Dershane yerine açılan ücretsiz kurslarda eğitim nasıl olacak?

Dershane yerine açılan ücretsiz kurslarda eğitim nasıl olacak?

Dershanelerin Eylül 2015'te kapatılması kararının ardından okullarda açılması planlanan 'ücretsiz kurslar' eğitime başladı. Hafta içi saat 22.00'ye kadar sürecek kurslarda öğretmen açığını kapatmak için üniversite öğretmenleri de görev alabilecek.

ŞANLIURFA- Dershanelerin Eylül 2015’te kapatılması kararının ardından öğrencilerin sınavlara hazırlanması için okullarda Milli Eğitime bağlı açılması planlanan ‘ücretsiz kurslar’ eğitime başladı. Hafta içi saat 22.00’ye kadar sürecek kurslarda öğretmen açığını kapatmak için üniversite öğretmenleri de görev alabilecek.

 

İl Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî örgün ve yaygın eğitim kurumlarında istekli öğrenci ve kursiyerler için açılacak olan kurslarla ilgili İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Arif Kırıkçı başkanlığında toplantı yapıldı.

 

Ortaokul ve lise öğrencileri kendi okuluna, mezunlar halk eğitim merkezlerindeki kurslara gidecek

Toplantıda kurslarla ilgili bilgilendirmede bulunan Kırıkçı, Öğrencilere ders dışı zamanlarda çeşitli derslere takviye, ortaöğretime ve yükseköğretime hazırlık amacı taşıyan bu kurslar hakkında şunları söyledi: “Dershanelerin Eylül 2015’te kapanacak olmasıyla öğrencilerin “takviye ders” ihtiyacını, ücretsiz verilecek bu kurslarda karşılama kararı alan bakanlık, öğretmen açığını da ücretli öğretmenle karşılayacak. Ortaokul ve lise öğrencileri okullarındaki, mezunlar halk eğitim merkezlerindeki kurslara gidecek. Bir okulda kurs açılmazsa öğrenciler kurs açılan başka bir okula kayıt yaptırabilecek.” dedi.

 

Kurslar en az dönemlik 36 saat yıllık ise 72 saat olacak

Kursların çalışma şekliyle ilgili bilgi veren Kırıkçı, “Bir kurs en az, dönemlik 36 saat, yıllık 72 saat olacak. Ancak üst sınır belli değil. Ders saati 40 dakika. Kurslar hafta sonu olduğu gibi, yarıyıl ve yaz tatillerinde de yapılacak. Hafta sonları yapılan kurslar her gün en fazla 8, en az 2 saat olacak. Aynı ders üst üste aynı gün 2 saatten fazla olmayacak. Kurs açmak için gereken öğrenci sayısı 10. Sınıf mevcutları 20 öğrenci olacak ama tek gruptan oluşan kursta bu sayı 25 olabilecek. Hangi derslerden kurs açılacağını talep belirleyecek.

 

Veli ve öğrenci öğretmenini seçebilecek. Kurslarda tıpkı dershanelerdeki gibi dönem başında seviye tespit sınavı yapılacak ve öğrenciler seviyelerine göre gruplandırılacak. Öğrencilerin kazandıkları bilgi ve becerilerini ölçmek için her ay değerlendirme yapılacak. Eksiği görülen konular tekrarlanacak.” Diye konuştu.

 

Devamsızlık yapan öğrencilerin kaydı silinecek

Öğrencilerin kursa devam zorunluluğu olduğunun altını çizen Kırıkçı, konuşmasına şöyle devam etti: “Toplam ders saatinin 10’da biri kadar özürsüz devamsızlık yapanın kaydı silinecek. Yani 72 saatlik matematik dersinde öğrenci yıl içinde 7 saat gelmezse kurstan atılacak. Devamsızlık SMS olarak ailesine bildirilecek. Kursta disiplini bozan öğrenciye bulunduğu sınıf kademesinin ilgili mevzuatına göre işlem yapılacak, yani disiplin cezası var.”

 

Bir öğretmen haftada vereceği 19 saatlik ders için ek ücret alacak

Okullar “görevlendirme” yoluyla başka okullardan öğretmen transfer edebileceğini belirten Kırıkçı, bir öğretmenin haftada 21 saat verdiği dersin dışında kurslarda da 19 saat ders verebileceğini ve kurstaki ders için ek ders ücreti alacağını ifade etti. (Osman Gülebak-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.