Diyetisyenden Ramazan uyarıları
Ramazan ayının sıcak yaz aylarına denk gelmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Şenay Genç "Bol bol su, iftardan sonra yürüyüş, iftar ile sahur arası az ve sık yemek" önerilerinde bulundu.
DİYARBAKIR - Ramazan ayının sıcak yaz aylarına denk gelmesi nedeniyle uzmanlar uyarılarda bulunuyor.Sahur ve İftar mönüleri ile ilgili bilgi veren Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diyetisyeni Şenay Genç "Bol bol su, iftardan sonra yürüyüş, iftar ile sahur arası az ve sık yemek." önerilerinde bulundu.
Diyarbakır Eğitim ve Araştırama Hastanesi Diyetisyeni Genç, Ramazan ayını sağlıklı bir şekilde geçirmek isteyenlere önemli uyarılarda bulundu. Genç, Ramazan ayı boyunca formda kalmak için sahura kalkmanın önemine dikkat çekti.
İftar ve sahur yemekleri için uyarılarda bulunan Genç, "Ramazan ayında özellikle kızartmalardan, hamur işlerinden, aşırı şeker ve yağ içeren besinlerden, şerbetli tatlılardan, çok tuzlu veya baharatlı yemeklerden, salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteri ürünlerinden, bal\kaymak ve gazlı içeceklerden uzak durulması, gece oluşabilecek hazımsızlıklardan, mide yanmalarından, reflüden ve kilo alma probleminden koruyacaktır." dedi.
Gece metabolizma hızının yavaşladığını ve vücudun yağlanma hızının arttığını vurgulayan Genç ,"Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı ya da çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmelidir. Sahur öğününde kızartmalardan, hamur işlerinden, tuzlu, ağır ve kızarmış yemeklerden kaçınılmalı, özellikle iftarda ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli." İfadelerini kullandı.
İftarlarda aşırı şerbetli, yağlı tatlılar yerine sütlaç, güllaç, muhallebi, sade dondurma gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Genç, "İftarla sahur arasında en az 2 ara öğün tüketmeye gayret edilmelidir. İşlenmiş ekmek olan beyaz ekmek tüketmek yerine daha doğal olan tam buğday, çavdar ve ya kepek ekmeği tüketilmelidir. Bu sene çok sıcak geçen Ramazanda gün içinde kaybettiğimiz suyu geri yerine koyabilmek için iftardan sahura kadar olan sürede ortalama 1,5-2 litre su tüketmeliyiz. Su tüketiminin yanı sıra, taze sıkılmış meyve suları, az şekerli veya şekersiz meyve kompostoları, maden suyu, kavun karpuz gibi sulu meyveler tüketilerek sıvı ihtiyacının karşılanması mümkündür." şeklinde konuştu.
Diyarbakır Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Muhammet Güzel Kurtoğlu ise, " Açlık süresinin uzun olması ve beraberinde yanlış bir beslenme programı metabolizmanın yavaşlamasına, kan şekeri düzensizliğine, yorgunluk, sinirlilik, baş ağrısı ve sindirim problemlerine neden olabilmektedir. İftar ve sahurda mideye yüklenmek kilo almaya neden olur. Bu nedenle ramazan ayında da diyetisyenimizin önerilerine dikkat edilmeli formda kalmaya çalışmalıyız. İslam âleminin mübarek Ramazan ayını tebrik eder sağlıklı bir ramazan geçirmelerini temenni ederim." dedi. (M.Sait Adiyaman - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.