Doğu Anadolu Okuyor Projesinin İlki Gerçekleşti
Doğu Anadolu Okuyor Projesi kapsamında yapılan okur ile yazarı buluşturma projesinin ilki yazar Selahattin Yaylamaz'ın katılımıyla Bitlis Kültür Merkezi konferans salonunda gerçekleştirildi.
BİTLİS - Doğu Anadolu Okuyor Projesini kapsamında yapılan okur ile yazarı buluşturma projesinin ilki yazar Selahattin Yaylamaz'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Programda açılış konuşmasını yapan Vali Yardımcısı Akif Pektaş, proje kapsamında öğretmenlerde farkındalık oluşturmayı, eğiticilerin de eğitimini sağlayabilmesi amaçladıklarını ve bu çerçevede Yazar Yaylamazı kente davet ettiklerini söyledi.
Açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan yazar Selahattin Yaylamaz "akademik başarıda bilinçaltının gücü "adlı bir söyleşi yaptı. İki oturumda gerçekleştirilen söyleşide yazar, süreç ve sonuç ilişkisi üzerine vurgu yaparak insanların sonuçtan çok süreçle ilgilenmesi gerektiğini belirtti.
Yalamaz, "Maalesef eğitim ve araştırma hayatım boyunca gördüm ki insanlar hep sonuçla ilgilenmekte oysaki kişileri, sonuca götüren bir süreç mevcuttur. Örneğin bir bataklıkta bulunan yüz binlerce sineği yok edebilirsiniz. Ama ertesi gün tekrar o sinekler üremek suretiyle ortaya çıkar. Ve biz buna sonuç diyoruz. Bu sonuçların oluşumundaki süreci dikkate almak zorundayız" dedi.
Akademik başarıda bilinçaltının önemine değinen yaylamaz, konuşmasını şöyle sürdürdü: "İnsan hayatını etkileyen ve onu şekillendiren bilinçaltına yerleşen oluşumlardır. İnsanın hareketinde yüzde 1 bilinç üstü yüzde 99 ise bilinçaltıdır. Bilinç üstünü harekete geçiren etken ebetteki bilinçaltıdır. Örneğin kişi camiye gidip namaz kılmak ister eğer ki bilinçaltı bilinç üstünü desteklemese kişi o faaliyeti bir kez yapar sonra yine terk eder. Aynı şekilde 0-10 yaş arasında bilinçaltında yerleşen olgular 20-30 yaşlarından sonra kişinin hayatına yön vermesini sağlar. Bu bilinçaltındaki olgular ilk önce ailede anne ve babayla başlar. Bu yaşlarda çocuğun üzerinde gerçekleşen olumlu veya olumsuz algılar çocuğun ileriki yaşlarda kişinin bilinçaltında yerleşen olgular onun kişiliğine yön vermektedir. Şiddeti, zorbalığı, dışlanmayı gören bir çocuk büyüdüğünde intikam duygusuyla bilinçaltında yerleşenleri dışa vurarak kendisini tatmin etmeye çalışır. Tıpkı Saddam, Musoloni, Misoleviç ve benzeri zalimlerin geçmiş süreçlerine baktığımızda ailelerinden şiddet görmüş ve bir yere geldiklerinde bilinçaltına yerleştirdiklerini insanlar üzerinden deneyerek kendilerini rahatlatmaya çalışırlar."
Programa vali yardımcısı Akif Pektaş'ın yanı sıra okul müdürleri ve öğretmenler katıldı. (Şükrü Tontaş - İLKHA)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.