"Çölyak hastaları için uygun şartlar oluşturulmalı"
Çölyak hastalarının glütensiz ürün bulmakta sorun yaşadıklarını belirten Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı, bu hastalar için uygun şartların oluşturulması gerektiğini söyledi.
Çölyak derneklerinin girişimleri sonucu bu hastalığın teşhis aşaması, sebep ve sonuçları ile buna maruz kalanlara sağlanabilecek yardımların araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesine ilişkin TBMM'de araştırma komisyonu kuruldu.
Resmi Gazete'de yayımlanan komisyon kurulması kararını değerlendiren Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı Hasan Doğan, yaşadıkları sorunlara çözüm beklediklerini söyledi.
Türkiye genelinde bir milyona yakın raporlu çölyak hastası bulunduğunu belirten Doğan, Şanlıurfa'da bu sayının bine ulaştığını dile getirdi.
Çölyak hastalarının en büyük sorununun ekmek başta olmak üzere glütensiz yiyecek bulma olduğunu ifade eden Doğan, bu konuda yetkililerden çözüm beklediklerine değindi. Doğan, "Tabi ki bu sorunun çözülmesi için firmalara, bürokratlara görev düşüyor. Yönetimde bulunanların devreye girmesi, glütensiz malzeme üretilmesi ve çoğaltılması konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı'nın bunları satan firmaları kontrol etmesi lazım. Şu an malzemeler yurt dışından getiriliyor. Bunlar Türkiye'ye getirilip de çölyaklara yetişene kadar en az yüzde 40, yüzde 50 yüksek fiyattan satılıyor. Bunlara müdahale edilmesi gerekiyor. Eğer bu malzemeler dışarıda üretiliyorsa Türkiye'de de üretilmesi ve çoğaltılması lazım." dedi.
"Bu sorun tüm Türkiye'nin sorunudur"
Türkiye'de faaliyet yürüten 22 çölyak derneğiyle irtibat kurup, yaptıkları toplantıların ardından sorunlarını Ankara'ya taşıma kararı aldıklarını anlatan Doğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu sorun tüm Türkiye'nin sorunudur. Sadece Urfa'nın, Manisa'nın, Antalya'nın ya da Adana'nın değil. Bizler 'Lobi çalışması yapalım ve bunu Ankara'ya taşıyalım.' dedik. Milletvekilleriyle diyaloğa girdik, randevu aldık. Ondan sonra 3'üncü toplantımızı Antalya'da yaptık ve aldığımız kararla Ankara'nın yolunu tuttuk. Her 4 parti de bizlere gereken desteği verdi."
Ankara'da yaptıkları çalışmalarda öne çıkardıkları 4 maddeden birincisinin SGK ödemeleri olduğuna değinen Doğan, "Birinci maddemiz SGK ödemeleriydi. Örneğin şu an Türkiye'de bir engelli kardeşimiz hem bakım ücreti hem de engelliye yönelik yüzdelik ücretini ve raporunu alıyor. Bunun yanında çölyaklara verilen SGK ödemesi ise 80 ile 120 TL'nin arasında bir rakam ki çok cüzi bir rakamdır. Neden cüzi? Çünkü bir kilo makarna 18 TL, bir kibrit kutusu kadar çikolata 15 TL'dir. Şimdi bunlar tabi ki çocuktur, her şeyi ister ve yemese de hayat mücadelesi vermek zorunda. Bunun için de en az 400 ve 450 TL'ye ihtiyaç var." şeklinde konuştu.
"Çölyak hastaları için uygun şartlar oluşturulmalı"
Türkiye'deki çölyak hastalarının hayatını rahat bir şekilde sürdürebilmeleri için uygun şartların oluşturulması gerektiğini sözlerine ekleyen Doğan, "Çölyaklı bir hasta, bir markete girdiği zaman orada satılan gıdalardan emin olmalıdır. Bunda gizli glüten bulaşma riski var mı yok mu? Bunun barkod sistemiyle okutulması lazım. Gıdayı barkotta okuttuğu zaman içinde glüten olup olmadığını anlaması lazım." ifadelerini kullandı. (Hüseyin Sayhar/Osman Gülebak-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.