Çocuklarımızın Kur'an hafızı ve muhafızı olmalarını istiyoruz
Bingöl'de ilk kez düzenlenen 'Hafızlık Eğitimi Seçme Sınavı'na çocuklarını getiren veliler memnuniyetlerini dile getirerek, "Çocuklarımızın Kur’an hafızı ve muhafızı olmalarını istiyoruz." dediler.
Bingöl'de örgün eğitim ile birlikte hafızlık eğitimi de alacak öğrencilere yönelik seçme sınavı yapıldı. Selahaddin-i Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde, Hafızlık Eğitimi Seçme Sınavı'na katılan öğrencilerden ilk 60'a giren öğrencilere yönelik 7 haftalık bir eğitimin ardından başarılı olacak 32 öğrencinin gelecek eğitim ve öğretim yılında örgün eğitim ile birlikte hafızlık eğitimi de alacak.
Merkez Selahaddin-i Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde düzenlenen Hafızlık Eğitimi Seçme Sınavı'na katılan öğrencilerin velileri hayata geçirilecek olan projeyi destekleyerek, konu hakkında duygularını İLKHA'ya anlattı.
"Çocuklarımızın dünya-ahiret başarısı bizim için önemlidir"
Öğrenci velilerinden İhsan Uslu, "Bingöl'ün Solhan ilçesinde buraya sınava geldik. Çocuğum okulunu okurken, diğer taraftan dini yönde de kendini yetiştirmesini istiyorum. Hafızlık projesi iyi bir uygulama. Çocuğumun okulla birlikte hafızlığını da yapmasını istiyorum. Allah tüm öğrencilere zihin açıklığını versin. Çocuklarımızın dünya-ahiret başarısı bizim için önemlidir. Ana-baba olarak evlatlarımızı bu şekilde yetişmesini istiyoruz. Bizim için evlatlarımız önemlidir. Allah onlara hayırlı bir ilim nasip etsin inşallah." dedi.
"Yıllardır böyle bir uygulamayı bekliyorduk, oldu çok sevinçliyiz"
Öğrenci velilerinden Talhat Doğan da Solhan ilçesinden buraya çocuğunu sınava getirdiğini belirterek, "Bu sınav, hafızlık sınavıdır. Bu proje ilk kez okullarda yapılıyor. Bunu yapanlardan Cenabı Allah razı olsun. Hafızlar Kur'an'ın bülbülleridir. Hafızlık yapıp hakkını verenlerin ahirette ana-babasına ve tüm akrabalarına şefaatçi olur. Yıllardır böyle bir uygulamayı bekliyorduk, oldu çok sevinçliyiz. Bu uygulama zamanla bütün okullarda yaygınlaşır, diye düşünüyorum." diye konuştu.
"Bir babanın evladına bırakacağı en güzel miras güzel ahlaktır"
Velilerden Ömer Aşkın ise 'bugün veliler olarak çok tatlı, çok güzel bir heyecan yaşadıklarını' belirterek, şunları söyledi:
"Aylar öncesinden bu heyecanla tutuştuk. Bingöl'de bir ilk gerçekleştiriliyor. Bu proje, Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde yapılıyor. Kur'an hafızlığı ve aynı zamanda 5'nci sınıf itibarıyla okul eğitiminin görüleceği bir hizmete imza attılar. Öncelikle Diyanet İşleri Başkanlığı'na Milli Eğitim'e özelde Bingöl Selahaddin-i Eyyübi Anadolu İHL okuluna teşekkür ediyorum. Böylesi güzel bir çalışmaya ev sahipliği yaptıkları için. Veliler olarak çocuklarımızın elbette ki salih ya da saliha olabilmeleri için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bugün çocuklarımızın Hafızlık Sınavı için buraya geldik. Yazın yapılacak kurstan sonra hafızlık için ön elemeler olacak. Bu konuya meyilli, bu konuya eğilimli, bu konuyla alakadar özgüveni olan ya da bu konuyu isteyen, istekli olan öğrencilerin seçileceği hafızlık kursu açılacak. Bizler de çocuklarımızı getirdik. Veliler olarak buradaki amacımız; Hazreti Muhammed'in (Sallallahu Aleyhi ve Sellem), 'Bir babanın evladına bırakacağı en güzel miras güzel ahlaktır' hadisini şiar edinmektir. İşte bizler de evlatlarımıza miras olarak İslami bir terbiye, İslami bir eğitimin verilmesini istiyoruz. Bizler hafız ya da âlim değiliz ama çocuklarımızın böyle yetişmesi için işin ehline teslim ediyoruz. İnşallah çocuklarımız bizim için, Efendimizin buyurduğu gibi 'Arkamızda amel defterimizi açık tutacak sadaka-i cariyelerimiz' olurlar. Kur'an hafızı olurlar. Hayırlı evlat olarak kalırlar."
