Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz otomobil ve uçan araba"

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Hedefimiz otomobil ve uçan araba"

Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST 2020 Ödül Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, teknolojinin hızına yetişmek artık bir tercih değil, mecburiyet halini aldığını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gaziantep'te düzenlenen dünyanın en büyük "Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020"ye katıldı.

Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağının artırılmasının hedeflendiği, dünyanın en büyük "Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020" tüm heyecanıyla devam ediyor.

Kapılarını üçüncü kez Gaziantep'te açan ve "Milli Teknoloji Hamlesi" sloganıyla yola çıkılan, Türkiye toplumunun teknoloji üreten bir topluma dönüşmesinin amaçlandığı TEKNOFEST 2020, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ve üniversitelerinin desteğiyle gerçekleştiriliyor.

TEKNOFEST'in üçüncü gününde festivali ziyaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren ödüllerini verdi. 30 ilde Deneyap atölyelerinin de açılışını yapan Erdoğan, teknoloji ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Üretmek isteyen herkese aradığı fırsatı sunduk. Teknolojinin hızına yetişmek artık bir tercih değil, mecburiyet halini almıştır. Geleceğin ürünlerinin Türk malı damgası ile üretileceğine inanıyorum." dedi.

"Bütün mesele azmetmek. Bizim gençliğimiz bunları yapar ve yapacaktır"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "'Teknoloji Güneşi Doğu'dan Yükseliyor' teması ile bu heyecanı yaşama istedik. Salgın nedeniyle bu festival alışık olduğumuz kalabalıklar yerine daha sınırlı sayıda katılımla gerçekleşti. Şu karşımdaki manzara sizlerin kararlılığını hiçbir virüsün, hiçbir tehdidin durduramayacağını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, "Bütün mesele azmetmek. Bizim gençliğimiz bunları yapar ve yapacaktır. Her şeyin ideal olduğunu da söyleyecek durumda değiliz ama destek olmakta da kararlıyız. Eksikler varsa tamamlarız, hatalar varsa düzeltiriz, engeller varsa kaldırırız. Yeter ki siz mücadele etmekten, gayret göstermekten vazgeçmeyin. Bu dünyada herkese yer var, yeter ki hayal edin, çok çalışın ve azminizi asla kaybetmeyin. Şairin dediği gibi, 'Hep denedin, hep yenildin. Olsun yine dene, yine yenil, daha iyi yenil.'" diye konuştu.

"Bu sene 81 ilin yanı sıra 84 ülkeden 100 bin katılımcı başvurusu yapıldı"

İstanbul'da alevlenen teknoloji heyecanının dalga dalga tüm Anadolu'yu kuşattığına dikkat çeken Erdoğan, "Neredeyse tüm illerimizden TEKNOFEST'e ev sahipliği yapma teklifi geldi. TEKNOFEST'e bu sene 81 ilin yanı sıra 84 ülkeden 100 bin katılımcı başvurusu yapıldı. Festivalin paydaş sayısının 14'ten 63'e yükselmesi, bu heyecanın her kesimi sardığının ispatıdır." dedi.

Üretmek isteyen herkese aradığı fırsatı sunduklarını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gençlerimize duyulan güvenin ifadesi olan bu tablo bize özgün fikirler geliştiren, üreten, azmeden herkesin gereken mecrayı bulabileceği gösteriyor. Üretmek isteyen herkese aradığı fırsatı sunduk. İnsansız su altı sistemleri yarışmasında ipi göğüsleyen TEKNOFEST ekibi şimdi özgün sistemler gelişiyor. İki defa roket takımı birinciliği kazanan gençlerimiz, başarılarını girişime dönüştürmeye hazırlanıyor. Yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti, blokzincir gibi yeni gelişen alanlar başta olmak üzere, teknolojinin her alanında benzer başarılar kazanılmaması için hiçbir sebep yoktur."

"İnsan olarak kendimizi tanımadan dünyanın da evrenin de bilginin de sırrına erişemeyiz"

Teknolojinin hızına yetişmenin artık bir tercih olmadığını, bir mecburiyet halini aldığını ifade eden Erdoğan, "Geleceğin ürünlerinin Türk malı damgası ile üretileceğine inanıyorum. Sık sık maziden atiye köprü kurmak ifadesini kullanıyorum. Bu öylesine kullanılan bir cümle değildir. Mesela İslam Bilim ve Teknoloji tarihini bilmeyen, müzesini gezmemiş hiç kimse bizim şu anda yapmaya çalıştığımız işlerin ilhamını nereden aldığımızı anlayamaz. Vecihi Hürkuş ve Nuri Demirağ'ın havacılıktaki akıbetlerini bilmeyenler, bugün İHA teknolojilerini kendimizin yapma çabalarının önemini bilemez. İnsan olarak kendimizi tanımadan dünyanın da evrenin de bilginin de sırrına erişemeyiz." ifadesini kullandı.

