Diyarbakır İŞKUR'un kura çekimine tepki
Diyarbakır'da İŞKUR tarafından yapılan kura çekimine vatandaşlar tepki gösterdi.
Diyarbakır'da İŞKUR tarafından 27 Şubat ile 3 Mart tarihleri arasında başvuruları alınan 40 bin kişiden 5 bin kişinin seçilmesi için kura seçimi yapıldı. Kura seçiminde solonun darlığı ve isimlerin açıklanmaması tepkilere neden oldu.
Çalışma ve İş Kurumu Diyarbakır İl Müdürlüğünce 5 bin kişinin 6 aylık süreyle Toplum Yararına Çalışma Programları (TYP) kapsamında işe alınacak kişilerin isimlerinin açıktan okunmaması ve salon darlığından dolayı vatandaşlar tepki gösterdi.
Kurayı gerçekleştiren yetkililerin zaman alacağı gerekçesiyle isimlerin tek tek açıklanmayacağını belirtmesi üzerine bir katılımcı, “Bu kadar kişiden kimlerin olduğunu bilmiyoruz. Listede kimlerin olduğunu bilmiyoruz, daha sonra bu listelerle oynanmayacağının garantisini kim bize verecek?” diye sordu.
Yetkililer, katılımcının sorusuna listeleri kontrol edecek heyetin olduğu ve bilgisayarların şifreli olduğu söylediler.
İçeride yer olmadığı gerekçesiyle dışarıda bekleyen yüzlerce kişi de yapılan uygulamaya tepki gösterdi.
Hurdacılık yaparak geçimlerini sağlayan 5 çocuk babası Agahan Ün, saatlerce ayakta beklediğini söyleyerek, “Engelli halimle saatlerdir ayakta bekliyorum. Kimsenin umurunda değiliz. Bize kura yapacaklarını söylemişlerdi. Açın kapıları o zaman biz de görelim. Hani nerede, kura? Bir şey yok, rezil olduk burada. Ne oluyorsa, fakir fukaraya oluyor. Torpilli olanları içeri alıyorsunuz, biz de dışarıda bekliyoruz. Allah’tan bulasınız!" diyerek kura heyetine tepki gösterdi.
Program öncesi açıklamalara bulunan Diyarbakır Çalışma ve İş Kurumu il Müdürü İsmail Koç, 5 bin kişilik TYÇP alımlarının uygun görüldüğünü söyledi.
Koç, "Kura çekimi bilgisayar ortamında Diyarbakır birinci noteri Necdet Andaç’ın huzurunda yüklenicilerimizin yetkilendirdiği temsilcilerle yapılacaktır. Toplum Yararına Program genelgesinin 9’uncu maddesinin 2’nci fıkrasına göre noter kurasında sadece asil katılımcılar belirlenecektir. " dedi.
"Noter kurası sonrası oluşan listeler nihai liste olmayıp gerekli inceleme ve kontrol işlemleri sonrasında kesinleşecektir." diyen Koç, "İnceleme işlemleri tamamlanmadan program başlatılmayacaktır. Kura sonrası isimlerde yapılacak kontrollerde öncelikle kurada ismi çıkanların nüfus sisteminde adrese dayalı kayıt sisteminde sorgulaması yapılacaktır. Aynı adreste ikamet eden kişilerin isimlerin olması halinde başvuranlardan kaydı eski olana öncelik verilir. Ayrıca yaşı büyük olana öncelik verilir." şeklinde konuştu.
İLKHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.