Çiftçilerin sıkıntıları bitmiyor

Çiftçilerin sıkıntıları bitmiyor

Mardin’in Kızıltepe ilçesindeki çiftçiler, yaşadıkları sıkıntılardan dolayı Dünya Çiftçiler Gününü kutlayamadıklarını söyledi. Mazot, gübre ve ilaçların pahalılığından yaşadıkları elektrik sıkıntısına kadar birçok sorunlarını dile getiren çiftçiler, kendi

Dünya Çiftçiler Günü münasebetiyle Kızıltepe ilçesine bağlı Eşme (Meskenter) Mahallesi (köyü) çiftçileri yaşadıkları sıkıntılarını İlke Haber Ajansına (İLKHA) anlattılar.

Çiftçiler, Dünya Çiftçiler Gününde bayram yapmaları gerektiği yerde yaşanan sıkıntılardan dolayı sıkıntı içerisinde olduklarına dikkat çekerek özellikle yetkililerin elektrik sorunu başta olmak üzere sorunlarını gidermelerini ve kendilerine yapılan desteklerin arttırılmasını istedi.

 “Elektrik sorunu giderilmese batıya göç etmek zorunda kalırız”

Elektrik sorunu halledilmediği takdirde batıya göç etmek zorunda kalacaklarını belirten çiftçilerden Süleyman Gümüş (71), "Bu sene elektrik sorunu böyle devam ederse çiftçiler perişan olacak. Tüm yetkililere sesleniyoruz. Sabahleyin saat 08.00'de elektrik gidiyor şimdi saat 12.00 hala elektrik yok. Bu böyle devam ederse çiftçiler olarak çoluk çocuğumuzu alıp batıdaki İllere çalışmaya gitmek zorunda kalırız. Yetkililere sesleniyoruz. Bu şirket çiftçilerin iflahını kesti. Gelip görmeden 5-6-7 bin TL fatura kesiyorlar. Biz uzlaşmadan yanayız. Faturalarımız sabit trafo başına göre gelsin. Bütün çiftçilerin sorunu elektriktir.” diye dert yandı.

“Elektrik sorunu halledilmese mısır ekemeyeceğiz”

Bu sene yağışların bereketli olmasından dolayı buğday mahsulünün geçen seneye göre daha bereketli olduğunu ama elektrik sorunu halledilmediği takdirde mısır ekemeyeceklerine dikkat çeken çiftçilerden İdris Gümüş (65), “Bu sene Allahın yağdırdığı rahmet üzerine mahsulümüz bereketli görünüyor rabbimize binlerce kez şükür ediyoruz. Üzerimize rahmetini yağdırdı. İnşallah umudumuz bu seneki buğday mahsulü Allah'ın rahmet ve bereketiyle geçen seneye göre daha iyi görünüyor. Dekar başına 500-600 kilogram vereceğini umuyoruz. En büyük sorunumuz elektriktir. Buğdaydan sonra mısır mahsulü başlayacak elektrik sorunu çözülmeze kimse mısır ekemez. Çocuklarımızla beraber perişan olacağız. Çocuklarımızla beraber batıya göç etmek durumunda kalacağız. Devletten ve yetkililerden tek isteğimiz biz çiftçilere makul bir şekilde bir antlaşma yapılmasıdır.” dedi.

“Ne bizi dinleyen var nede sahip çıkan”

Kimsenin sorunlarıyla ilgilenmemesinden yakınan çiftçilerden İsmail Saruhan (50) devletin kendilerine verdiği desteğin yetersiz olduğunu söyledi.

Mazotun litresi 4,5 lira olduğunu ifade eden Saruhan, "Söze geldiğinde köylü milletin efendisidir diyorlar böyle bir şey yoktur. Biz köylüler herkesin hizmetkârıyız. Verilen yardımlar yetersizdir. Kimse bu güne kadar ne sorununuz, ne sıkıntınız var diye sormadı. Ne sorunlarımızı dinliyor ne de bize sahip çıkıyorlar bu güne kadar ne tarımdan ne de Ziraat Oda Başkanlığından hiç bir mühendis gelip de mahsulünüzün sıkıntısı var mı, yok mu? Diye sormadı.” Sözleriyle sıkıntılarını dile getirdi.

“Bize verilen destek elektriğe gidiyor”

Kendilerine verilen desteği elektriğe ödediklerini sözlerine ekleyen Saruhan, “Bugün çiftçiler günüdür. Yetkililere mesajımız şudur: çiftçilerin en büyük sorunu elektriktir. Elektrik sorununu halletsinler. Günde 8 saat elektrik kesiliyor. Elektrik olmadığı zaman su da yok. Hepimiz elektrik ve su üzerine ürünlerimizi yetiştiriyoruz. Bir de desteği fazlalaştırsınlar buğday ekiyoruz bize dekar başına ne destek verilecek bilmiyoruz. Pamuk ekiyoruz ha keza, bize verilen desteği ise elektriğe ödüyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Çiftiler bayram yerine hüzün yaşıyor”

Çiftçilerin yaşadığı sıkıntılardan dolayı bayramları olan bugünü hüzünlü geçirdiklerini belirten Saruhan, “Yani sözde bu gün çiftçiler günüdür bugün tüm çiftçilerin toplanıp bugünü bayram olarak kutlaması gerekirken tüm çiftçiler hüzünlüdür ve sıkıntılıdır. Çiftçiler bayram yapacak moral yok çünkü hepsi borçludurlar.” dedi.

“Çiftçi çökerse devlet de çöker”

Devleti çiftçilerin ayakta tuttuğunu dile getiren çiftçilerden Abdurrahman Gümüş (67) ise, “Devletin bize verdiği destek yeterli değildir. Mazot, gübre ve ilaç hepsi pahalıdır. Devletin bize sahip çıkıp desteği artırması gerekiyor. Devlet çiftçilerin sayesinde ayakta duruyor. Çiftçi olmasa devlet ne yapacak çiftçiler çöktüğü zaman devlet de çökecek. Devletten tek ricamız, bize sahip çıksın ki biz de devleti ayakta tutalım." diye konuştu.  (Mehmet Aslan - İLKHA)















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.