"Sahip olduğumuz medeniyet miraslarını teknoloji olarak ayağa kaldırmak isteyen herkese fırsatı sunduğumuz yer, işte burasıdır" diyen Erdoğan, "Yapay zekadan siber güvenliğe kadar çığır aşacak yeni çalışmalar buradan çıkacak ve kök salacaktır. Söylediklerimiz sadece temenniden ibaret değildir. Gecesini gündüzüne katan bir avuç insan sayesinde dünyada sayılı ülkeler arasındayız. İnsansız hava araçlarında, bugün hedeflerine yürüyen bir avuç insan sayesinde aynı alanda dünyanın sayılı ülkeleri arasına girdik. Benzer bir başarıyı otomobilde ve uçan arabalarda yakalayacağız." dedi.

"Teknolojinin hızına yetişmek artık bir mecburiyet halini almıştır"

Türkiye'de bazılarının halen milli teknoloji hamlelerini küçümsediklerini ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin teknolojiyi tasarlayan, geliştiren, üreten bir ülke olması gerektiği konusundaki ısrarın gerisinde bu hakikatin var olduğunu söyledi.

Erdoğan, "Ellerinden gelse yok etmeye niyetli olduklarını takip ediyoruz. Teknolojinin hızına yetişmek artık bir mecburiyet halini almıştır. Gençlerimiz de inşallah 2053 ve 2071 vizyonları ile bunları ulu çınarlara dönüştüreceklerdir. Deneyap atölyelerinden TEKNOFEST'e kadar tüm alanları bunun için destekliyoruz. Birilerinin milli teknoloji hamlelerimizi yok etmeye çalıştıklarını, küçümsediklerini görüyoruz. Teknolojinin hızına yetişmek artık bir tercih değil, mecburiyet halini almıştır. Türkiye'nin teknoloji üreten ve geliştiren bir ülke olması için çalışmalarımızın arkasında bu düşünce var. Teknoloji devrimimizi gençlerimiz ile birlikte hayata geçirme çabamız, uzun soluklu düşünmemizden kaynaklanıyor." dedi.

Erdoğan, "Bugüne kadar gençlerimiz, onlara güvendiğimiz hiçbir konuda bizi mahçup etmedi. İnşallah bundan sonra da sizler başarılarınız ile bizi gururlandırmayı sürdüreceksiniz. Bizim medeniyetimiz insan, ilim, irfan, hikmet medeniyetidir. Teknolojiye gönül veren gençlerimiz, bu alanın neresinden ilerlerse ilerlesinler önleri açıktır. Unutmayın bu dünyada herkese yer var, yeter ki hayal edin. Çok çalışın, azminizi asla kaybetmeyin. Bu emeğin sonu mutlaka başarıya, zafere çıkar. Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için tasarlayan, üreten, geliştiren, somut neticelere ulaşan başarılı insanlara ihtiyacı bulunuyor. Bizim gençliğimiz bunları yapar ve yapacaktır." diye konuştu.

"İnsan olarak kendimizi tanımadan dünyanın da evrenin de bilginin de sırrına erişemeyiz, istifade edemeyiz" diyen Erdoğan, "Teknolojiye gönül veren gençlerimizin önleri ve ufukları açıktır. TEKNOFEST'te bu yıl yarışmalar 21 alanda gerçekleştirildi. İleride bu sayı daha da artacaktır. Türkiye'nin sizin enerjinize ihtiyacı var. Türkiye'nin hedeflerine ulaşmak için üreten, geliştiren, somut neticelere ulaşan gençlere ve insanlara ihtiyacı var. Türkiye'nin size, enerjinize, gayretlerinize ihtiyacı var." şeklinde konuştu.

Gençlere güvendiklerini ifade eden Erdoğan, "Stantları gezerken ilköğretimdeki yavrularımızı gördüm, üniversitedeki gençlerimizi gördüm. Ürettikleri füzeleri gördüm. Şu andaki menzillerin ötesine ulaşacaklarına inanıyorum. Bütün mesele azmetmek. Bizim gençliğimiz bunları yapar ve yapacaktır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından TEKNOFEST 2020'de derece yapan gençlere ödüllerini verdi. Tören sonunda Deneyap atölyeleri 30 ilde eş zamanlı olarak kurdele kesimi ile açıldı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.