Abdulhakim SONKAYA

Abdulhakim SONKAYA

DÖRT yapraklı yoncayı bulmak nafile!

Nafile; ganimet, fazlalık, şans demektir.

Nafilenin şansla alakası yonca anlamına gelmesinden dolayıdır.

Yani nafile dediğimiz şey aynı zamanda yonca bitkisinin ismidir.

Doğada her 160.000 üç yapraklı yoncaya karşılık sadece 1 tane dört yapraklı yonca bulunabiliyor.

Bu nedenle dört yapraklı yonca bulmak çok güç ve şans işi olduğundan zor işler ve şanslı durumlar için “NAFİLE” adı verilmiştir.

Herhangi bir canlının kendi türü içerisindeki çeşitliliğin daha nadir olan bir kısmına denk gelmek sıradanlıktan farklı görüldüğü için bu durum özel bir anlam ifade ediyor. Sıra dışı olanı bulmak insan için bir değer ifade ediyor. Bu bir yonca yaprağı dahi olsa ona böyle bir anlam yüklenebiliyor.

“Herkes üçü bulurken ben dördü bulurum” gibi bir iddiaya dayanıyor. İnsan farklı olanı buldu mu özel bir hal ve duygu yaşıyor.

İnsanlar nafileler dışındaki sorumlulukları yerine getirirse ancak dörtte üçlük bir kısım tamam olur. İnsanların salih amelleri, hayrı bunu dörde tamamlar; ama insanlar bunu hazırda ve maddi çabayla bulmaya çalışırsa bu adeta 160 bin içinde ancak bir tane bulmaya benzer. Bunun için geçecek zaman, harcanan emek ne olacak? Bu nedenle eğer nafile ibadetler, hayırlar yapılırsa hayatta her şey dört dörtlük olur. Aksi takdirde üçte kalır tamam olmaz.

İşte nafile ibadetler işi şansa bırakmıyor. Fazladan yapılan hayırlar şansı, nasibi yakın ediyor. Bu nedenle Kur’an’da Enfal suresi vardır ki bu da nafilenin çoğuludur.

Nafileler, Allah’a ve Resulü’nedir.(Enfal:1) Kim Allah’a ve resulüne ne kadar yaklaşırsa o kadar nafile diye gördüğü, zor diye gördüğü işler ona kolay olur.

Bu ayette nafile, ganimet olarak anlamlandırılıyor. Bu doğrudur. Ancak bunun yanında nafile, şans ve talih demektir. Talihi her zaman rast giden, her zaman en güzel şekilde isabet eden Allah ve resulüdür. Kim Allah ve resulüne sevgiyle bağlı olursa o boş ve yararsız işler peşinde koşmaz. Amelinde ve öngörüsünde dört dörtlük isabet eder.

Bu karantina günlerinde herkes farklı öngörülerde bulunuyor. Adeta 160 bin ihtimal içinde bir tane dört dörtlük ihtimali bulmaya çalışıyor. Bu, yararsız ve boşa giden bir çabadır. Bundan sonra “ne olacak, gidişat nereye?” bu ve buna benzer soruların cevapları için yoğun zihni faaliyetlerde bulunuluyor.

“Gecenin bir kısmında NAFİLE olmak üzere kalk…”(İsra:9) Bu sana bir şanstır. Mülkün kuşudur. Bu en isabetli ve en garantili iştir.

İşte böyle bu karantina günlerinde “NE YAPSAK NAFİLE” dedirtecek işlerle uğraşmak yerine NAFİLE AMELLERİ ihmal etmemek gerekir. Bu umulur ki en güzel şans ve en isabetli öngörü olur. Bizi binlerce üç yönlü ihtimaller içinde tek dört dörtlük ihtimali bulmamıza vesile olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.