Çin ayın karanlık yüzü için uydu gönderdi
Çin, Dünya'dan bakıldığında görülemeyen Ay'ın gizemli tarafını keşfedecek olan Chang'e-4 ay araştırma aracı ile Dünya arasında iletişimi kurmak için bir iletişim uydusunu uzaya gönderdi.
Çin Ulusal Uzay İdaresi'nden (CNSA) yapılan açıklamaya göre, Queqiao (Saksağan Köprüsü) adlı iletişim uydusu, Çin'in güneybatısındaki Xichang Uydu Fırlatma Merkezi'nden saat 05:28'de Changzheng-4C(Uzun Yürüyüş-4C) roketiyle fırlatıldı.
İletişim uydusu projesinin yöneticisi Zhang Lihua basına verdiği demeçte, gerçekleştirilen son fırlatmanın, Çin'in, Ay'ın uzak tarafındaki yumuşak bir araziye indirilmesi planlanan araştırma aracını gönderen ilk ülke olma hedefini gerçekleştirmesi için önemli bir adım olduğunu belirtti.
Kalkıştan yaklaşık 25 dakika sonra roketten ayrılan uydu, Dünya-Ay transferi yörüngesine girdi. Güneş panelleri açılan uydunun iletişim antenleri de aktif konuma geçti.
Dünya'dan 455.000 km uzaklıktaki Dünya-Ay sisteminin ikinci Lagrangian (L2) noktasının etrafındaki yörüngeye girmesi beklenen Queqiao uydusu, bu yörüngede çalışan dünyanın ilk iletişim uydusu olacak.
Çinli bilim insanları ve mühendisler, Queqiao uydusunun 2019 yılında Dünya ve Ay'ın uzak tarafına gönderilecek Chang'e-4 ay araştırma aracı arasında bir iletişim köprüsü kurmasını umuyorlar.
Pazartesi günkü fırlatma, Uzun Yürüyüş roket serisinin 275'inci başarılı görevi oldu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.