Devlet engellilerin taleplerine yönelik uygulamaları hayata geçirmelidir
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, “Devlet, engellilerin toplumsal hayata eşit ve üretken bireyler olarak katılmaları için bu alandaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmelidir.” dedi
Türkiye Sakatlar Derneği, “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle bir basın bildirisi yayımladı. TSD Genel Başkanı Şükrü Boyraz tarafından hazırlanan basın bildirisinde, Türkiye nüfusunun yüzde 10’unu teşkil eden engelli vatandaşların taleplerinin karşılanmadığına vurgu yapıldı.
Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık “Dünya Engelliler Günü” olarak kutlanıyor. Yine Birleşmiş Milletler ’in 9 Aralık 1975 tarihinde kabul ettiği Engelliler Bildirisinden bu güne tam 43 yıl geçti.
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle yayımladığı mesajda, engellilerin toplumsal hayata eşit ve üretken bireyler olarak katılımlarının zorunluluğuna dikkat çekerek, devletin bu alanda kendisine görev ve sorumluluklar yüklediği Engelliler Bildirisi'nin ruhuna ve taleplerine uygun düzenlemeleri hayata geçirmediğini söyledi.
“Türkiye’deki olumsuz koşullar engellileri bir kat daha etkiliyor”
Boyraz, “Siyasi iktidarlar, nüfusunun onda birinden fazlasını oluşturan 8,5 milyon engelliyi, sorunlardan doğrudan etkilenen aileleriyle birlikte 25 milyon kişiyi görmezden gelmeye devam ediyor. Türkiye tarihinin en ciddi ekonomik ve siyasi kriziyle yüz yüze bulunuyoruz. Hükümet, kendi krizin faturasını çalışanlara, işsizlere, emeklilere, üreticilere keserken, bu olumsuz koşullar engellileri bir kat daha fazla mağdur ediyor. Günde 1,5 doların altında bir gelirle yaşamaya mahkûm edilenlerin oranının yüzde 38’i bulduğu düşünüldüğünde, engellilerin yaşama koşullarının çok daha ağır olduğu ortadadır. Üretimi, yatırımı, istihdamı ve kamu yararını göz ardı eden politikalar, yoksulluk, işsizlik ve sefalet derinleşiyor. Devleti küçültüyoruz demagojisiyle “sosyal devletten" arta kalan ne varsa budanmak isteniyor. Çalışanların, üretenlerin ve engellilerin talepleri karşısında “görmeyen, duymayan” siyasi iktidar, kaynaklarımızı üretmeden kazanan bir avuç azınlığa aktarmaya devam ediyor.” diye konuştu.
“Anayasada belirtilen görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz”
Engelliler olarak insan onuruna yaraşır koşullarda, eşit bir hayat istediklerini belirten Boyraz, şunları aktardı;
“Devletin, Anayasada da belirtilen görev ve yükümlülüklerini yerine getirmesini talep ediyoruz. Engellileri dışlayan, yok sayan anlayışların Türkiye’nin geleceğine hiçbir katkısı olmayacağını savunuyoruz. Toplumsal hayatın bütün alanlarında, eğitimde, iş bulmada, ulaşımda, kent politikalarında taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz. Bu çerçevede, engellilere yönelik istihdam politikaları oluşturulmalı, iş olanakları yaratılmadığı koşullarda devlet sorumluluklarının gereğini yerine getirerek, tazminat vermelidir. İş ve engellilik tazminatının yanı sıra vergi muafiyeti ve gümrük yasası, toplu taşıma ve ulaşımda sakatlara yönelik politikalar ve bir dizi alanda öncelik tanınması talepleri bütün koşulu, çalışma ve yaşama alanlarında taleplerimize uygun politikaların geliştirilmesi, önceliklerin sağlanması, yasaların çıkarılması, engellilerin lehine uygulamalara öncelik veren anlayışın yerleşmesinden geçiyor. Siyasi iktidarlar, engellilerin örgütleriyle de görüşerek politikalar geliştirmeli, çözümleri hayata geçilmeli!”
“Sorunlarımız giderek büyüyor”
3 Aralık Dünya engelliler Günü’nün her yıl adet yerini bulsun diye hatırlanmasına karşı çıktıklarını belirten Boyraz, son olarak şu ifadeleri kullandı:
“Siyasi iktidara sesleniyoruz; 8,5 milyonu görmezden gelerek, yolunuza devam edemezsiniz. Ya kamu yararından, çalışandan, üretenden, işsizlerden, emekliden, engellilerden yana taraf olursunuz ya da bertaraf! Türkiye Sakatlar Derneği olarak; 3 Aralık Dünya engelliler Günü’nün her yıl adet yerini bulsun diye hatırlanmasına karşı çıkıyoruz. Sorunlarımız giderek büyüyor, ama çözümsüz değil! Derneğimiz, engellilerin talepleri için demokratik bir zeminde mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. Bütün kamuoyunu ve engellileri, haklarını savunmaya, dayanışmaya, taleplerini ifade etmeye çağırıyoruz.”
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.