"Çocuklarımız Kur'an'ın hafızı ve Kur'an'ın muhafızı olsunlar"
Kur'an-ı Kerim'i okuyan insanın, hem dünyada hem ahirette şeref kazanacağını ifade eden Aşkın, "Bizim için önemli olan çocuklarımızın Kur’an-ı Kerim hafızı olabilmesi için gayret göstermektir. Kur'an hafızları her çağda olmuştur. Bu konuda gayret eden herkesten Allah razı olsun. İstiyoruz ki çocuklarımız, 'Kur'an'ın hafızı ve Kur'an'ın muhafızı olsunlar.' Kur'an'ın muhafızı demek; Kur'an-ı Kerim'in emir ve yasaklarını yaşamak ve cihana hâkim kılma adına gayret göstermektir. Kur’an-ı Kerim çok muazzam bir kitap. Allah'ın kelamı yaratılış gayemizi anlatan, yasalarla bezeli bir kitap. Emir ve yasaklarıyla, ahlaki kurallarıyla, her yönüyle Müslümanların okuyup anlaması gereken bir kitap. Dediğim gibi hafızlık projesi, çok güzel bir çalışma, çok güzel bir etkinlik. Allah'u Teâlâ bu duyarlılığı arttırsın. Buradan da bütün velilere sesleniyorum. Bu hayati bir sınavdır. Gerek namaz, gerek Kur'an olsun, İslam'ın şartlarına uyumlu bir nesil yetiştirmek adına anne-babalara çok görevler düşüyor. Çocuklarımıza güzel bir terbiye verelim, onlara hassasiyetle yaklaşalım. Buradan bütün şefkat timsali anne-babalara selam gönderiyorum. Sınavda olan bütün kardeşlerime de başarılar diliyorum. Oğlum da sınavda, benim için de ayrı bir mutluluk. İnşallah hepsi kazanır. Hepsi Kur'an'ın hafızı ve muhafızı olurlar inşallah." şeklinde konuştu.
Diyanet ve Millî Eğitim arasında hafızlık protokolü imzalanmıştı.
Daha önce, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında "Okul-Kur'an Kursu İşbirliğine Dayalı Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi Ön Protokolü" imzalanmıştı.
Protokol, Millî Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce belirlenen imam hatip okulları ve Diyanet İşleri Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünce belirlenen Kur’an Kursları iş birliğinde gerçekleştirilen hafızlık eğitimi ile hafızlık sonrası eğitim-öğretim süreçlerine ilişkin mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişim alanlarının destekleneceği faaliyetlerle ilgili esasları belirliyor.
Protokolle, örgün eğitime devam eden ve aynı zamanda hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin, hafızlık eğitimiyle hafızlık sonrası eğitim-öğretim süreçlerinin etkin, verimli ve sistematik bir şekilde gerçekleştirilmesi; mesleki, akademik, sosyal, kültürel, sportif ve ahlaki gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Söz konusu protokol kapsamına giren okullarda ve Kur’an kurslarında öğrenim görecek öğrenciler, akademik ve mesleki açıdan yetenek ve hazır bulunuşluk düzeylerine göre seçilecek.
Örgün eğitimle birlikte eş zamanlı olarak hafızlık yapmak isteyen öğrencilerin hafızlık eğitimi süreçlerinin etkin, verimli ve sağlıklı bir zeminde yürütülmesi ile öğrencilerin mesleki ve akademik yönden desteklenmesi noktasında iş birliğini amaçlayan protokol kapsamında hafızlık yapacak öğrenci, örgün eğitimine bir yıl süre ile ara verecek.
İmzalanan protokol çerçevesinde Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Din Öğretimi Genel Müdürlüğünün birlikte yürüteceği çalışmalardan bazıları şu şekilde;
Hafızlık eğitiminin sağlıklı bir biçimde uygulanabilmesi için mevzuat, program vb. konular ile ilgili gerekli çalışmaların yapılması. Tarafların mevzuat çerçevesinde gerekli hallerde birbirlerine öğretici/öğretmen, öğretim materyali vb. eğitim desteği vermesi. Eğitim süreçlerinin (personel, planlama, ders takip, program, performans değerlendirme vb.) takip edilebilmesi amacıyla elektronik takip sisteminin oluşturulması; değerlendirme toplantıları, çalıştaylar vb. çalışmaların gerçekleştirilmesi.
Yarışmalar ve icazet merasimleri gibi etkinliklerin işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesi. Eğitim, program ve planlamaların uygulanmasını sağlamak üzere taşrada müftülükler ile milli eğitim müdürlüklerinin birlikte sorumlu olması. Proje hakkında okul müdürlükleri aracılığıyla öğrenci ve velilere yönelik tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarının yapılması. Projenin yürütüldüğü okullarda akademik ve sosyal faaliyetlerin yürütülmesinin ve takibinin sağlanması. Hafızlık eğitimine devam eden öğrencilerin moral ve motivasyonlarını artırıcı rehberlik hizmetlerinde bulunulması gibi önemli detaylar yer alıyor.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.