​Dicle Üniversitesinde Zooloji Müzesi açıldı

​Dicle Üniversitesinde Zooloji Müzesi açıldı

​Dicle Üniversitesi Fen Fakültesinde açılan Zooloji Müzesi'nde, soyu tükenmekte olanlar başta olmak üzere endemik türlerin de bulunduğu yaklaşık bin 500 hayvan tanıtılıyor.

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi Fen Fakültesinde açılan Zooloji Müzesi'nde, soyu tükenmekte olan çok sayıda canlı olmak üzere endemik türlerin de bulunduğu yaklaşık bin 500 hayvan tanıtılıyor.

Müze ile ilgili İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Zooloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, amaçlarının ülkenin güzelliklerini tanıtmak olduğunu ve soyu tükenmekte olan canlılara karşı bir duyarlılık olduğunu söyledi.

Satar, her hocanın kendi branşından örnekler topladığını belirterek, "Daha önce bu türlerimiz vardı. Hocalarımızın çok büyük emekleri var. Her alanda çalışan hocamızın burada örneği var. Diyelim ki ben entomoloğum. Buradaki endemik tür böceği ben topladım. Türkiye’ye yeni kayıtlarımız var. Yeni türlerimiz var. Her branştaki hocamız kendine özgü şeyleri topladı. Yaklaşık 30 yıldır bu örnekler var. Bu örneklerin çoğu normal yaşamlarını sürdürmüş ölmüş ya da bir şekilde telef olmuş canlıları tahnit yöntemiyle getiriyoruz. Doğada nasıl duruyorsa o şekli vermeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

Satar, bölgeden topladıkları birçok fosilin deniz canlılarına ait olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

"Reyonlarımızda çok sayıda fosil var. Bundan 15 milyon öncesinde burada bir deniz varmış. Bismil'de, Silvan’da, Eğil’de bir sürü fosil çıkıyor ve denize ait fosiller. Deniz kestaneleri, deniz yıldızları, deniz kabukları var. Fosil olarak çok çeşit var. Sadece fosil değil, tehlikede olan türler var. Onlar daha önemli şu anda. Mesela bir leopar balığımız var. Dicle Nehri'nde yaşıyor. Ve soyu tehlike altında. Bunu tanıtmak lazım. Balıkçıların, bunu gördüğü zaman buna zarar vermemesi lazım. Kelaynak var mesela, dev kertenkelemiz var. Onların da soyu tehlike altında. Kaplumbağamız var, onun da soyu tehlike altında. Sadece Fırat’ta yaşıyor. Buradaki canlıların çoğu aslında Güneydoğu Anadolu bölgesindeki zenginlikler."

Satar, fakülte kurulu toplantısı gerçekleştirip müzeyi ücretsiz olarak ziyaret açmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

İLKHA















































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.