Diyarbakır'da yeni yapılar teslime hazır fakat doğal gaz yok
Diyarbakır'da inşaatlarını tamamlayan firmalar, doğal gaz çekilmediğinden dolayı teslim sürecine gelmiş daireleri konut sahiplerine veremiyor.
Diyarbakır'ın merkez Kayapınar ilçesinde yeni konutlar yapan inşaat firmaları, yapımını tamamladıkları konutlara doğal gaz çekilmesi için başvuruda bulundukları DİYARGAZ'ın aylardır kendilerini beklettiklerini iddia ederek hem firmalarının hem de satışı yapılmış konut sahiplerinin mağdur edildiğini belirtti.
Binalara doğal gaz hattının çekilmemesi ciddi sıkıntıları beraberinde getirdiğini söyleyen Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Vekili Numan Erdoğan, "Diyarbakır'da yap-sat sektörü genellikle şu konuda çok mustaribiz: İmara açılan yerlerin altyapısı bitmiş olması gerekirken biz üst yapıları bitirdikten sonra alt yapı çalışmaları oluyor. Haliyle yatırımcılarla birlikte vatandaşlar da ciddi sıkıntılar yaşıyor. Yapmış olduğumuz binaların doğal gaz hattının çekilmemesi ciddi sıkıntıları beraberinde getiriyor." dedi.
Diyarbakır'ın başka bölgelerinde de sıkıntıların olduğunu ifade eden Erdoğan, "İnşaat temsilcileri olarak ilgili muhataplarla görüştüğümüzde mevzuatta yatırım programlarında bunları ele almadıklarından biraz gecikmeli olduğunu söylüyorlar. Ümit ediyoruz ki İnşallah bu yıl böyle bir sıkıntı yaşamayacağız. Diyarbakır'ın belirli bazı bölgelerinde sıkıntı halen var. Yapmış olduğumuz görüşmelerde yetkililer bu sorun ve sıkıntıyı gidereceklerini ifade ettiler. Dernek olarak işin takipçisi olacağız. Bu mağduriyeti özellikle bizler yaşıyoruz. Bugün alt yapısıyla, üst yapısıyla her şeyi bitmiş olan bir konutu satmak ve almakla, eksikleri olan bir yerde konut satışı yapma arasında çok fark var. Bu anlamda ciddi sıkıntılar yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.
"Alt yapı sorunlarının çözümü çok zor olmasa gerek"
Diyarbakır İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkan Vekili Numan Erdoğan
Üyelerinin DİYARGAZ konusunda sürekli şikâyette bulunduklarını aktaran Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Dernek üyelerimizden de dönem dönem şikayetler geliyor. Özellikle Diyarbakır'ın belirli bazı ilçelerinde imara açılmış alanlarda da sıkıntı yaşadıklarını, doğal gazlarının olmadığını, konut projelerinin bitmesine rağmen bu ihtiyacın giderilmediğini ifade ediyorlar. İnşallah bu konu hakkında görüşme ve toplantı tertipleyeceğiz. Alt yapı sorunlarının çözümünün çok zor olmaması gerek. Bunu öngörülü şekilde yatırım izleme programına işlemeleri lazım. Böyle bir zamanda bu gibi sorunlar ayıplanacak bir durumdur. Net bir rakam elimizde olmasa da mevcut soruna takılmış 6-7 arkadaşımızın 1000'e tekabül edecek bir konut sayısı mevcut. Mahallemizde şu an bizim projelerimiz de dahil olmak üzere yaklaşık 400 konutun bu sorunlarla ilgili sıkıntıları var. 1000 konuttan bahsediliyor en azından bir nebze olsun Diyarbakır'da bu sorunun kaldırılması lazım. Muhatap belediyeler, yatırımcılar olarak bizlerin önünü açtığı zaman, en azından vatandaşın mağduriyeti de ortadan kalkmış olacak. Bu anlamda bizleri partner olarak görmelerini ve beraber çalışma yürütmeyi tercih ediyoruz.
Merkez Kayapınar ilçesi Medya Mahallesinde inşaatını tamamlayan özel bir firmanın temsilcisi Mehmet Ali Bozkurt, teslim süreci gelmiş konutlara doğal gazın bağlanabilmesi için mart ayında DİYARGAZ'a başvurmalarına rağmen 2 ayı aşkındır herhangi bir çalışma başlatmadıklarını ve bunun gerekçesi olarak firmanın ihale edilmediğini öne sürdürdüklerini ifade etti.
"DİYARGAZ'ın bir an önce gerekli hizmetini yapmasını istiyoruz"
Mehmet Ali Bozkurt
Bozkurt, "Yapmış olduğumuz inşaatın artık bitiş sürecine geldik. Bundan dolayı doğal gaz, elektrik ve su abonelerine başvurduk. Sitemizin doğal gaz kutularının çekilmesi için DİYARGAZ'a 3 Mart tarihinde dilekçe yazdım. 3 Marttan sonra; 15 Mart'ta, 30 Mart'ta ve Nisan ayı içerisinde sık sık gittik. Doğal gazın gelebilmesi için DİYARGAZ'ın buraya hat çekmesi lazım. Defalarca gitmemize rağmen bize ihale edilmediğini söyledi. Biz bu konuda mustaribiz, sitemizin yapımı bitmek üzeredir. DİYARGAZ'ın bir an önce gerekli hizmetini yapmasını istiyoruz ve burada yetkili mercilerin bu konu hakkında gereken tüm inisiyatiflerini kullanmasını istiyoruz. "dedi.
"Doğal gazı çekilmiş siteler var"
Basit bir işlemi geciktirdiklerini belirten Bozkurt, "Burası şu an Diyarbakır'ın en lüks semtlerinden biridir. Lokasyon olarak kötü bir yer değil. Ücra bir köy veya bir yer olsa DİYARGAZ'ın gidebilmesi için hat çekiminde belli sıkıntıları olabilir ama şu anda etrafımızda birçok site bulunuyor, doğal gazı çekilmiş siteler var. Çok basit bir işlemi geciktiriyorlar. Yapacakları sadece sitenin kutularını içerden bağlamalarıdır. DİYARGAZ aboneliğine başvurup gazın gelmesini bekleyeceğiz. " ifadelerini kullandı.
DİYARGAZ’dan açıklama
İddialara ilişkin DİYARGAZ birim yetkilileriyle yapılan görüşmede, her yıl nisan ayında yüklenici firmalarla yapılan sözleşme doğrultusunda başlatılan alt yapı ve tesisat döşeme hizmetinin bu sene piyasadaki fiyat istikrarsızlığından dolayı henüz gerçekleşmediği belirtildi. Sözleşme yapılacak firmayla anlaşmayı en kısa sürede sağlamak için görüşmelerin devam ettiğini belirten birim yetkilileri, en kısa sürede çalışmaları başlatarak 2022 yılında yapılması gereken faaliyetleri yıl sonuna kadar tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti.
Kaynak:
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.