Çölyak hastalığına dikkat
Şanlıurfa Çölyak Derneği tarafından çölyaklı hastalar için düzenlenen bilgilendirme toplantısında konuşan Gastroenteroloji Uzmanı Bünyamin Sarıtaş, Şanlıurfa'da 7 bin 500 çölyak hastasının, çölyak hastası olduğunun farkında olmadığını söyledi.
"Hayat Glutensiz de Güzel" sloganıyla yola çıkan Şanlıurfa Çölyak Derneği, Haliliye Belediyesi ile işbirliğiyle çölyak hastalarını bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Bir düğün salonunda düzenlenen program öncesinde, Şanlıurfalı mahalli ilahi sanatçıları tarafından ilahiler seslendirildi.
Programın açılış konuşmasını yapan Çölyak Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Şanlıurfa Çölyak Derneği Başkanı olan Hasan Doğan, 15 yıldır oğlu çölyak hastası olan oğlu için mücadele ettiğini belirterek, "Oğlum için doktor çölyak tanısı koyduğu zaman, 'Biz ne yapacağız, çocuğa nasıl ekmek bulacağız.' diye düşünmeye başladık. Bir dernek kurmaya karar verdik. Allah'ın izniyle derneğimizi kurduk. O zaman Şanlıurfa'da çölyak hastası 350 kişiydi, şu an bin 408 çölyak hastası var. Tıp'ta çölyak, bir hastalık olarak tanımlanır ama aslında çölyaklı insanlar özel insanlardır. Zaten biz 'Hayat glutensiz de güzel' diyoruz. Tüm insanlar glutensiz yaşayabilir ama çölyaklılar herkesin yediği ekmeği yiyemez. Onun için çölyaklılar özel insanlardır." diye konuştu.
"Çölyak tüm yaşlarda görülebilir"
Çölyak hastalığı hakkında bilgi veren Gastroenteroloji Uzmanı Bünyamin Sarıtaş, "Çölyak hastalığı genetik olarak yatkın kişilerde çevresel faktörlerle ortaya çıkan ince bağırsak hastalığı olarak tanımlanır. En çok çocukluk yaşındaki besin eksikliği neden olmakla birlikte tüm yaşlarda görülebilir ve kişiyi yaşam boyu etkileyebilir. Her 100 kişide bir kişide gözükür." ifadelerini kullandı.
"Çölyak hastalığı hakkında bilgi sahibi olmalıyız"
Çölyak hastalığı ve gluten ile ilgili bilgi veren Diyetisyen Ahmet Demir, "Buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan bir protein grubu diyebiliriz. Hamur yapıldığında, hamura esneklik veren bir proteindir. Ekmek yapılırken ekmeğin dağılmasını engeller. Yediğimiz ekmek üzerinde çok etkileri vardır. Çölyaklıların ise tükettiğinde çok problem yaşadığı bir proteindir. Çölyaklılar neler yiyip, neler yiyemeyeceğini çok iyi bilirler. Bizler de çölyaklılar ile hayatı paylaştığımız için bizlerin de bilmesinde fayda var. Buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahılların içerisine konulduğu her besin çölyaklılar için yasak grubuna giriyor." şeklinde konuştu.
"Çölyak hastalarına katkı sunmaya devam edeceğiz"
Haliliye Belediyesi olarak çölyak hastalarına katkı sunmaya devam edeceklerine vurgu yapan Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, "Çölyak; bütün çocuklarımızda, doğmuş ve doğacak çocuklarımızda görülebilecek bir hastalıktır. Glutenle ilgili olarak vermiş oldukları yaşam mücadelesinde bizler Haliliye Belediyesi olarak kendilerine kayıtlı bin 400 çölyaklı hastanın ekmek ihtiyacını karşılıyoruz. Yine özelde de gıda yardımında bulunuyoruz. Elimizden geldiği kadar bir ilçe belediyesi olarak kendilerine katkı sunmaya çalışıyoruz." dedi.
Konuşmaların ardından gelen misafirlere glutensiz yemek ve tatlı ikram edildi.
Program plaket takdimi ile sona erdi.
Programa; Çölyak Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Doğan, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Kaytan, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Gastroenteroloji Uzmanı Bünyamin Sarıtaş, Diyetisyen Ahmet Demir, STK temsilcileri, çölyak hastaları ve yakınları katıldı.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.