DBP’li Belediyenin mağdur ettiği 52 esnaf çözüm bekliyor
DBP’li Van Büyükşehir Belediyesi tarafından Tarihi Belediye Pasajı’nın kapatılmasına tepki gösteren 52 esnaf, kendilerine yapılan haksızlığın durdurulması için bir basın açıklaması yaptı.
Van Büyükşehir Belediyesi, kentte 2011 yılında meydana gelen depremlerde ağır hasar aldığı gerekçesiyle Tarihi Belediye Pasajı’ndaki iş yerlerini mühürledi.
Pasajın kapatılmasına tepki gösteren 52 esnaf, bina önünde ‘52 esnaf günlerdir çözüm bekliyor’ yazılı dev afiş asarak, yaptıkları basın açıklamasıyla duruma tepki gösterdi.
Günlerdir kapalı olan işyerlerinden dolayı aylık çeklerini ödeyemeyen esnaf, icralık olma endişesinden dolayı seyyar satıcılığa başladı.
Konuyla ilgili basın açıklaması yapan esnaf, belediyenin ‘sizi mağdur etmeyeceğiz’ şeklinde kendilerine verilen sözün ve ekmeklerinin peşinde olduklarını dile getirdiler.
Esnaf adına basın açıklaması metnini okuyan Tarihi Belediye Pasajı Başkanı Zeki Aslan, “Bilindiği üzere çok uzun yıllardır Belediye Pasajı olarak faaliyet yürüten esnaflarımızın dükkânları 2015’in 11 Temmuz’unda mevcut ruhsallarımızın tarihlerinin geçmesi nedeniyle yenilenmemesinden dolayı mühürlenmiş ve iş yerlerimiz eşyalarımız içeride kalmak sureliyle kapatılmıştır. Biz esnaflar Van'da medyana gelen büyük depremlerden sonra, söz konusu binanın ağır hasarlı olması gerekçesiyle tahliye edilmek istendik. 2012 yılında başlayan yargı süreci, belediye başkanlığı ile uzlaşma üzerine durduruldu ve bu güne kadar kiralarımızı ödemek suretiyle bu binada kiracı olarak kalmaya devam ettik.” dedi.
“Tahliye kararı söz konusu değilken işyerlerimiz kapatıldı”
2011 yılında yaşanan iki büyük depremin ardından, binaya ilk olarak ağır hasarlı raporu verildiği, ancak sonrasında yapılan incelemelerde binanın ağır hasarlı olmadığının tespit edildiğini belirten Aslan, hasarsız olan binada tahliye kararı yokken belediyenin işyerlerini mühürlediğini söyledi.
Aslan, “Daha sonra alınan 24 Temmuz 2015 tarih ve 454 numaralı encümen kararı ile binanın ağır hasarlı olduğu gerekçesiyle kira sözleşmesinin feshi ve tahliye kararı alındı. Biz esnaflar bu encümen kararma karşı Van 3. İdare Mahkemesi 2016/92-Esas sayılı dosyasında dava açtık ve bu encümen kararının yürütmesini 27 Mayıs 2016 tarihinde durdurduk ve bu davamız şu an devam etmektedir. Van 3. İdare mahkemesi yürütmeyi durdurmasının nedeni, bu binanın iki farklı raporu olmasındandır. Bu raporlardan biri 12 Kasım 2011 tarihli olduğu ve ağır hasarlı olarak gösterilmesi, bir diğer raporun ise 05 Mayıs 2012 tarihli olduğu ve ağır hasarlı olmadığı şeklinde hazırlandığı bu gerekçeyle de binanın hasar durumunun net olmadığı ve tahliye yapılamayacağıdır. Haliyle hâlihazırda bir tahliye kararı söz konusu değildir.” ifadelerini kullandı.
“Bizlere haksız ve işgalci gözüyle bakıyorlar”
Haklı durumundayken kendilerinin haksız durumuna düşürüldüğünü ifade eden Aslan, “İşyeri çalıştırma ruhsatlarımızın süresi dolması ile belediye başkanlığına yeni ruhsat için başvurduk. Belediye başkanlığı yürütmesi durdurulan encümen kararına dayanarak, yeni ruhsat veremeyeceğini söyledi. Bu durum üzerine iş yerimizin ruhsatsız olduğu gerekçesiyle iş yerlerimizi mühürledi. Bu yapılan idari İşlemler de hem hukuka, hem de vicdana aykırı olup bu konuda açmış olduğumuz davamız da devam etmektedir. Hala devam eden davalar varken ve bina ile ilgili durum net değilken, işyerlerimiz için yeni ruhsatlar almak için süresinde başvurumuza rağmen, yürütülmesi durdurulmuş bir encümen kararına dayanarak ruhsat talebimizin geri çevrildi. Bunun sonrasında ise işyerlerimizin mühürlenmesi bizlerde ve kamuoyunda da derin yaralar oluşturmuş bizlere haksız bir şekilde işgalci gözüyle bakılmıştır.” diye konuştu.
“Esnaf seyyar satıcılık yapmaya başladı”
Aylık çeklerini ödeyemeyen esnafın icralık olma endişesinden dolayı seyyar satıcılığa başladığına dikkat çeken Aslan, bu konuda kendilerine verilen sözlerin ve ekmeklerinin peşinde olduklarını ifade etti.
Aslan, “Bu pasaj daha kapatılmadan önce, yeni bir proje için yıkılacağı gündemdeyken, Belediye başkanlığı yetkilileri ve hatta bizzat belediye eş başkanlığı ile yapmış olduğumuz görüşmelerde ‘esnafımızı asla mağdur etmeyeceğiz’ şeklinde bize verilen sözlerin ve ekmeğimizin peşindeyiz. Gelinen aşamada mağduriyetimiz görmezlikten geliniyor ve bu konuda hiçbir adım atılmıyor. Esnaf olan pasaj işletmecileri şu sıralar dükkânları kapalı olmasından dolayı evine ekmek götürmek için seyyar satıcılık yapmaya başladı. Borçlarımızı ödeyemeyecek ve icralık olarak esnaflık hayatımız bitme noktasına geldi.” dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.