Diyabet körlüğe neden oluyor

Diyabet körlüğe neden oluyor

Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Emin Dursun, diyabetin insanlarda görülen en sık körlük nedeni olduğunu belirtti. Dursun, diyabet hastalarının 6 ayda bir göz muayenesi olması gerektiği konusunda uyardı.

DİYARBAKIR-Türkiye tüm yaş gruplarında görülebilen diyabet yani şeker hastalığı vücudun bütün metabolizmayı etkilemenin yanı sıra göz üzerinde de körlüğe neden olabiliyor. Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Emin Dursun; şeker hastalığının iyi tedavi edilmemesi durumunda kalp, damar, böbrek, sinir dokusu ve gözde körlüğe neden olabilecek kadar kalıcı bozukluklara neden olduğunu açıkladı.

 

Yaşam kalitesini önemli ölçüde azaltan diyabetin göz üzerindeki etkileri ile ilgili açıklama yapan Uz. Dr. Mehmet Emin Dursun: “Diyabet görme sinirini etkileyebiliyor ve göz kaslarında felçlere yol açarak paralitik göz kaymasına (şaşılık) yol açabiliyor. Diyabetin en önemli komplikasyonu retina tutulumudur. Retinada ödem (su tutulması), kanama odakları ve yeni damarlanmaya neden olabilir. Bu yeni oluşan hassas damarlar da kanayarak göz içi kanama ve retina dekolmanı oluşturuyor. Hastalık ve komplikasyonları tedavi edilmezse körlükle sonuçlanabilir. Diyabet 20 ile 65 yaş arasındaki insanlarda görülen en sık körlük nedenidir” dedi.

 

‘Şeker hastaları göz doktoruna da görünmeli’

Diyabet hastalarında görme kaybının yavaşça azalabildiği gibi ani görme kayıplarının da söz konusu olabildiğine dikkat çeken Dursun, ''Hastaların gözlerinde hasar başlamasına karşın görmeyle ilgili hiçbir şikayetleri olmayabilir. Bu da, şeker hastalarının muayenelerinin, diyabet uzmanı ile birlikte göz doktoru tarafından yapılması gerektiğini göstermektedir. Erken teşhis ve tedavi ve sık kontrollerle birçok diyabetli hastada ciddi görme kayıpları engellenebilmektedir. Kan şekeri düzeyi, hipertansiyon, kolesterol düzeyi ve diğer önemli tetkiklerin de şeker hastalığınızla ilgilenen dâhiliye ya da endokrinoloji uzmanları tarafından kontrol altında tutulması gerekmektedir. Diyabetik hastaların görmelerinde azalma olmasını beklemeden 6 ayda bir rutin göz doktoruna muayene olmaları gerekmektedir'' ifadelerine yer verdi.

 

Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu; Türkiye’de yapılan bilimsel çalışmalarda diyabet yüzde 13.7 gibi ürkütücü bir orana varmış olup, Diyarbakır’da şeker hastalığının farkındalığını arttırma anlamında dikkat çekicidir. Kontrol altında tutulamayan bir şeker hastalığının sonuçlarının nerelere varabileceğini uzman doktorumuzun vermiş olduğu bilgilerde gördük. Dolayısıyla diyabetin iyi bir eğitim ve ciddi bir takiple önlenebilir bir hastalık olduğu sonucuna varmış oluyoruz. Hastalarımızın rahatsızlıkları ile ilgili bilinçlendirilmeleri tedavi süreçlerinde gerekli perhiz ve ilaç kullanımları açısından önemli rol oynuyor. Hastanelerimizin alanlarında uzman doktorları hastalıkların en dikkat çekilmesi gereken yönleri ile ilgili bilimsel çalışmalar yapmaya ve eğitimler vermeye devam edecektir” İfadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)



 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.