şirketle yaptığı anlaşma gereği verilen elektriğin yüzde 70 kayıp kaçak miktarını zaten bu şirketten almıyor.  Şimdi yetkililer kalkmış, tabiri caizse özel bir şirketin parasının tahsil edilebilmesi için çiftçileri yok sayarak kanun çıkarıyor. Madem bu kanun çıkarılacaktıysa, madem çiftçinin ne kadar elektrik kullanıp kullanılmadığına bakılmadan desteklemelerine el koyularak bu para tahsil edilecektiyse, bugüne kadar, yani bu şirket özelleştirilmeden neden böyle bir şey yapılmadı?" ifadelerini kullandı.

 

Çiftçi, tarımdan vazgeçerse ülke ekonomisi zarar eder

Çiftçinin zaten zor şartlar altında üretim yapmaya çalıştığını belirten Polat, bu yanlış uygulamalar sonucu birçok çiftçinin tarım yapmayı terk ettiğini, tüm bunların da ülke ekonomisine zarar vereceğini söyledi.

 

Yetkililer, ciddi problemler ortaya çıkmadan bu soruna duyarlı olmalı

Polat, tüm esnafın çiftçinin alacağı destek primlerini beklediğini söyleyerek, desteklemelerin ödenmemesi durumunda çok ciddi sorunların yaşanacağı uyarısında bulundu.

 

Polat, “Siyasilerimize sesleniyoruz! Bugüne kadar çiftçilerimiz, her ne kadar birçok konuda birlik olamasalar da, bu konuda kendilerinden birlik olmalarını ve bu meselenin üstüne gitmelerini bekliyoruz. Bu problem çözülmezse şehrimizde ciddi sıkıntılar olacaktır. Ciddi problemler ortaya çıkacaktır. Yetkililer bu problemi çözmek için tatsız olayların yaşanmasını mı bekliyorlar? Seçim zamanlarında çiftçilere verilen vaatler unutulmasın. Çiftçiler ve tarım yapanlar lütfen sahipsiz bırakılmasın." çağrısında bulundu. (Osman Gülebak - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.